Και έλα τώρα, ποιον κοροϊδεύεις, διακοπές χωρίς φαγητό και ποτό γίνονται; Μην διανοηθείς να φύγεις από το νησί χωρίς να πάρεις μια γεύση από τα τοπικά καλούδια του. Και για να στο θέσω και αλλιώς μιας και είσαι (και είμαι) κοριτσάκι, αν είναι να δοκιμάσεις τις παρακάτω ντόπιες λιχουδιές, τότε αξίζει να πάρεις και μερικές θερμίδες παραπάνω.
Φρουτάλια Άνδρου
Η Άνδρος είναι αυτό που λέμε ιδιαίτερο νησί. Έχω πάει και έχω ξαναπάει. Έχει και το Μπατσί που το λες κοσμοπολίτικο και τη Χώρα που την λες παραδοσιακή και όλο το πράσινο του κόσμου και πηγές και αυτή την άγρια ομορφιά που θέλει πού και πού το μάτι σου για να ξεκουράζεται από το αθηναϊκό urbanity. Έχει όμως και την φρουτάλια ή φουρτάλια. Την εκπληκτική ομελέτα που είναι κομματάκι βαριά αλλά υπάρχουν και τρόποι να μαγειρευτεί πιο ελαφρά. Που είναι χορταστική και πλούσια και που παίζει να έχει μέσα ό,τι μπορείς να φανταστείς, από κρεμμύδια, κολοκύθια, κουκιά, όμως το κύριο συστατικό της είναι το ντόπιο χωριάτικο λουκάνικο. Φυσικά έχει και αυγά, πώς αλλιώς θα ήταν ομελέτα; Και πατάτες και τυρί (το ανδριώτικο το βολάκι ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι).
Σκοπελίτικη τυρόπιτα
Το #foodporn στο instagram έχει γεμίσει σκοπελίτικες τυρόπιτες. Ίσως γιατί φέτος όλοι πήγαν Σκόπελο. Στο νησί των Σποράδων με το πολύ μπλε της κρυστάλλινης θάλασσας και το πολύ πράσινο του πεύκου. Με τις εκπληκτικές παραλίες. Και τις εκπληκτικές τυρόπιτες (και όχι μόνο), μην ξεχνιόμαστε. Ναι είναι αυτές οι στριφτές, που (αν πετύχουν) μοιάζουν σαν ένα πελώριο φιδάκι για τα κουνούπια, σαν σπείρα τέλος πάντων. Με σπιτικό φύλλο και ψημένες στο τηγάνι (συνήθως). Θα τις φας αν πεινάς πολύ, γιατί είναι φτιαγμένες για να σου γεμίζουν το στομάχι. Και να σου πω κι ένα μυστικό που μου είπε φίλη που πήγε φέτος, δεν έχει μόνο με τυρί, οι σκοπελίτικες είναι γενικώς πίτες και μπορείς να βρεις με ό,τι θέλεις μέσα, πώς είναι οι μπουγάτσες στη Θεσσαλονίκη, α γεια σου.
Ικαριώτικο σουφικό
Αγάπη, υγεία και Ικαρία. Θέλετε να μου πείτε ποιος δεν έκανε φέτος ένα πέρασμα από εκεί; Εγώ. Και για αυτό θα πάω του χρόνου. Για το υπέροχο γαλάζιο στις Σεϋχέλλες της, που βέβαια πρέπει να κατέβεις έμαθα δρόμο πολύ (και καλά το κατέβασμα πώς ανεβαίνεις μετά) για να βουτήξεις, για τον Ικαριώτικο (που ποτέ δεν έμαθα) στα πανηγύρια της, για την χαλαρότητά της, αλλά και για το σουφικό της. Που είναι γεμάτο βιταμίνες. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες , πιπεριές, φασολάκια (που γενικά πολύ fan τους δεν είμαι αλλά κάνουν καλό και έτσι που είναι μαγειρεμένα, νόστιμα τα κόβω). Υπάρχει και μια ιστορία που λέει πως μια Ικαριώτισσα εμπνεύστηκε το πιάτο τούτο, όταν έκοψε γρήγορα όλα τα λαχανικά που βρήκε στον κήπο της και τα έριξε στο τηγάνι, για να προλάβει να μαγειρέψει κάτι για τον άντρα της. Δοκιμάζοντας, επειδή της άρεσε, μονολόγησε, σου ‘φήκω, δε σου ‘φήκω, δηλαδή να σου αφήσω ή να μην σου αφήσω. Και έτσι λένε βαφτίστηκε και σουφικό. Δεν μάθαμε αν του άφησε.
