νεα κρητη totalfitness news

«Σε 47 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος από τη διακίνηση της κοκαΐνης στην Ευρώπη το 2012. Στη Γηραιά Ηπειρο φτάνουν ετησίως 250 τόνοι κοκαΐνης και η Ελλάδα θεωρείται "ιδανική" χώρα για τη θαλάσσια μεταφορά της, είτε απευθείας από τις χώρες παραγωγής της Νότιας Αμερικής είτε μέσω των ενδιάμεσων λιμανιών της Ισπανίας και της Ιταλίας. Μεγάλα φορτία κοκαΐνης μεταφέρονται στην Ελλάδα με πλοία εντός εμπορευματοκιβωτίων με την κάλυψη νόμιμου φορτίου».



Αυτά μνημονεύονται σε έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου για τη Δίωξη των Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ) με θέμα τα δεδομένα των ερευνών από την ΕΛ.ΑΣ., το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό και άλλες υπηρεσίες την περίοδο 2012-2013. Στην αποκαλυπτική έκθεση επισημαίνεται η αύξηση των περιστατικών εντοπισμού μεταφοράς και χρήσης χαπιών ecstasy, όπως και της ναρκωτικής ουσίας ΚΗΑΤ. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται επίσης η δράση εταιρειών στην Ελλάδα που προχωρούν σε μαζική εξαγωγή χασίς αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σχετικά παρηγορητικό στοιχείο που αναδεικνύεται στην έκθεση είναι η μείωση θανάτων από ναρκωτικά το 2012, οι οποίοι ανήλθαν στους 77 από 121 που είχαν σημειωθεί το 2011.

«Καραβιές» 250 τόνων με €70-100 το γραμμάριο για 4 εκατ. χρήστες
Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΟΔΝ για τη διακίνηση της κοκαΐνης στην Ευρώπη, «οι 200 από τους τόνους διακινούνται μέσω της Ιβηρικής χερσονήσου και των Κάτω Χωρών και οι υπόλοιποι 50 μέσω Δυτικής Αφρικής, η οποία από το έτος 2004 έχει μετατραπεί σε κόμβο εισαγωγής, αποθήκευσης και διανομής της κοκαΐνης. Η τιμή πώλησης στη χώρα παραγωγής ανέρχεται σε €2.500-3.000 το κιλό και καταλήγει να πωλείται στη χονδρική €40.000-45.000 το κιλό, ενώ στον τελικό χρήστη το γραμμάριο φθάνει να κοστίζει €70-100».

Η κοκαΐνη εξακολουθεί να αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη μετά την ινδική κάνναβη με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια χρήστες, καθώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Ευρώπη έχει γίνει κύριος προορισμός για την κοκαΐνη που παράγεται στη Νότια Αμερική. Το Περού και η Βολιβία αποτελούν τους πιο σημαντικούς παραγωγούς της κοκαΐνης που πωλείται στην ΕΕ. Η Κολομβία δεν είναι πλέον το κύριο σημείο αναχώρησης της κοκαΐνης που έχει προορισμό την Ευρώπη. Και αυτό διότι παρατηρείται η αποστολή της και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα είναι ολοένα πιο συχνή η μεταφορά της κοκαΐνης με ιστιοφόρα σκάφη ή γιοτ ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε παρατηρείται έντονη κινητικότητα τέτοιου είδους πλεούμενων στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Κατασχέθηκαν λιγότερα κιλά στην Ελλάδα
Το 2012 οι ελληνικές διωκτικές αρχές ασχολήθηκαν με 426 υποθέσεις διακίνησης και κατασχέθηκαν συνολικά περίπου 200 κιλά. Ωστόσο η ποσότητα της κατασχεθείσας κοκαΐνης παρουσίασε μείωση σε σχέση με το 2011 της τάξεως του 55% αφού την προηγούμενη χρονιά η ποσότητα που εντοπίστηκε ήταν 463,4 κιλά. Για διακίνηση κοκαΐνης κατηγορήθηκαν συνολικά 722 άτομα, εκ των οποίων 416 ήταν Ελληνες και 306 αλλοδαποί.

Οσον αφορά τα συνθετικά ναρκωτικά (ecstasy, αμφεταμίνες, μεθαδόνη κ.ά.), επισημαίνεται στην έκθεση του ΣΟΔΝ ότι η διακίνηση αυτών των ουσιών ελέγχεται όλο και περισσότερο από εγκληματικές ομάδες της Ολλανδίας και του Βελγίου, που αναλαμβάνουν την ευρείας κλίμακας διακίνησή τους στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες.

Εκτός της Ολλανδίας, σημαντικό ρόλο στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών έχουν η Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη πηγή των βασικών προδρόμων χημικών ουσιών, η Πολωνία, που αποτελεί τον κύριο προμηθευτή αμφεταμινών ecstasy, καθώς και η Βουλγαρία, που καθίσταται σταδιακά χώρα στην οποία παράγονται παράνομα και στη μεγαλύτερη κλίμακα στην Ευρώπη αμφεταμίνες, ecstasy και πρόδρομες ουσίες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, παρότι έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες συνθετικών ναρκωτικών, δεν έχουν εντοπιστεί ως τώρα εργαστήρια παρασκευής τέτοιων ουσιών. Η συνολική ποσότητα ecstasy που κατασχέθηκε στη χώρα μας το έτος 2012 ανέρχεται σε 3.253δισκία έναντι 70 δισκίων το 2011.

Τα κυκλώματα στο χασίς και στην ηρωίνη
Σχετικά με την εισαγωγή και τη διανομή του χασίς στην έκθεση υπάρχει εκτεταμένη αναφορά για την «ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων με μέλη Ελληνες, Αλβανούς, Βουλγάρους, καθώς και Γεωργιανούς, οι οποίοι οργανώνουν την εξαγωγή από την Ελλάδα μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης με μεταφορικές εταιρείες, ελληνικών κυρίως συμφερόντων, με έδρα της επιχείρησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Βουλγαρία και στην Κύπρο. Οι ομάδες αυτές, σε πολλές περιπτώσεις, έχοντας διττό σκοπό, αφενός το "ξέπλυμα χρήματος" και αφετέρου τη διευκόλυνση των εξαγωγών, συστήνουν νομότυπες εξαγωγικές εταιρείες, αποκρύπτοντας έτσι εντός του νόμιμου φορτίου και τα προς εξαγωγή ναρκωτικά».

Στην Ελλάδα το 2012 κατασχέθηκαν 22,3 τόνοι χασίς έναντι 13,4 το 2001 (αύξηση, δηλαδή, της τάξεως του 67%).
Για τη διακίνηση της ηρωίνης στην έκθεση του ΣΟΔΝ επισημαίνεται ότι «από τα κυκλώματα στρατολογούνται άτομα χωρίς ποινικό παρελθόν ή άτομα που κατέχουν πλαστά έγγραφα. Οι κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης από τις ελληνικές υπηρεσίες στα σύνορα με την Τουρκία αλλά και στα σημεία εξόδου της Εγνατίας (λιμένας Ηγουμενίτσας) δείχνουν χρήση του συγκεκριμένου άξονα από τον οποίο η ηρωίνη καταλήγει στην Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη». Οπως αναφέρεται, η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε στη χώρα μας το έτος 2012 ανερχόταν σε 331,143 κιλά έναντι 340,466 κιλώντο έτος 2011.



Βήμα

του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Πηγή http://limenikadromena.blogspot.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top