νεα κρητη totalfitness news

Σε προτεραιότητα η προβολή των αγροτικών προϊόντων των νησιών μας

Σε προτεραιότητα η προβολή των αγροτικών προϊόντων των νησιών μας

Σημαντικός ο απολογισμός δράσεων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


«Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η προβολή των μοναδικών προϊόντων των νησιών μας και το αγκάλιασμα των παραγωγών μας, οι οποίοι θέλουμε να μας νιώθουν δίπλα τους καθώς η  δική τους επιτυχία και προβολή αποτελούν επιτυχία όλων μας.
Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και πρώτιστο μέλημά μας είναι η ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων  και εκτός των συνόρων της περιφέρειας», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής και Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης με αφορμή τον απολογισμό των πεπραγμένων της για τη χρονιά που πέρασε, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο της μέριμνας της Περιφερειακής Αρχής βρίσκεται και η ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Με την πρώτη τροποποίηση του Οργανισμού μας ιδρύσαμε δύο Τμήματα Τμημάτων Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προιόντων , ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο , τα οποία ήδη λειτουργούν.
Ανατέθηκαν τέσσερις μελέτες για την απόδοση Πιστοποίησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξη (ΠΓΕ) , συνολικής δαπάνης( 46,125 €) για τα προιόντα
1.  (Λόπι ή φασόλι Κατταβιάς,
2. Κρασοτύρι Κω,
3. Μελεκούνι Ρόδου,
4. Σιτάκα Κάσου)  
Ολοκληρώθηκε ήδη η Α΄ φάση της διαδικασίας  που αφορούσε την τεκμηρίωση της δυνατότητας της πιστοποίησης των παραπάνω προιόντων . Είναι σε εξέλιξη η Β’ Φάση που αφορά την κατάθεση του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με το  Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)  04/08/2015
Συναντηθήκαμε με τα στελέχη του Περιφερειακού Γραφείου Νοτίου Αιγαίου του ΣΕΤΕ,  Δώρα Αναστασιάδη και Κυριάκο Ερίνη για να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΣΕΤΕ για την καταγραφή και προβολή των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και η ανάδειξή τους ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών της Περιφέρειας για την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού.
Τονίστηκε  το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί για  την γαστρονομία, τον οινοτουρισμό, τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα, ως εμπειρίες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.  
Ενημερωθήκαμε από το Περιφερειακό Γραφείο του ΣΕΤΕ για την έναρξη της διαδικασίας αποτύπωσης των  τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας.
Η αποτύπωση αυτή γίνεται προκειμένου να αναδειχτεί και να εμπλουτιστεί με κάθε δυνατό τρόπο το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας και των κατά τόπους προορισμών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας και της δημιουργίας του Οδικού Χάρτη Δράσεων για το Νότιο Αιγαίο, που προετοιμάζει ο ΣΕΤΕ, το Ινστιτούτο του (ΙΝΣΕΤΕ) και η Marketing Greece. 
Η καταγραφή αυτή, σε επόμενο στάδιο  θα αποτελέσει την βάση και για τον  σχεδιασμό ενός ευρύτερου έργου, για  τη διασύνδεση πρωτογενή και τριτογενή τομέα.
Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες προβολής των τοπικών προϊόντων και των γαστρονομικών εμπειριών της Περιφέρειας στην διαδικτυακή κοινότητα
1. Συμμετοχή σε Εκθέσεις, Ημερίδες, Συνέδρια
• 2η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών  Ελλήνων παραγώγων -ΕΞΠΟΤΡΟΦ
30/1- 2/2   2015 . Συμμετείχαμε στη 2η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών  Ελλήνων παραγώγων -ΕΞΠΟΤΡΟΦ  η οποία έγινε στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ στην Αθήνα, από 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2015, με 24 παραγωγούς  από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη έκθεση.
Διαθέταμε ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα της Έκθεσης, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να συμπεριλάβουμε  όλους τους παραγωγούς  που δήλωσαν συμμετοχή
Σε συνεργασία με την ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων πραγματοποιήθηκαν  μαγειρικά δρώμενα, όπου η  γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου θα μαγειρέψει χρησιμοποιώντας τα προϊόντα των εκθετών του περιπτέρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
• Εκδήλωση για την παραδοσιακή φασολάδα 17/10/2015
Στην Κατταβιά οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  , από το Τοπικό Συμβούλιο Κατταβιάς στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατταβιάς, οργάνωσαν  εκδήλωση για την παραδοσιακή φασολάδα .
•2η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών με τίτλο «FOOD EXPO GREECE»  από  τις 14 έως και 16 Μαρτίου 2015
Συμμετείχαμε στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO από  τις 14 έως και 16 Μαρτίου 2015 στον εκθεσιακό χώρο METROPOLITAN EXPO στα Σπάτα,. Στο περίπτερο της Περιφέρειας φιλοξενήθηκαν 17 παραγωγοί τοπικών προϊόντων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων οι οποίοι εκπροσώπησαν συνολικά δέκα (10) νησιά. Η FoodExpo διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά και απευθύνθηκε σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται για πώληση χονδρικής αλλά και εξαγωγές, καθώς στο πλαίσιο της έκθεσης οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις.
Την δική της γαστρονομική νότα έδωσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Νίκο Χριστοφόρου, η οποία την Κυριακή 15 Μαρτίου μαγείρεψε με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, μοναδικά πιάτα του Νοτίου Αιγαίου, καθιστώντας "κοινωνούς" των γεύσεών τους, τους παρευρισκόμενους εκθέτες και επισκέπτες.
• 6ο Agro Quality Festival και 6οΦεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς     8/5/2015 έως 10/5/2015  
Συμμετείχαμε στις καταξιωμένες εκθέσεις για τα αγροτικά προϊόντα και το ελληνικό ελαιόλαδο, "6ο AGRO QUALITY FESTIVAL" και "6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ" με 17 περίπτερα       που  συνδιοργανώθηκαν ταυτόχρονα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού», στο Εκθεσιακό Κέντρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2015
Τα δύο festivals – bazaars στόχευαν απευθείας στους απλούς καταναλωτές – δυνητικούς αγοραστές και ιδιαίτερα αυτούς των νοτίων προαστίων του λεκανοπεδίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις λιανικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και ελαιολάδου προς το ευρύ κοινό που τα επισκέφθηκε, προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρότερες παραγωγικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να κάνουν σταδιακά βήματα προς νέες αγορές.  
• DISCOVER THE AEGEAN  ΣΤΟ   GOLDEN HALL    20  Μαίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2015  
Πενήντα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου προβλήθηκαν για τέσσερις μήνες, από 20 Μαίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2015, στο “Golden Hall” της Αθήνας, το βραβευμένο ως το καλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, δίνοντας στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τον πολιτισμό και την ιστορία τους, με ένα τρόπο άκρως εντυπωσιακό.
Η πρωτοποριακή δράση προβολής, με τίτλο “Discover South Aegean” που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το “Golden Hall”, εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον διευθυντή του εμπορικού κέντρου κ. Θεόδωρο Παντή.
Μέσα από την δράση το κοινό είχε  την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία, τις συναρπαστικές παραλίες, τη γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου μαζί με επώνυμους chef, ταξίδεψαν  γευστικά στη μοναδική κουζίνα του Αιγαίου! Οι επισκέπτες του “Golden Hall”, είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά έργα των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας που αποτυπώνουν με τον δικό τους τρόπο το νησί στο οποίο ζουν, μέσα από την έκθεση «Ζωγραφίζω το νησί μου».
Παράλληλα, εκθέσεις φωτογραφίας παρουσιάζονταν  καθόλη τη διάρκεια της δράσης, όπως η έκθεση «Η ΝΗΣΟΣ ΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΤΑΜΑ» με φωτογραφίες που επιλέχθηκαν από τη Μάγια Τσόκλη και έχουν αποτυπωθεί στο περιοδικό «ΤΑΜΑ, η ελεύθερη έκδοση της Τήνου», αλλά και η «ECSTASEA» της Μαρίνας Βερνίκου με φωτογραφίες της από το Αιγαίο που θα βρίσκεται στον 2ο όροφο του εμπορικού κέντρου. Τέλος, στο “Golden Hall”, μπόρεσαν να  πάρουν όλοι μια πρώτη γεύση της μεγάλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε  τον Ιούλιο στη Ρόδο με τίτλο:
«Ρόδος, η πύλη της Ανατολής» η οποία αποτέλεσε τη συνέχεια της έκθεσης που δημιουργήθηκε από το Μουσείο του Λούβρου και την απόλαυσε το κοινό του Παρισιού από τον Νοέμβριο του 2014 ως και τον Φεβρουάριο του 2015.   Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος, βράβευσε την «Ομάδα Αιγαίου», για τα 21 χρόνια πολύτιμης συνεισφορά της στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τους νησιώτες, όπου προσφέρει σε εθελοντική βάση υπηρεσίες παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.
 
• 50η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας & Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής  
από 7 έως και 23 Αυγούστου 2015    Δυναμική ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην έκθεση της Κρεμαστής .   Ήμασταν συνδιοργανωτές και φιλοξενήσαμε στο περίπτερό μας 22 παραγωγούς από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, δίνοντας στο κοινό της έκθεσης να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας.
• Δημιουργία επεισοδίων για την ανάδειξη της Αιγαιακής κουζίνας
Δημιουργία 2 επεισοδίων της σειράς «Dinner with Plato» 30 λεπτών έκαστο για τα νησιά Ρόδο και Κω, τα οποία θα προβληθούν στην διεθνή τηλεοπτική έκθεση Καννών τον Απρίλιο του 2016 και σε τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο. (Δαπάνη: 11.377,50€).
Σκοπός η διεθνής προβολή του Αιγαιακού Πολιτισμού και της Αιγιακής γαστρονομίας
• «Γιορτή του Λοπιού», το Σάββατο 17 Οκτωβρίου
Συνδιοργανώσαμε  με την Τ.Κ. Κατταβιάς, τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Σύλλογο Νεολαίας Κατταβιάς «Αγία Παρασκευή» τη «Γιορτής του Λοπιού» στην Κατταβιά στις 17 Οκτωβρίου 2015.
Της γιορτής προηγήθηκε ημερίδα με θέμα: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΠΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ-Ανάδειξη των Τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Ποικιλία εδεσμάτων προσφέρθηκε από τους κατοίκους της Κατταβιάς και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου, η οποία για μία ακόμη φορά στάθηκε  στο πλάι της Περιφέρειας και υποστήριξε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της με τον πλέον δημιουργικό τρόπο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ γεύσης από την Αθήνα .  Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.
• 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, από 4 έως 6 Δεκεμβρίου 2015.
Εγκωμιαστικές κριτικές για την παρουσία της απέσπασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία συμμετείχε με δικό της περίπτερο στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, από 4 έως 6 Δεκεμβρίου 2015.
Συμμετείχαμε στην Οργανωτική Επιτροπή του  Φεστιβάλ και διαθέτοντας το μεγαλύτερο περίπτερο του Φεστιβάλ, η Περιφέρεια συμπεριέλαβε όλους τους ενδιαφερόμενους που δήλωσαν συμμετοχή και φιλοξένησε 39 παραγωγούς από 12  νησιά (Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κύθνο, Πάρο, Ρόδο, Σίφνο και Τήνο.)
Μεριμνώντας δε για τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ, φρόντισε ώστε στο χώρο του περιπτέρου της να διεξαχθούν δρώμενα από το διαδραστικό- διδακτικό παραμύθι «Η Μελίτα και τα μυστικά της κυψέλης».
Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ η Π.Ν.ΑΙ. εκπροσωπήθηκε από τον Έπαρχο Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο Φεστιβάλ αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα, καθώς μια τέτοια διοργάνωση ενισχύει την εικόνα αυτού του τόσου σημαντικού προϊόντος για την Ελλάδα.
Παράλληλα η πλαισίωσή του από Επιστημονικές Ημερίδες και Συνέδρια έχει ως αποτέλεσμα την ενημέρωση των παραγωγών για τις νέες τεχνικές και μεθόδους, που θα οδηγήσουν στην βελτίωση τόσο της παραγωγής όσο και του τελικού προϊόντος, καθώς πρωταρχικός στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή και η προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.
• Έναρξη διαδικασίας συμμετοχής της ΠΝΑΙ στην «3η Έκθεση Τροφίμων και ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ». Οριστικοποίηση 31 συμμετεχόντων από 17 νησιά της ΠΝΑΙ.
• Έναρξη διαδικασίας συμμετοχής της ΠΝΑΙ στην έκθεση “Detrop Boutique 2016” στον τομέα “Cheese & wine”.


Πηγή : Σε προτεραιότητα η προβολή των αγροτικών προϊόντων των νησιών μας | Η ΡΟΔΙΑΚΗ 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top