Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς
Το σκόπελο της Βουλής θα πρέπει να ξεπεράσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το κυβερνητικό καράβι, προκειμένου να μην υπάρξουν ρήγματα που θα προκαλέσουν ζημιά στην πολιτική και οικονομική
σταθερότητα και στην κοινωνική συνοχή μέχρι τις ευρωεκλογές.
Με το ψυχολογικό θρίλερ της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την πιο κρίσιμη ίσως αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να τελειώνει, η κυβέρνηση θα πρέπει να βγει με ασφάλεια και από το κοινοβουλευτικό crash test της ψήφισης των ρυθμίσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση των 10,1 δις, έστω και αν αυτά τα χρήματα φθάσουν στην Αθήνα τμηματικά.
Μια σειρά θεμάτων, τα οποία είτε συμφωνήθηκαν στην διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών είτε προωθούνται μονομερώς από την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να ψηφιστούν από την κυβερνητική πλειοψηφία για να κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να προχωρήσει η κυβέρνηση στους επόμενους σχεδιασμούς της για απεμπλοκή από τα μνημόνια και την τρόικα και άμεση έξοδο της χώρας στις αγορές.
Μέχρι το επόμενο (άτυπο) Eurogroup το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα την 1η Απριλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει για μια μεγάλη λίστα θεμάτων που περιλαμβάνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα εργασιακά, μέχρι την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα και το «σπάσιμο» της ΔΕΗ.
Μεγάλα ή μικρότερα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν πολλές γκρίνιες στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση. Και μπορεί στην γαλάζια πτέρυγα του κοινοβουλίου οι φωνές να μην είναι τόσο έντονες και να αφορούν κυρίως τις αλλαγές στο γάλα και στα φάρμακα, στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο το πολιτικό πεδίο θυμίζει κινούμενη άμμο.
Όπως φάνηκε και στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη είναι απρόβλεπτοι και ανεξέλεγκτοι, ειδικότερα η ομάδα που ελέγχει ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει τα…δικά της θέματα να λύσει. Στην κυβέρνηση ήδη συζητείται το αν τελικά θα υπάρξει ένα νομοσχέδιο ή θα είναι περισσότερα, ακόμη και το ενδεχόμενο στην περίπτωση που τελικά είναι ένα σχέδιο νόμου, αν οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε ένα άρθρο ή σε ξεχωριστά. Με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ένα άρθρο.
Με όποια μορφή και να κατατεθούν αυτές οι ρυθμίσεις, το μήνυμα που στέλνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι συγκεκριμένο και ξεκάθαρο. «Η κυβερνητική πλειοψηφία άντεξε σε πιο κρίσιμες ψηφοφορίες που αφορούσαν πιο σκληρές ρυθμίσεις και θα ήταν κρίμα η κυβέρνηση να τσακιστεί στα κοινοβουλευτικά βράχια και να οδηγηθεί σε ναυάγιο η επίτευξη λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους και η έξοδος της χώρας στις αγορές», λένε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας και σε τι κατάσταση μπορεί να βρεθεί η Ελλάδα διεθνώς, αν αυτές οι εξελίξεις οδηγήσουν και σε τριπλές κάλπες τον Μάιο.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου