νεα κρητη totalfitness news

Νέο σχολικό έτος με σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση από το “παγωμένο” κεντρικό κράτος

Χωρίς εκπαιδευτικούς και σχολικές καθαρίστριες

Ζοφερό το κλίμα και για τα σχολεία των Κυκλάδων

Ολοένα και πιο δυσάρεστη για τα δημόσια σχολεία διαμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση, με το νέο σχολικό έτος που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, να επιφυλάσσει... σημαντικά κενά σε επίπεδο εκπαιδευτικών και σχολικών καθαριστριών για τις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με τις καταγραμμένες ανάγκες και τα σημερινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο δραστήριος Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό, προβλέπεται πως θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με 521 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, ζήτημα το οποίο εκτιμάται πως θα προκαλέσει εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία κάποιων εξ αυτών. Παράλληλα, στον “πάγο” παραμένει και το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών και του τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων τους, αφού η μη έκδοση σχετικής απόφασης από το κεντρικό κράτος, καθιστά άγνωστο το αν θα μπορέσουν οι μαθητές να φοιτούν σε ένα καθαρό και κατάλληλο σχολικό περιβάλλον.
Σχετική ενημέρωση για το δεύτερο θέμα υπήρξε και εντός της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, με τις Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας να έχουν ενεργοποιηθεί εγκαίρως, προκειμένου στο μέτρο του εφικτού, να ασκήσουν πίεση προς το κεντρικό κράτος, αλλά και να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων για το σοβαρό θέμα.
“Να απαντήσουν οι αρμόδιοι πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία”
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται από την πλευρά του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, οι μέχρι σήμερα εφαρμοσθείσες μνημονιακές πολιτικές έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό τη δημόσια παιδεία, με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία να μετρούν σοβαρές απώλειες από τη ανυπαρξία μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού και την παρούσα χρονική στιγμή να απαριθμούν 521 κενές θέσεις. “Ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα, όπως οι Κυκλάδες, υπάρχει πλέον ο πολύ σοβαρός κίνδυνος να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία την ημέρα του αγιασμού” σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Συλλόγου, αναφέροντας συγκεκριμένα πως, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα λειτουργικά κενά έχουν ως ακολούθως: Δάσκαλοι (254), Νηπιαγωγοί (96), Αγγλικών (30), Γαλλικών (8), Γερμανικών (4), Καλλιτεχνικών (12), Φυσικής Αγωγής (14), Μουσικής (12), Πληροφορικής (13), Θεατρολόγοι (12), Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής (32 Δάσκαλοι, 4 Νηπιαγωγοί), Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης (30).
“Λείπουν επομένως από έναν μικρό πληθυσμιακό νομό 521 εκπαιδευτικοί, ένα νούμερο που αποτυπώνει με το πιο γλαφυρό τρόπο την καταστροφική πολιτική του κεφαλαίου στη δημόσια παιδεία” υπογραμμίζει συμπληρωματικά ο Σύλλογος, αναφέροντας μάλιστα τα προαναφερθέντα κενά και σε μορφή ποσοστών. “Πιο απλά περίπου το 40% των δασκάλων, το 45% των νηπιαγωγών και το 50% των εκπαιδευτικών αγγλικής λείπουν αυτή τη στιγμή από το δημόσιο σχολείο στο νομό Κυκλάδων”. Όπως διευκρινίζουν δε, στα νησιά ευθύνης τους, “η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική” καθώς σε Σύρο, Τήνο και Μύκονο λείπουν συνολικά 58 δάσκαλοι (20 Σύρο, 13 Τήνο και 25 στη Μύκονο) και 18 νηπιαγωγοί (Σύρος 9, Τήνος 2 Μύκονος 7).
“Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου να απαντήσουν πολύ συγκεκριμένα στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία πώς μέσα σε 15 περίπου μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία μας” υπογραμμίζουν τα μέλη του Συλλόγου, μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Άγνωστο αν θα υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες τη νέα χρονιά
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με το θέμα των σχολικών καθαριστριών, αφού η παρουσία τους από την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Μέχρι σήμερα όπως είναι γνωστό, πέραν του ότι οι σχολικές καθαρίστριες στο νησί παραμένουν απλήρωτες από τον Φεβρουάριο, δεν έχει διευκρινιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης πώς θα πραγματοποιείται η καθημερινή φροντίδα των σχολικών μονάδων ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, αυτό της παραμονής σε ένα καθαρό σχολείο. Όπως γνωστοποιήθηκε και στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου, δεν είναι εφικτή η ανανέωση των συμβάσεων των προσώπων που εργάζονταν στα σχολεία του νησιού έως και το τέλος Ιουνίου, αφού από τότε που έληξαν οι συμβάσεις τους και μέχρι σήμερα, λίγο πριν την αυγή του νέου σχολικού έτους, δεν έχει υπάρξει απόφαση που να ρυθμίζει το σοβαρό θέμα. Αν και είχε ακουσθεί πως θα διευκρινιστεί το ζήτημα μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών, Νικόλαος Βούτσης θα επανέφερε το καθεστώς χρηματοδότησης και συμβάσεων, ωστόσο μέχρι τώρα – και λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων - δεν έχει προκύψει κάποια θετική εξέλιξη.
Πέραν των ανωτέρω, όσον αφορά στη Σύρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας και δεδομένου όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, πως, την ανάληψη της υποχρέωσης πληρωμής των καθαριστριών δεν δύναται να αναλάβει ο Δήμος αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, εξετάσθηκε αν είναι εφικτό το σενάριο να απασχοληθούν στα περισσότερα από 30 σχολικά κτίρια, υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας, κάτι που όμως, δεν φαίνεται σαν σκέψη να είναι υλοποιήσιμη.
Παρέμβαση και από την ΚΕΔΕ
Αξίζει να αναφερθεί, πως από την πλευρά της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προχώρησε σε παρέμβαση προς τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Νικόλαο Βούτση και Κωνσταντίνο Πουλάκη αντίστοιχα, προ επτά ημερών με σχετική επιστολή. “Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας την επιτακτική ανάγκη ρύθμισης της εκκρεμότητας που υπάρχει σχετικά με τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, δεδομένου ότι αρχίζει πολύ σύντομα το σχολικό έτος. Εκτιμούμε ότι το σχέδιο της σχετικής διάταξης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχετε καταθέσει στη Βουλή καλύπτει τη σχετική εκκρεμότητα” σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης .
Κοινός αγώνας από τις αρμόδιες Επιτροπές των Κυκλάδων
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, τόσο της Σύρου, όσο και του νομού Κυκλάδων συνολικά, εντός των επόμενων ημερών έλαβαν την απόφαση να ενεργήσουν από κοινού, ώστε να ρυθμιστεί το θέμα. Με πρωτοβουλία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Σύρου, εστάλη έγγραφο στους υπόλοιπους νησιώτικους Δήμους, τα αρμόδια όργανα των οποίων πήραν ανάλογες αποφάσεις και συνέταξαν ένα κείμενο, στο περιεχόμενο του οποίου επισημαίνεται η ανάγκη να τρέξουν οι διαδικασίες και να βρεθεί διέξοδος στο σοβαρό πρόβλημα.
Αξίζει να αναφερθεί, πως για τις ενέργειες των Επιτροπών της Σύρου, έχουν ενημερωθεί και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.
- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top