Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρλά – Μαμάδου Τήνου στα
πλαίσια των προγραμματισμένων πολιτιστικών του εκδηλώσεων, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στην Πελλοπόνησο. Αυτή την φορά επέλεξε να επισκεφθεί το περίφημο Σπήλαιο των Λιμνών στην περιοχή Κάψια Καλαβρύτων, την φανταστική περιοχή Πλανητέρο του νομού Αχαΐας και την ιερά μονή Βαρσών στην περιοχή της Τρίπολης,
Ο άρτιος προγραμματισμός όπως πάντα από την πλευρά της Διοίκησης, η άψογη τήρηση του προγράμματος από μέρους των εκδρομέων, αλλά και η προσεκτική επιλογή των περιοχών που επισκέφτηκε με θρησκευτικά, πολιτιστικά, και στοιχεία αναψυχής, είναι ο βασικός άξονας για ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, μια υπέροχη εκδρομή. Ο καιρός η αλήθεια μας έκανε και όλα τα χατίρια. Όταν κανείς δεν στοχεύει στην εκδρομή, απλά για την εκδρομή και όταν τα οικονομικά οφέλη δεν προηγούνται της εκδρομής αλλά έπονται, πάντα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Η προσέλευση των Τηνιακών και φίλων του Συλλόγου όπως πάντα σταθερά καλή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους ευχαριστεί τόσο για την παρουσία τους και την στήριξη τους σε κάθε προσπάθεια προσφοράς του Συλλόγου αλλά και για την άψογη συνεργασία τους, στην επίτευξη του προγράμματος. Υπόσχεση μας ότι κάθε φορά θα κάνουμε όπως σήμερα αργά αλλά σταθερά βήματα μπροστά για την κοινωνία και τον πολιτισμό, αλλά και στην επόμενη εκδρομή μας θα είμαστε περισσότερο καλοί.
Το λεωφορείο με τους εκδρομείς του Συλλόγου Μαρλά Μαμάδου ξεκίνησε σύμφωνα και με το πρόγραμμα γύρω στις 07.30 το πρωί από το Μαρούσι και 2η στάση 0800 έναντι εισόδου πρώην Σχ. Ευελπίδων, Δικαστήρια.
Πρώτος μας σταθμός για καφεδάκι λίγο μετά την είσοδο της σήραγγας του Αρτεμισίου..
Αναχωρήσαμε από το πρωινό μας καφεδάκι γύρω στις 10.15 και στις 11.00 φθάσαμε στο περίφημο «Σπήλαιο των Λιμνών» το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών–Καλαβρύτων–Κλειτορίας–Τριπόλεως. Απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού.
Στη συνέχεια για μεσημβρινό φαγητό και ξεκούραση στο φανταστικό Πλανητέρο ανάμεσα σε πλατανόδασος και στα νερά του Αροάνιου ποταμού.
Το Πλανητέρο βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα και το χαρακτηριστικό του είναι το πλατανόδασος και τα άφθονα νερά που το διατρέχουν. Το νερό ήταν κινητήριος δύναμη για τους νερόμυλους και τις νεροτριβές της περιοχής, που πλέον έχουν καταστραφεί. Το Πλανητέρο είναι ένα μοναδικό πλατανόδασος που σκεπάζει όλη την περιοχή και μεγάλο μέρος του διασχίζεται από τα ορμητικά νερά του Αροάνιου ποταμού που αναβλύζουν από τα βράχια.
Ακολούθως επισκεφτήκαμε την Μονή Βαρσών στην περιοχή της Τρίπολης.
Η Μονή Βαρσών είναι ένας παράδεισος, καταφύγιο ομορφιάς και πνευματικότητας που ορθώνεται στο όρος Κτενιάς, μόλις 11 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Είναι ανδρική σταυροπηγιακή μονή, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.
Στο καθολικό άλλωστε της μονής φιλοξενούνται το σκήνωμα του Νεομάρτυρα Δημητρίου και τμήμα του λειψάνου του νεομάρτυρα Παύλου. Πρόκειται για τους πολιούχους της Τρίπολης που μαρτύρησαν λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης δίνοντας το μέτρο της θυσίας. Ο θαυμάσιος εξωτερικός περίβολος έχει διαμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου και με τους κόπους των μοναχών. Η αρχική μονή εδραιώθηκε περί τον 11ο μ. Χ. αιώνα. Άκμασε το 14ο αιώνα. Υπέστη όμως πολλές φορές το μένος των κατακτητών του Μοριά, χωρίς ωστόσο ποτέ να αφανιστεί.
Γύρω στις 18.30 το απόγευμα παίρναμε τον δρόμο του γυρισμού με ενδιάμεσο μόνο σταθμό την γέφυρα του Ισθμού για το καφεδάκι μας, και η επιστροφή μας στην Αθήνα με το χαμόγελο όλων, γεμάτο με τις ευχάριστες αναμνήσεις της ημέρας, και την προσμονή της επόμενης εκδρομής μας.
Προοδευτικός Σύλλογος Μαρλά Μαμάδου Τήνου
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου