νεα κρητη totalfitness news

Καρπούζι: δροσιστικό σνακ με τεράστια θρεπτική αξία
Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr
Το πιο δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού είναι αναμφισβήτητα το καρπούζι. Ευχάριστο στη
γεύση, στην όψη και στο άρωμα, το καρπούζι αποτελεί το πιο αγαπημένο θρεπτικό σνακ για όλη την οικογένεια.
Το καρπούζι μπορεί να καταναλωθεί ως φρούτο ή ως επιδόρπιο, αλλά ακόμη και ως ένα ελαφρύ δείπνο. Τα παιδιά το λατρεύουν, καθώς δεν έχει μόνο ένα πολύ ζωντανό και έντονο χρώμα, αλλά είναι συνάμα και πολύ δροσιστικό, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 92%), αλλά και χρήσιμες για τον οργανισμό βιταμίνες. Πρόκειται για το πιο ενυδατικό φρούτο που καταναλώνουμε το καλοκαίρι.

Ας δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά του καρπουζιού

Το καρπούζι μας αποδίδει ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και νερό. Ωστόσο, περιέχει αρκετή ζάχαρη, γι’ αυτό θα ήταν καλό να μην καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες.
Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α και C, βιταμίνη Β6, καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, λυκοπένιο και θειαμίνη, ενώ είναι σημαντικό να το τρώμε πάντα ώριμο, ώστε να μπορούμε να επωφεληθούμε των ευεργετικών του ιδιοτήτων.
Η αντιοξειδωτική του δράση είναι σημαντική, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και διαφόρων χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το καρπούζι δρα ευεργετικά και στα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και στην πρόληψη μολύνσεων και προσβολής από μικρόβια. Η τακτική κατανάλωση καρπουζιού μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πρόωρη γήρανση, ενώ περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου.
Ο χυμός του καρπουζιού προκαλεί άμεση διούρηση, γεγονός που σημαίνει ότι καθαρίζει τα νεφρά και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος.
Γενικότερα, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6 και κάλιο συμβάλλει στη βελτίωση της πνευματικής μας υγείας, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης, ουσίες που συμβάλλουν στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος.
Η περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο το καθιστά σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη. Πλούσιο σε λυκοπένιο είναι τόσο το καρπούζιόσο και η ντομάτα.
Το καρπούζι αποτελεί το ιδανικό σνακ και για την παραλία. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, μας δροσίζει, μας χορταίνει, αναπληρώνει τις βιταμίνες και την ενέργεια που καταναλώσαμε κατά την κολύμβηση και κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ τα παιδιά λατρεύουν να το καταναλώνουν, αφού το έντονο χρώμα του μαγνητίζει το ενδιαφέρον τους.
Καλό καλοκαίρι!

Πηγή blog.doctoranytime.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top