Ψημένη ρακή Αμοργού
Έχεις πιει κι αν έχει πιει ρακές και ρακόμελα. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα από αυτά και μην το μπερδεύεις, εδώ μιλάμε για την ψημένη ρακή. Που την απολαμβάνεις μόνο στα ασβεστωμένα αμοργιανά σοκάκια, στην Αιγιάλη ή στα Κατάπολα, δίπλα στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού. Άντε και σε μερικά μαγαζιά που την έχουν φέρει και στην υπόλοιπη Ελλάδα (ας πούμε στην Αθήνα, στο Αμοργιανό Πέρασμα στην Καλλιθέα). Εκτός από ρακή περιέχει ζάχαρη, μέλι, γαρύφαλλο ή γλυκάνισο και κανέλα. Και πίνεται για ένα σωρό λόγους κορίτσια. Όταν πονάς για τον χωρισμό, όταν θέλεις να έρθεις στο κέφι, ακόμη και για τη γεύση της και μόνο, που έχει μια σιροπιαστή γλύκα. Θεϊκό ποτό, αφού το προσφέρουν σαν κέρασμα ακόμη και στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Συριανά λουκούμια
Ποιος δεν έχει φέρει μαζί του λουκούμια από την Σύρο; Από το ωραίο αυτό νησί του Βαμβακάρη και της Φραγκοσυριανής του, που είναι μαζί και κυριλέ και απλό, που είναι ένα κυκλαδονήσι (όχι με την αυστηρή έννοια του όρου) και σχετικά κοντά στην Αθήνα και με τα όλα του, με την Ερμούπολη (πρωτεύουσα των Κυκλάδων) που μέχρι και καζίνο έχει, αλλά και με την Άνω τη Σύρο, που είναι τόσο γραφική. Αλλά ακόμη και εκεί να μην πήγες, δεν μπορείς να μην έχεις αγοράσει λουκούμια από τους τύπους με τα καλάθια που σκαρφαλώνουν στα πλοία όταν αυτά αράζουν στο λιμάνι. Με γεύσεις διάφορες, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, αμύγδαλο, μαστίχα, ακόμη και σοκολάτα ή μέλι και καρύδι πια. Όσο για την μοναδικότητά τους λέγεται πως έχει να κάνει με το υφάλμυρο νερό από τις λιγοστές πηγές του νησιού, που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή τους.
Ροβανί Ιθάκης
Ροβανί κορίτσια. Και όχι ραβανί. Δεν είναι το ίδιο. Το ροβανί το φτιάχνουν παραδοσιακά στην Ιθάκη. Στο νησί με τις υπέροχες παραλίες, στο νησί που πάντα θα επιστρέφεις. Μπορεί και η Πηνελόπη ξέρω ‘γω να τον υποδέχτηκε με τέτοιο γλυκάκι τον Οδυσσέα της, όταν γύρισε σίγουρα πολύ πεινασμένος μετά από τέτοια ταλαιπώρια. Παλιά το έψηναν σε φωτιά από ξύλα και κάρβουνα και ανακάτευαν υπομονετικά τα υλικά του. Ρύζι, που τα χρόνια εκείνα (όχι της Πηνελόπης, τα κάπως μεταγενέστερα, εντάξει) το άλεθαν στον μύλο του καφέ, ζάχαρη, μέλι. Πετιμέζι σου λέει το κάνουν οι ντόπιοι. Ε άμα σου έχει πέσει λιγάκι το ζάχαρο, τώρα ξέρεις, έφυγες για Ιθάκη.
Παστιτσάδα Κέρκυρας
Κέρκυρα Κέρκυρα με το Ποντικονήσι και με την παστιτσάδα σου. Που πάντα στο μυαλό μου θα φέρνεις μια αρχοντιά, τραγουδιστές κουβέντες και την Ρένα την Βλαχοπούλου. Εσύ που θα πας, όταν βαρεθείς να σεργιανίζεις στα καντούνια, όταν για την ακρίβεια θα σε έχει πιάσει φουλ πείνα, να πας να παραγγείλεις αυτό που σου είπα παραπάνω. Έλα που το ξέχασες. Άμα το δοκιμάσεις θα το θυμάσαι για πάντα. Παστιτσάδα ξαναλέω. Υπάρχουν δυο εκδοχές. Αυτή με το μοσχάρι που φτιάχνουν στην πόλη και η χωριάτικη με τον κόκορα. Το κοινό τους είναι τα χοντρά μακριά μακαρόνια και το μυστικό είναι στα μπαχαρικά και στην σάλτσα, που λένε πως για να θεωρείται πετυχημένη πρέπει να βάφει τα μουστάκια σου. Εσύ δεν έχεις αλλά κατάλαβες.
Πατατού Τήνου
Η Τήνος είναι η πιο ανερχόμενη από όλες. Με την Παναγιά της, με τους περιστεριώνες της, με την μέχρι σήμερα κάπως ανέγγιχτη ομορφιά της. Είναι και το νησί καλού φίλου, έχουμε πάει κιόλας και την έχουμε τιμήσει δεόντως. Και τον Πύργο με τα παραδοσιακά του τα καφενεία και τα ρακομελαδικα στο λιμάνι. Θα σου πρότεινα αν πας κι εσύ κάποια στιγμή (ακόμη;) να τιμήσεις και την πατατού ή πατατάτο, ένα τύπου πατατοσουφλέ. Ε δεν νομίζω να μην σου αρέσουν οι πατάτες. Και αυτές της Τήνου είναι άλλο πράγμα, όπως και η τηνιακή γραβιέρα που και από αυτή έχει μέσα.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου