Άρθρο του πολιτευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη
για το τέταρτο μνημόνιο
Πριν από τρεις μήνες, η νομοθέτηση μέτρων με χρόνο εφαρμογής μετά το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, ήταν αντισυνταγματική και ξένη προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τρεις μήνες αργότερα, αυτά δεν ισχύουν. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του αποδέχθηκαν την προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 και το 2020, οδηγώντας τη χώρα επί της ουσίας σε τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς καμία πρόβλεψη για το Δημόσιο Χρέος.
Αυτό που συμβαίνει συχνά με το σημερινό Πρωθυπουργό είναι ότι αυτοακυρώνεται μέσα σε ελάχιστο πολιτικό χρόνο. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώνει με το γνωστό του στόμφο πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τίποτα και λίγους μήνες αργότερα, όχι μόνο να συμφωνεί, αλλά να υπερασπίζεται την αντίθετη θέση λες και δεν υπήρξε ποτέ η πρώτη του δημόσια δήλωση.
Σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και κουνώντας το δάκτυλο με επιτηδευμένη οργή διερωτήθηκε αν πρέπει να γίνουν δεκτές οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ. Στον αντίποδα με όλα αυτά, η κυβέρνησή του φέρνει πακέτο μέτρων-δημιούργημα των τραγικών χειρισμών της όχι ύψους 3,6 δις ευρώ, αλλά κοντά στα 4,5 δις
Συγκεκριμένα, περικόπτεται έως 23% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις από 01/01/2019. Θα θιγούν πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν τα 300 ευρώ το μήνα. Αντί για την παροχή της 13ης σύνταξης, που ευαγγελιζόταν κάποτε η κυβέρνηση, θα χαθεί η 12η και σε πολλές περιπτώσεις και η 11η σύνταξη.
Από τις αρχές του 2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει μειώσεις για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ, καθώς δε θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Οι πραγματικές απώλειες των συνταξιούχων, μετά τις ονομαστικές μειώσεις των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, πρόκειται να φθάσουν τα επίπεδα του 40%.
Το 2018 προβλέπονται μέτρα 535 εκ. ευρώ με περικοπές επιδομάτων ανεργίας , τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκ. ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκ. ευρώ.
Άλλο δυσάρεστο μέτρο εφαρμογής από την επόμενη χρονιά καθίσταται η νέα αλλαγή στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες , όπου πλέον θα λαμβάνεται υπόψη η καταβολή των εισφορών του προηγούμενου έτους. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έως 36%. Ήδη, πριν την εφαρμογή αυτού του μέτρου, η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ έπεσε τον τελευταίο μήνα κατά 9%, πράγμα το οποίο καταδεικνύει την εξάντληση των ελεύθερων επαγγελματιών από τις συνεχείς αυξήσεις των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
Με τα νέα μέτρα, το συνολικό κόστος μέτρων που έφερε η κυβέρνηση έφτασε τα 14 δις. ευρώ όντας περίπου δεκαπλάσιο από το αντίστοιχο που προέβλεπε το e–mailΧαρδούβελη . Αυτά τα μέτρα πλήττουν κυρίως τους ασθενέστερους, γι ’αυτό και είναι το πιο σκληρό μνημόνιο από όλα. Όσο για τις χιλιοειπωμένες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, δεν έχουν χάσει μονάχα το χρώμα τους, αλλά έπαψαν πλέον να είναι καν γραμμές.
Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποπροσανατολίσει σχετικά με τα σκληρά μέτρα που έφερε, θα επιχειρήσει να προβάλλει τα αντίμετρα, μόνο που αυτά αποτελούν την επιτομή της αναδιανομής της μιζέριας στους φτωχοποιημένους Έλληνες και για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει το ύψος-ρεκόρ 5,5% με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην ουσία, τα αντίμετρα πρόκειται να έχουν την τύχη που είχαν νωρίτερα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το παράλληλο πρόγραμμα, καθώς θα παραπεμφθούν στις καλένδες.
Ο Πρωθυπουργός συχνά επικαλείται το υψηλό πλεόνασμα, μόνο που λησμόνησε να πει ότι αυτό προέκυψε από τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που συντελέστηκε σε βάρος των Ελλήνων. Δεν ανέφερε ποτέ ότι αυτό συνοδεύτηκε από 1.000 κατασχέσεις τη μέρα, αύξηση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Δημοσίου, στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας και νέα ύφεση. Ο ίδιος διατείνεται ότι θέλει να μας βγάλει από τα μνημόνια, όμως δεν είπε ότι η Ελλάδα έβγαινε από τα μνημόνια, προτού αναλάβει εκείνος την εξουσία και ξαναμπήκε σε αυτά εξαιτίας των δικών του καταστροφικών επιλογών τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Πλέον ο ίδιος έχει συμφωνήσει σε τέταρτο μνημόνιο με μέτρα βαριά, με υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% και την περιουσία του Δημοσίου στο υπερταμείο για άλλα 98 χρόνια.
Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης καταδεικνύεται για ακόμη μια φορά ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η αλήθεια είναι ότι εφαρμόζουν πιστά ό,τι τους ζητηθεί από τους δανειστές. Ακόμη αναζητείται ποιο ήταν αυτό το φοβερό μέτρο που απέτρεψαν κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα κρατώντας σε εκκρεμότητα τις διαπραγματεύσεις, αλλά απεναντίας έφερε χειρότερα αποτελέσματα, γιατί επιπλέον θα πρέπει να προσμετρηθεί και η ζημιά στην οικονομία, τουλάχιστον 1 δις ευρώ, η οποία καθηλώθηκε επί ένα οκτάμηνο μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση και ο κλάδος της μεταποίησης υπέστησαν σημαντικές μειώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο τζίρος από πωλήσεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 10% τους πρώτους μήνες του 2017, ενώ η ζήτηση καυσίμων μειώθηκε τον Απρίλιο από 10 έως 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.
Το αποκλειστικό όπλο που διαθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη νομή της εξουσίας, είναι η προπαγάνδα. Δηλαδή, η προσπάθεια διατήρησης των υπουργικών θώκων, με συντονισμένη και χοντροκομμένη παραποίηση των ίδιων των γεγονότων. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για την κυβέρνηση κι έτσι κατασκευάζει μια εικονική που προσπαθεί να πλασάρει στο κοινωνικό σύνολο. Είναι μια προσπάθεια μάταιη με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τους Έλληνες πολίτες. Όμως αυτό καθόλου δεν ενδιαφέρει τους σημερινούς κυβερνώντες.
*Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου