Μετά την δημοσίευση του Δελτίου Τύπου της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. οφείλω να παραθέσω δημοσίως τις απόψεις μου, που κατέθεσα κατά την συνεδρίαση της 14/10/14 και τους λόγους που με οδήγησαν στην παραίτηση μου.
Σε απάντηση της τοποθέτησης του Σεβασμιότατου και της επιστολής του Αρχιεπίσκοπου.
Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται και οι υπογραφές κάτω από ωραιοποιημένες επιστολές δεν εγγυώνται τίποτα.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου σαν επίτροπου όχι μόνο δεν με πείθουν αλλά απεναντίας το ότι έγιναν όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου, ερήμην της Διοικούσας ωσάν να είμαστε ανύπαρκτοιμου δημιουργούν προσθετές ανησυχίες και με προσβάλλουν κατάφορα.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου σαν επίτροπου όχι μόνο δεν με πείθουν αλλά απεναντίας το ότι έγιναν όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου, ερήμην της Διοικούσας ωσάν να είμαστε ανύπαρκτοιμου δημιουργούν προσθετές ανησυχίες και με προσβάλλουν κατάφορα.
Παναγιώτης Μαλλιάρης
Τακτικό μέλος της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
Κύρια τοποθέτηση κατά την συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής την 14/10/2014
Σεβασμιότατε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνεπιτροποι,
Κατ’ αρχήν θα περίμενα από τον κ. Αντιπρόεδρο, εκτιμώντας την σοβαρότητα των ιστορικών στιγμών που απασχολούν σήμερα τον μέλλον του ΠΙΙΕΤ, να είχε την ευαισθησία και τον σεβασμό να εγγράψει ως μοναδικό θέμα, όλα όσα επιδιώχθηκαν με τον νόμο 4301/7-10-14 άρθρα 26, 50 & 51 και που αφορούν το Ίδρυμα - και όχι μια πρόσκληση με θέματα ρουτίνας προσπαθώντας να ευτελίσει την σημασία του.
Κατάργηση του άρθρου 66 του νόμου 590/77
Σήμερα για πολλοστή φορά θα τρίζουν τα κοκάλα των κτητόρων και η ιερά παρακαταθήκη τους, ο συστατικός «νόμος» του Ιδρύματος γίνεται κουρελόχαρτο.
Αυτό το έργο εμείς οι Τήνιοι το έχουμε ξαναδεί.
Η Απριλιανή Χούντα του Παπαδόπουλου με απαίτηση του Μακαριστού σήμερα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου του Α’ το 1969 καταργούσε την αυτοτέλεια του ΠΙΕΕΤ, ότι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα με την κατάργηση του άρθρου 66 του νόμου 590/77.
Το 1974 γίνεται το επόμενο βήμα, η χούντα του Ιωαννιδη αποπέμπει το τελευταίο λαϊκό πρόεδρο του ιδρύματος αείμνηστο Παμφιλο Αλαβανο.
Ο πένθιμος ήχος της καμπάνας της Παναγίας φέρνει τα κακά μαντάτα και ο πρόεδρος του ΠΙΙΕΤ Αλαβανος οδηγείται σιδηροδέσμιος στο στρατοδικείο.
Ελέω δικτατορίας εγκαθίσταται ισόβιος πρόεδρος ο εκάστοτε επιχώριος μητροπολίτης.
Η συνέχεια γνωστή, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το ΠΙΙΕΤ το 1976 επανέρχεται στην πρότερα κατάσταση αποκτώντας την αυτοτέλεια του με αντάλλαγμα την ισόβια προεδρία στον επιχώριο μητροπολίτη.
Ο «Πολύμορφος Οργανισμός Ευαγούς Εθνικού Καθιδρύματος» δηλαδή το ΠΙΙΕΤ όπως το προσδιόρισε το Συμβούλιο της Επικράτειας έχει υποστεί ένα επιπλέον πλήγμα.
Η αρχή της λαθροχειρίας, των επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος εις βάρος του Ιδρύματος, ο πρόεδρος της Δ.Ε. παύει να είναι λαϊκός και αιρετός.
Σεβασμιότατε,
Αγαπητοί συνεπιτροποι,
Ο Αρχιεπίσκοπος στην εναρκτήρια ομιλία του στην τελευταία σύνοδο της ιεραρχίας αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η πολιτεία προς όφελος της Εκκλησίας και την ευχαρίστησε για αυτές.
Μεταξύ αυτών και η παύση της εξαίρεσης του ΠΙΙΕΤ από τις διατάξεις του νόμου 590/77 δηλαδή κατάργηση της αυτοτέλειας του.
Αναρωτιέμαι πιο είναι το προσδοκώμενο όφελος για την Εκκλησία από την κατάργηση της εξαίρεσης του ΠΙΙΕΤ?
Προφανώς το οικονομικό που εντέχνως από μέρους του αποσιωπάται.
Και ερωτώ ποιοι θα το στερηθούν?
Το Γηροκομείο, οι αναξιοπαθούντες βοηθηματουχοι, οι υπότροφοι φοιτητές, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανόρμου ή ο Δήμος Τήνου που καλείται να εξυπηρετήσει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές?
Μήπως η σκέψη της Ιεραρχίας ανέτρεξε σε αυτό που είχε πει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ότι το ΠΙΙΕΤ είναι η «χρυσοτοκος όρνιθα»?
Μήπως η σκέψη της Ιεραρχίας ανέτρεξε σε αυτό που είχε πει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ότι το ΠΙΙΕΤ είναι η «χρυσοτοκος όρνιθα»?
Σεβασμιότατε, εδώ και δυο χρόνια κατά την περίοδο που ήσασταν Συνοδικός, βγήκε η εις βάρος του ΠΙΙΕΤ απόφαση της δικαστικής διαμάχης με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία επιδίκασε εις βάρος του Ιδρύματος το πόσο των περίπου 5.000.000 € με τους τόκους!
Μέχρι χθες αναρωτιόμουν γιατί «άκρα του τάφου σιωπή» σχετικά με την είσπραξη του ως άνω ποσού εν ολω ή εν μέρει από την Αποστολική Διακονία;
Μέχρι χθες αναρωτιόμουν γιατί «άκρα του τάφου σιωπή» σχετικά με την είσπραξη του ως άνω ποσού εν ολω ή εν μέρει από την Αποστολική Διακονία;
Το θεωρεί άραγε αμελητέο;
Σήμερα πήρα την απάντηση μου:
Μα αφού με την κατάργηση του άρθρου 66 του νόμου 590/77 μέλει να σαρωθούν τα πάντα,ακίνητα – χρυσός – παγκάρια και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει το Ίδρυμα.
Έλεος! Ποτέ πια θα πάψει η Εκκλησία της Ελλάδος να βάλλει κατά του ιδρύματος;
Συμμετοχή Σεβασμιότατου Προέδρου στη εκλογή Αντιπρόεδρου και Γενικού Γραμματέα. (άρθρο 26)
Όπως ελέχθη ο σημερινός γενικός γραμματέας του ΥΠΕΠΘ μετά την αλλαγή των συσχετισμών του σώματος των εκλεκτόρων για την ανάδειξη των μελών της Δ.Ε, όλως τυχαίως ή με την επιφοίτηση του Άγιου Πνεύματος, ανακάλυψε ότι η μη συμμετοχή του Σεβασμιότατου στην διαδικασία ανάδειξης Αντιπρόεδρου & Γενικού Γραμματέα συνιστά ακυρότητα εκλογής!!!
Ω! του θαύματος, γιατί οι Διοικούσες Επιτροπές θα εξακολουθούσαν να είναι παράνομες καθώς και οι αποφάσεις τους όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Φρόντισα και πληροφορήθηκα ότι ο σημερινός γενικός γραμματέας κύριος Αθανάσιος Κυριαζης υπηρέτησε στο συγκεκριμένο πόστο στο ΥΠΕΠΘ από το 2004 έως το 2008 και από τον Ιούνιο του 2012 έως και σήμερα.
Λίγο όψιμα δεν ασχολήθηκε με το θέμα;
Σεβασμιότατε, γιατί να έχετε το δικαίωμα σεις, ο μη αιρετός ισόβιος Πρόεδρος του ΠΙΙΕΤ, να είστε και εκλέκτορας και με το άρθρο 26 του νόμου 4301/14 να αποκτάτε δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Αντιπρόεδρου και Γενικού Γραμματέα και μάλιστα με διπλή ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την τρίτη ψηφοφορία και μάλιστα φανερή.
Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα δύναται κανείς να αποκτήσει τόσα προνόμια και εξουσίες. Σε λίγο θα διορίζετε την Διοικούσα όπως τις επιτροπές στις ενορίες που το μόνο τους καθήκον είναι να αναβοσβήνουν τα καντήλια.
Σεβασμιότατε & Κύριοι Συνεπιτροποι, ερωτώ:
Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την τροπολογία;
Ποιοι άραγε υποτιμούν την νοημοσύνη μας;
Μήπως όλα έγιναν ώστε εκτός από ισόβιο Πρόεδρο να αποκτήσουμε και ισόβιο Αντιπρόεδρο;
Σεβασμιότατε, φρονώ ότι για λόγους αρχής και δικής σας προστασίας για όσα λέγονται και ακούγονται πως όχι μόνο πρέπει να ζητήσετε την άμεση κατάργηση του άρθρου 26 που σας παραχωρεί το εν λόγω προνόμιο αλλά και του δικαιώματος σας να ψηφίζετε ωσάν εκλέκτορας για την ανάδειξη των μελών της ΔΕ εφόσον είστε ex officio Πρόεδρος, για να είστε ακριβοδίκαιος απέναντι μας.
Συμμετοχή στο εποπτικό συμβούλιο της σχολής καλών τεχνών του Πάνορμου.(άρθρο 50)
Είναι γεγονός ότι το Ίδρυμα είναι ο κύριος αιμοδότης της Σχολής Καλών Τεχνών Πάνορμου γι αυτό άλλωστε δια νόμου στην σχολική επιτροπή συμμετέχει πάντα μέλος της Δ.Ε.
Ρωτώ, η δική σας συμμετοχή που επιζητήσατε στο συμβούλιο επιλογής Διευθυντού και διδακτικού προσωπικού σε τι συνίσταται, όταν σ’ αυτήν συμμετέχουν 2 καθηγητές του ΕΜΠ και 2 καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Απ’ ότι μπορώ να γνωρίζω δεν προσλαμβάνονται θεολόγοι ή άλλες παρεμφερείς ειδικότητες.
Λυπάμαι κύριε Πρόεδρε αλλά εφ’ όσον θέλατε να συμμετάσχετε σε αυτό με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΙΙΕΤ θα έπρεπε να είχατε την σύμφωνη γνώμη της ΔΕ και μετά να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση.
Για όλα μας αγνοήσατε, μας περιφρονήσατε τολμώ να πω μας παραπληροφορήσατε.
Κλείνοντας Σεβασμιότατε Πρόεδρε, κ. Αντιπρόεδρε και αγαπητοί συνεπίτροποι νομίζω ότι ή θα πρέπει να επιχειρηματολογήσετε υπέρ του νομοσχεδίου ενάντια στην βούληση του τηνιακού λαού ή να συνταχθείτε με την ιερά παρακαταθήκη των κτητόρων και την 200 ετών ιστορία του Ιδρύματος που διατηρήθηκε άσπιλο, στηριζόμενο στην αυτοτέλεια και την διαφάνεια.
Προτείνω και ψηφίζω η Διοικούσα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αποφασίζονταςτώραομόφωνα να απαιτήσει την άμεση κατάργηση όλων των τροπολογιών που αφορούν το ΠΙΙΕΤ και που περιέχονται στον νόμο 4301/7-10-14 άρθρα 26,50,51.
Οι στιγμές για το Ίδρυμα είναι ιστορικές και δίνουν μια μοναδική ευκαιρία σε όλους μας να αποδείξουμε ότι βρισκόμαστε εδώ, σε αυτή την επιτροπή όχι για την εξυπηρέτηση ιδίου οφέλους ή από ανάγκη για προσωπική προβολή, αλλά από βαθειά αγάπη και αίσθηση προσφοράς προς το Ίδρυμα και τον τόπο μας.
Όσοι από εμάς δεν αγωνιστούν για την ανατροπή αυτών των αποφάσεων που καθιστούν το ΠΙΙΕΤ ανίκανο να επιτελέσει την αποστολή του, δικαίως θα στιγματιστούν ισόβια από την τηνιακή κοινωνία και τα ονοματεπώνυμά τους θα γραφτούν με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία του Ιδρύματος.
Απευθύνω έκκληση στον καθένα σας προσωπικά, να μην γίνει η παρούσα επιτροπή, αυτή που θα παραδώσει αμαχητί το Ίδρυμα σε όσους προσπαθούν να το «αλώσουν» για χρόνια.-
Παναγιώτης Μαλλιάρης
Τακτικό μέλος της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
Δήλωση παραίτησης
Κύριοι,
Διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία με την ΜΗ σαφή και ευθεία τοποθέτηση της πάνω στον επίμαχο νόμο 4301/7-10-14 άρθρα 26,50,51 με ότι αυτό συνεπάγεται, αγνοώντας την ιερά παρακαταθήκη των κτητόρων και την βούληση του τηνιακού λαού, υποβάλλω την παραίτηση μου μη συνεργώντας περαιτέρω με την παρουσία μου στην Δ.Ε. στον λάθος δρόμο που οδηγείτε το Ίδρυμα.
Παναγιώτης Γεωργίου Μαλλιαρης
Τακτικό μέλος της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου