νεα κρητη totalfitness news

Σε γνωστό νησί του Αιγαίου πριν ένα χρόνο, εν μέσω  κρίσης, αρχίσανε να ξεφυτρώνουν το ένα  μετά το άλλο διάφορα παγωτατζίδικα. Τα δυο τρία πρώτα πήγαιναν καλά. Όταν ξεπέρασαν τα δέκα, τότε πολλοί «επιχειρηματίες» ανακάλυψαν πως θα έχαναν και λεφτά και κόπο.

Ο άναρχος ανταγωνισμός δεν είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη, αλλά για την βέβαιη καταστροφή. Ακόμα και αυτός που στην αρχή κερδίζει στο τέλος θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φαινόμενο του κορεσμού του καταναλωτικού ενδιαφέροντος και θα καταλάβει πως η διατήρηση στην κορυφή προϋποθέτει συνεχή επικαιροποίηση, βελτίωση και διαφοροποίηση του προϊόντος, ιδίως αν μιλάμε για μία οικονομία που στηρίζεται στον τουρισμό, όπως αυτή των Κυκλάδων.

Τα νησιά των Κυκλάδων είναι ευλογημένα με πολλούς τρόπους. Μοιράζονται μία κοινή ιστορική και πολιτιστική παράδοση, ένα χαρακτηριστικό κλίμα και ένα ανεπανάληπτο τοπίο. Όλα αυτά χωρίς να κινδυνεύει κανένα να χάσει την ιδιαιτερότητά  του.

Η ανάδειξη της μοναδικότητας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση και όλοι πλέον αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν ανταγωνίζονται το πλαϊνό νησί αλλά εξίσου θελκτικούς προορισμούς άλλων χωρών.

Ο σχεδιασμός υπερτοπικών τουριστικών προϊόντων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Είναι πιο εύκολο λόγου χάριν να δελεάσουμε τον Φιλανδό τουρίστα να περάσει 15 ημέρες σε τρία νησιά παρά 8 ημέρες σε ένα μόνο νησί.

Οι συνέργειες είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Στην εποχή του διαδικτύου, με χιλιάδες πληροφορίες να βρίσκονται στο κινητό του κάθε ενός, είναι ουτοπικό να πιστεύουμε στον εγκλωβισμό του τουρίστα. Είναι αναγκαίο να προωθούμε το τουριστικό μας προϊόν μέσα από δικτυώσεις που είναι η οργανωτική προϋπόθεση των συνεργειών. Κανένα νησί και καμία τοπική κοινωνία  δεν θα επιβιώσουν μόνα τους.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις είναι νομίζω αυτονόητη η σημασία της υποστήριξης της υποψηφιότητας της Σύρου σαν Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, όχι μόνο από το ίδιο το ίδιο το νησί, αλλά κι από άλλα Κυκλαδονήσια.

Αρκεί να σχεδιαστούν δράσεις που θα προβάλουν τα ισχυρά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, μνημεία και αξιοθέατα κι άλλων νησιών. Η ομάδα διεκδίκησης της υποψηφιότητας, το FORUM20.21 με την στήριξη του Δήμου, να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στις τοπικές κοινωνίες και τους ΟΤΑ των άλλων νησιών.

Η Σύρος έχει αδιαφιλονίκητο προβάδισμα. Υπήρξε σημαντικό κέντρο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Με το υπέροχο θέατρό της, με το πλήθος των ιστορικών πολιτιστικών οργανισμών όπως το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, προβάλει μια υποψηφιότητα αξιώσεων, αρκεί να μην πέσει στην παγίδα της αυτάρκειας. Θα πρέπει όμως και άλλα νησιά των Κυκλάδων να αντιληφθούν ότι η κατάταξή τους στους top 10 προορισμούς δεν αρκεί για την μακροημέρευσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ανερχόμενους προορισμούς.
Στόχος όλων θα έπρεπε να είναι  η άμβλυνση  της τρομαχτικής διαφοράς της ζωής του καλοκαιριού με αυτή του χειμώνα.

Ο τουρισμός μπορεί να γίνει η εμπροσθοφυλακή μιας ανάπτυξης πιο ολοκληρωμένης που θα στηρίζεται σε άλλες παραγωγικές δράσεις, όχι καθαυτό τουριστικές. Οι Κυκλάδες λόγου χάριν, θα μπορούσαν να είναι το δεύτερο σπίτι πολλών Βορειοευρωπαίων κι όχι απλώς ένας ολιγοήμερος τουριστικός προορισμός. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες για εκπαιδευτικά προϊόντα που να σχετίζονται με ειδικά χαρακτηριστικά όπως οι υγροβιότοποι ή άλλα αρχιτεκτονικά και μνημεία φυσικού περιβάλλοντος που περιμένουν την προβολή τους. Το ίδιο ισχύει και για τον αγροτουρισμό υψηλής ποιότητας που είναι ακόμα ζητούμενο.

Η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 από τη Σύρο και τις Κυκλάδες μπορεί να γίνει αφορμή για χαρτογράφηση των δυνατοτήτων των νησιών μας και ακολούθως για την αξιοποίησή τους από όλους μας.
Μην αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί.


(*) Ο Γιώργος Λιγνός είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει εργαστεί σαν στέλεχος στο  ναυτιλιακό χώρο. Έχει σπουδάσει αγγλική φιλολογία και παιδαγωγικά και έχει συνεργαστεί με  ΟΤΑ στο τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ίδρυσης δομών ΚΔΑΠ. Σήμερα ετοιμάζει στην ΠΑΡΟ ένα πολυδύναμο αγρόκτημα. 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top