νεα κρητη totalfitness news

Η Τήνος του μακρινού χθες (στις αρχές του 20ού αιώνα). Από το λεύκωμα του
Αρ. Χ. Κοντογεώργη «Η Τήνος του χθες και του σήμερα» (Έκδοση τον Π.Ι.Ι. Ευαγγελίστριας Τήνου και του συλλόγου Υστερνιωτών Τήνου
Στις 15 Αυγούστου του 1895 (επτά μήνες πριν από τους πρώτους ολυμπιακούς στην Αθήνα), συμβαίνει στην Τήνο ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός - αλλά και γενικότερης σημασίας για τον ελληνισμό.

Πρόκειται για τα «ΤΗΝΙΑ» τους πρώτους, ουσιαστικά, πανελλήνιους αγώνες δεδομένου ότι έλαβαν μέρος σε αυτούς αθλητές όλων των σωματείων της ελεύθερης Ελλάδας καθώς και της Σμύρνης. Οι χαρακτηριζόμενοι ως Α7 πανελλήνιοι αγώνες ένα μήνα πριν από την «Αθήνα 1896» αφορούν μόνο στο Στίβο (ως αγώνας πρόκρισης) αλλά στην Τήνο το αγωνιστικό πρόγραμμα κάλυπτε πολλά αθλήματα της στεριάς και της θάλασσας...






Τέσσερα ελληνικά γραμματόσημα τα οποία σχετίζονται με τα «Τήνια 1895». Αριστερά επάνω, το αναμνηστικό γραμματόσημο για την αναβίωση των Τηνίων. (Τήνος - Αθήνα 2006). Δεξιά επάνω, το αναμνηστικό γραμματόσημο για τον ιστορικό Εθνικό Γ. Σ. (ιδρύθηκε το 1893) οργανωτής των Τηνίων του 1895. Κάτω, γραμματόσημα με τον επίσης ιστορικό Πανελλήνιο Γ. Σ. (1891) και τον Όμιλο Ερετών, τον αρχαιότερο σε δράση ελληνικό σύλλογο που έλαβε μέρος στα «Τήνια» του 1895.
Οι αγώνες είχαν ως οργανωτικό άξονα τον ιστορικό, σήμερα, Εθνικό Γ. Σ. Αθηνών (αλλά που τότε ήταν νεοπαγής και είχε ιδρυθεί το 1893). Συνεπίκουροι βασικά στον οικονομικό τομέα και στα θέματα που αφορούσαν το χώρο τέλεσης των αγώνων κ.ά. στο εν τάχει δημιουργηθέν Στάδιο της Τήνου στη θέση Αγία Παρασκευή σε μικρή απόσταση από την πόλη της Μεγαλόχαρης, το Πανελλήνιον Ιερόν Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας, ο Δήμος Τήνου και η Αδελφότης των εν Αθήναις Τηνίων. Ακριβώς οι φορείς αυτοί συνεργάσθηκαν για την αναβίωση των Τηνίων πριν λίγο καιρό, βασικά στην Τήνο αλλά και στην Αθήνα, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Εθνικού Γ.Σ. απέναντι από το Ζάππειο Μεθουσιώδης διευθυντής του γυμναστηρίου του Εθνικού Γ. Σ. Η ιδέα «ανεφάνη εις τους κόλπους» της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων και η όλη διαδικασία για την υλοποίηση οφείλεται στην άοκνη δραστηριότητα του τηνιακού νομικού και γυμναστή, μέλους του Εθνικού Γ. Σ. Ξεν. Σώχου.


του Πέτρου Λινάρδου Δημοσιογράφου-
Ιστορικού του Αθλητισμού

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top