Στη διάρκεια της μέρας, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο έως την προσεχή Δευτέρα 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων. Τώρα, πρόσθεσε, θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα, τα στοιχεία για τις τράπεζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως αργά το απόγευμα χθες, το οικονομικό επιτελείο ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπει γενικότερο πάγωμα δαπανών, στα επίπεδα του 2013 έως και το 2018. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους κομμένους μισθούς τους να καθηλώνονται τουλάχιστον μέχρι το 2018. Μάλιστα, ειδικά για το Δημόσιο, θα προβλέπεται και νέα περικοπή δαπανών, άνω του 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης. Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, το Πρόγραμμα αναμένεται να προβλέπει αύξηση εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι δύσκολη, για τα δεδομένα της ευρωζώνης, η επίτευξη πλεονάσματος παρόμοιου μεγέθους, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 -με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%-, ενώ ο ρυθμός ανόδου θα επιταχυνθεί στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει δηλώσει ότι το βάρος της οικονομικής πολιτικής δίδεται πλέον στην ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της οικονομίας.
http://www.aftodioikisi.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου