νεα κρητη totalfitness news

to-telesigrafo-eksepneyse-alla-h-diapragmateysh-synexizetai-sthn-paratash
Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  
Στο σενάριο μιας συνολικής λύσης «πακέτο» για όλα τα ανοικτά ζητήματα καταλήγει η διαπραγμάτευση της
ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία πήρε παράταση για σήμερα, αν και το τελεσίγραφο του Eurogroup εξέπνευσε χθες το βράδυ.
Τα φώτα στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα στην Οδό Νίκης, έκλεισαν αργά τα ξημερώματα Δευτέρας, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Κυριακής.   
Στη 1 το μεσημέρι οι δύο πλευρές έκαναν ένα μικρό διάλλειμα για να συντονίσουν τις θέσεις τους, ακολούθησε ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο με τους κ.κ. Χατζηδάκη, Βρούτση και Μητσοτσάκη και λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε ξανά η διαπραγμάτευση. 
Τελευταίος παρέμεινε χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Βρούτσης, καθώς η τρόικα επέμενε σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων το 2015 αλλά και σε πρόσθετες παρεμβάσεις στη λίστα του ΟΟΣΑ. Ανοιχτά παρέμεναν σύμφωνα με πληροφορίες, και τα θέματα του νέου φορολογικού νόμου και της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. 
Αυτό που προκύπτει ως κλίμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, ήταν ότι υπάρχει σύγκλιση, όμως έγινε ξεκάθαρο, όπως είχε μεταφέρει πρώτο το Newpost.gr, ότι το κάθε ζήτημα αν και αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα, επηρεάζει την έκβαση των άλλων στο σύνολο της διαπραγμάτευσης, καθώς απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις για να κλείσει η συμφωνία. 
Είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, διεξάγονται πλέον με πολιτικούς όρους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η απεμπλοκή από τα μνημόνια και την τρόικα και η επιστροφή στις αγορές, είναι ειλημμένη απόφαση. Η Ελλάδα και οι πολίτες της έκαναν σκληρές θυσίες, τήρησαν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους και πλέον είναι η σειρά των εταίρων της χώρας να τηρήσουν και αυτοί τα όσα έχουν συμφωνήσει. 
Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού όμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών παίζουν τα ρέστα τους και μάλιστα βρώμικα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν και οι ίδιοι και τα σκληρά μνημόνια που επέβαλλαν εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή διεθνώς θέση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα.  
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή τους η αξιολόγηση θα προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2015, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, προκαλούσαν το τελευταίο διάστημα συνεχή εμπόδια στα ήδη υπάρχοντα ανοικτά ζητήματα και εμφάνιζαν συνεχώς νέα αιτήματα.   
Για το θέμα πάντως, της αναδιανομής του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε απόφαση, ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου απέρριπτε το ενδεχόμενο να προωθηθεί μονομερώς, όπως επίσης και πληροφορίες που έκαναν λόγο για ένα μικρό ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ. «Βήματα έχουν γίνει σε αυτό το ζήτημα», έλεγε, προσθέτοντας ότι «έχει κατατεθεί μια έξυπνα διατυπωμένη πρόταση». 
Παράλληλα, απεσύρθη διάταξη για μισθολογικές μειώσεις, η οποία δεν υπήρχε πια στο αναθεωρημένο κείμενο που έδωσε χθες η τρόικα, ενώ είχαν παραμείνει: το αίτημα για εξορθολογισμό του δημοσίου με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και η επανεξέταση μέσω μελέτης των ειδικών παροχών (π.χ. των οδοιπορικών) κάτι που, όπως ανέφερε πηγή από την ελληνική πλευρά, αποτελεί και κυβερνητική πρόταση. 
Επίσης, μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε συμφωνία και για τα ζητήματα: του κανόνα συγκράτησης ελλειμμάτων μετά το μνημόνιο (Revenue Rule), των 75 εκ. ευρώ που οφείλουν τρίτοι φορείς προς τη ΔΕΗ και για τα οποία ζητείται χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και των φόρων υπέρ τρίτων, για τους οποίους οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν πρόσθετες παρεμβάσεις.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top