Το δημοψήφισμα του Ιουλίου αλλά και η επιβολή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων
φαίνεται ότι δεν επηρέασαν την ποιότητα των υπηρεσιών των ελληνικών ξενοδοχείων, η οποία παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίασε αύξηση.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με βάση την ανάλυση των στοιχείων της ReviewPro, που πραγματοποίησε το SETE Intelligence για τους δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος και της πραγματοποίησής του (27/06 – 05/07), με στόχο τη διερεύνηση του κατά πόσο επηρεάστηκαν οι υπηρεσίες προς τους τουρίστες λόγω της αστάθειας που επικράτησε στη χώρα. Επίσης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προέβη στην ίδια ανάλυση και για το αμέσως επόμενο διάστημα (06/07 – 31/07) προκειμένου να εντοπίστουν τυχόν επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
Και για τις δύο κρίσιμες περιόδους λοιπόν, ο δείκτης ικανοποίησης για τα ελληνικά ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 85,6%, με τις Κυκλάδες να αναδεικνύονται ”πρωταθλήτριες” αφού για την περίοδο του δημοψηφίσματος το ποσοστό ικανοποίησης ήταν στο 89,4% και για τη δεύτερη περίοδο των capital controls στο 88,9%.
Υψηλότερα του πανελλήνιου μέσου όρου διαμορφώθηκε και το ποσοστό της Κρήτης, στο 85,9%, ενώ η Αθήνα είχε για την περίοδο από τις 6/7- 31/7 χαμηλότερο ποσοστό, στο 81,7%, όπως και η Θεσσαλονίκη στο 81%.
Συνολικά για το μήνα Ιούλιο, με βάση τις αξιολογήσεις από 39.901 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 123.134 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών από την ReviewPro, ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 89%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sete Intelligence, για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης στην Ελλάδα είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών (Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη, Ρώμη, Μπολόνια, Σμύρνη, Μασσαλία, Κύπρος, Μαγιόρκα, Ιστρια, Μαρμπέγια, Μποντρουμ, Ρίμινι, Αντάλια, Σαιν Τροπέ, Σαρδηνία, Ιμπιζα), που φθάνει, κατά μέσο όρο, λίγο υψηλότερα του 82%.
Γενικότερα οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές.
Στο γενικό δείκτη ικανοποίησης, η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι όλων των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης, ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη ποιότητας 80,9% και υστερεί έναντι της Μπολόνιας. Η Κύπρος υπερτερεί σε σύγκριση με τους υπολοίπους ξένους ανταγωνιστικούς προορισμούς πλην της Ελλάδας.
traveldailynews.gr
Πηγή:
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου