νεα κρητη totalfitness news

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ».
ΟΜΙΛΙΑ (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ)                                                                                                   24/02/2016

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζω με δύο γενικές αναφορές που χαρακτηρίζουν έστω συμβολικά το πλαίσιο κράτος – διοίκηση -  πολίτες. Όταν λέω «διοίκηση» εννοώ και τους υπαλλήλους μέσα. Στην πρώτη τοπικού χαρακτήρος, κεντρικό ρόλο θα κατείχε μια επίσκεψη συμβολική στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στη δεύτερη κεντρικό ρόλο θα είχε μια ανάγνωση του γνωστού έργου «Η μύτη» του Νικολάι Γκόγκολ, όπου ένας μεγάλος ανώτατος υπάλληλος της τσαρικής γραφειοκρατίας ξυπνάει ένα πρωί και του λείπει η μύτη του και ψάχνει να τη βρεί. Η μύτη έχει βγεί στην Αγία Πετρούπολη, βασανίζει τους πολίτες, μπαίνει σε ένα αμάξι, του ζητά διάφορα πράγματα και μεσολαβεί μια ιστορία μέχρι ο γραφειοκράτης αυτός να ξαναβρεί τη μύτη του. Λέει πολλά όλο αυτό. Τα λέω ως γενικούς προβληματισμούς στο πεδίο που συζητάμε και στο οποίο έρχεται να βάλει ικανοποιητική τάξη το συζητούμενο νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σταχυολογώ κατωτέρω κάποιους τίτλους άρθρων που εκτιμώ ότι δίνουν το στίγμα των ρυθμίσεων του συζητούμενου νομοσχεδίου και συνακόλουθα το χαρακτηρίζουν, περιγράφουν με ενάργεια τους στόχους και τη φιλοσοφία του.
Η Δημόσια Διοίκηση, όπως όλοι παραδέχεστε πιστεύω, πάσχει διότι χαρακτηρίζεται το μεν από εγγενείς παθογένειες και δυσλειτουργίες, αποτέλεσμα χρόνιων κακών πολιτικών που συνίστανται και σε μεγέθη μη πολιτικά, όπως η έλλειψη ευθύνης ή η αδυναμία κοινωνικού ελέγχου και η βραδύτητα, αλλά και σε μεγέθη εξόχως πολιτικά, όπως ο κομματισμός και ευνοιοκρατία.
Και πριν και μετά το 1911 και έκτοτε αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της, διότι οι εκάστοτε κομματικές γραφειοκρατίες, ανερχόμενες στην κυβέρνηση, πίστευαν ότι είχε συσταθεί υπέρ τους ισόβιος επικαρπία επί του συνταγματικού χωραφίου, όπως θα έλεγε ο Ροΐδης και έτσι έκαναν ό,τι ήθελαν, παραγνωρίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
Όμως, είπα πάρα πολλά. Θα παραθέσω τους τίτλους των άρθρων που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο:
Άρθρο 1: «Σύσταση Εθνικού Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης».
Άρθρο 2: παράγραφος 2 : «Η τήρηση του Μητρώου…ανήκει στο ΑΣΕΠ», που είναι ανεξάρτητη Αρχή.
Άρθρο 7: «Διαδικασία Επιλογής Γενικών Γραμματέων, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων». Στην παράγραφο 2 -εγώ το βλέπω έτσι, υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των συναδέλφων της Αντιπολιτεύσεως- η επιλογή από τον ιδιωτικό τομέα εμφανίζεται ως επικουρική λύση. Κατά την άποψή μου, θα ήταν και λίγο προσβλητικό στα υπηρετούντα στελέχη της διοικήσεως, οποιαδήποτε άλλη λύση.
Άρθρα 10 και 12: σε συνδυασμό, «Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων». Σύνθεση και συγκρότηση εξασφαλιστική της αμερόληπτου λειτουργίας τους αφού πάλι εμπλέκεται το ΑΣΕΠ.
Άρθρο 23: «Ολομέλειες Διεύθυνσης και Τμήματος». Για τη συμμετοχή σε αυτές δεν καταβάλλεται υπερωριακή αποζημίωση.
Άρθρο 24: «Λογοδοσία και κοινωνικός έλεγχος. Παρατηρητήριο δημοσίας διοικήσεως». Δίνουμε έμφαση στην ακρόαση των δημοσίων φορέων.
Άρθρο 29: «Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων – Διαδικασία και κριτήρια επιλογής προϊσταμένων».
Τέλος στο άρθρο 42, η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας θεωρώ ότι είναι ένα κεντρικό σημείο, το οποίο θα οδηγήσει ως εργαλείο σε μία καθολική μεταρρύθμιση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα ακόμη νομοσχέδιο που μέλλει να γίνει νόμος του κράτους. Μπορεί το δικό μας έργο να σταματάει εδώ, αλλά η εφαρμογή του νόμου είναι το επόμενο και το κύριο πεδίο της δοκιμασίας του. Εύχομαι και ελπίζω τούτος ο βέλτιος, ο καλός νόμος να προχωρήσει και να εφαρμοστεί. Το ίδιο ισχύει και για άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν γίνει στην παρούσα και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, που συνήθως προσκρούουν σε χρόνιες παθογένειες της πολιτικής ζωής, σε συμφέροντα ποικίλα και προφάσεις εν αμαρτίαις.
Πιστεύω ότι αρχίζει σήμερα μια μεταρρύθμιση την οποία πρέπει να στηρίξουμε.

Ευχαριστώ πολύ.


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top