Ενα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση των προβλημάτων όρασης που προκαλούνται από την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού έκαναν επιστήμονες στο Ισραήλ και στη Βρετανία, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητό αμφιβληστροειδή που φαίνεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε περιπτώσεις απώλειας της όρασης.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες που τους δίνει η νανοτεχνολογία και κατάφεραν να φτιάξουν μια πολύ λεπτή, ασύρματη, ευλύγιστη και ευαίσθητη στο φως ταινία, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τον αμφιβληστροειδή. Οταν τη δοκίμασαν στον αμφιβληστροειδή κοτόπουλου, ο οποίος δεν αντιδρά στο φως, διαπίστωσαν ότι ο τεχνητός χιτώνας απορροφούσε το φως κι έτσι προκαλούσε δραστηριότητα στους νευρώνες.
Μάλιστα η αποτελεσματικότητα του νέου εμφυτεύματος φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη, καθώς δεν υπάρχουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ήδη υπάρχοντα, όπως η μικρή ανάλυση και τα δύσκαμπτα καλώδια. Τα εμφυτεύματα αυτά έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των διαταραχών της όρασης και στέλνουν αισθητήρια σήματα στον εγκέφαλο προκειμένου να γίνεται αντιληπτό το φως ή και τα γύρω αντικείμενα.
Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας «Nano Letters».
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου