Ξεπούλησαν οι tour operators! Stop στις κρατήσεις σε Κρήτη, Ρόδο και Ζάκυνθο βάζουν οι ξενοδόχοι λόγω overbooking
H Ελλάδα μεγάλος νικητής της φετινής τουριστικής περιόδου παγκοσμίως - Success Story η Ελλάδα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Κορυφώνεται το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία δημιουργώντας την προσδοκία ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Ρώσοι (+20% σε σχέση με το 2016) θα επισκεφθούν φέτος την χώρα σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Έκθεση ΜΙΤΤ 2017. Την ίδια στιγμή διψήφια αύξηση ποσοστών αναμένεται φέτος σε επίπεδο αφίξεων τουριστών από όλες τις αγορές κύριου ενδιαφέροντος της χώρας, ιδιαίτερα από Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Ρωσία, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συμμετοχή της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο.
Οι θερινές κρατήσεις των Γερμανών στην Ελλάδα έως τα τέλη Ιανουαρίου ήταν κατά 67% υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και η χώρα έχει πλέον αντικαταστήσει την Τουρκία ως ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός των Γερμανών μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους, σύμφωνα με στοιχεία από ταξιδιωτικά πρακτορεία και διαδικτυακές πύλες. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία έρευνας αγοράς της Γερμανίας, την Gesellschaft für Konsumforschung (GfK), η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί στον μεγάλο νικητή μεταξύ των τουριστικών προορισμών τους οποίους επιλέγουν οι Γερμανοί για το 2017. Καμία άλλη τουριστική χώρα δεν έχει τέτοια άνοδο στις κρατήσεις από τη Γερμανία όπως η Ελλάδα.
Τέσσερις στους 10 Έλληνες (ποσοστό 41%) θεωρούν εφικτό τα επόμενα πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε ανάπτυξη (έρευνα: ΚΑΠΑ Research). Μπορεί το συγκεκριμένο ποσοστό να μην είναι πλειοψηφικό, ωστόσο ενδιαφέρον έχει το ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι από ποιους κλάδους της οικονομίας εκτιμάται ότι θα προέλθει αυτή η ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έρευνα, οι κλάδοι που μπορεί να φέρουν την ανάπτυξη είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ακολουθεί ο κλάδος της μεταποίησης.
Λογικό, αν σκεφτεί κάποιος ότι το εγχώριο τουριστικό προϊόν είναι από τους λίγους κλάδους εν μέσω κρίσης που έχουν καταφέρει να βρίσκονται «με το κεφάλι έξω από το νερό» και να δίνουν οξυγόνο στην ελληνική οικονομία. Κάτι που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα δε, με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, επίσημων φορέων αλλά και διεθνών αναλυτών, ο κλάδος του τουρισμού αναμένεται να τρέξει φέτος στην Ελλάδα με διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο, όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Τάλεμπ Ριφάι, που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα. «Η Ελλάδα αποτελεί success story στον χώρο του τουρισμού τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, αν ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα», είπε ο ίδιος από το βήμα του συνεδρίου του υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Προορισμός Ελλάδα 365 μέρες τον χρόνο».
Ενώ, και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος αναμένειι «αύξηση της τάξης του 7% το 2017, διπλάσια από τον μέσο αριθμό παγκοσμίως. Στο 29% πάνω είναι οι διανυκτερεύσεις και 36% στα έσοδα σε σχέση με πέρυσι από τις προκρατήσεις των μεγάλων tour operators το 2017». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «τον Νοέμβριο του 2016 ή αύξηση ήταν στο 125% και τον Φεβρουάριο στο 65% από την Κίνα, που είναι μια αγορά στόχος».
Από πλευράς Υπουργείου επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία για την τρέχουσα χρονιά, με την Έλενα Κουντουρά να βλέπει το σχεδιασμό του Υπουργείου πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 30 εκατ. επισκέπτες και τους πιο ένθερμους να κάνουν λόγο ακόμη και για 33 εκατ. αφίξεις φέτος !
Στο ίδιο κλίμα και ο τουριστικός κλάδος με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να προδικάζει την φετινή επιτυχία, καθώς αναμένει το εγχώριο τουριστικό προϊόν να σπάσει και φέτος ένα ακόμη ρεκόρ με σημαντική άνοδο στα έσοδα, τα οποία εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν 14,5 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη, η Ρόδος ή η Ζάκυνθος, οι ξενοδόχοι έχουν βάλει stop στις κρατήσεις των tour operators για λόγους overbooking, στο high season διάστημα 15 Ιουνίου - 15 Σεπτεμβρίου. Ενώ, γίνεται προσπάθεια να μεταφέρουν την υψηλή ζήτηση μετά τον Σεπτέμβριο και σε πολλές περιπτώσεις το 2018 ! Το θετικό είναι ότι η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και θα μετακυλίσει ένα μεγάλο μέρος επισκεπτών σε λύσεις εκτός τουριστικών πακέτων, ευνοώντας μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Τέλος, από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού γίνεται προσπάθεια σε συνεννόηση με μεγάλους tour operators να μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος τη μη εξυπηρετούμενης ζήτησης σε αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπως η Κάρπαθος, η Πελ/σος, η Θάσος, οι Σποράδες, οι Μικρές Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν πέρυσι από την προσφυγική κρίση.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου