Μια γονιδιακή θεραπεία για να αναβαθμίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα 12 ασθενών με HIV, με στόχο την προστασία τους από την επίθεση του ιού, χρησιμοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Αυτή η τεχνική αυξάνει την προοπτική των ασθενών να μη χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της ασθένειάς τους.
Σύμφωνα με μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προσπάθησαν να προσαρμόσουν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, ώστε να αμυνθούν απέναντι στην νόσο.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν από το αίμα των συμμετεχόντων ασθενών εκατομμύρια Τ-κύτταρα, τα οποία καλλιέργησαν στο εργαστήριο μέχρις ότου οι γιατροί είχαν στα χέρια τους δισεκατομμύρια κύτταρα για να τα ‘δουλέψουν’.
Η ομάδα στη συνέχεια άλλαξε το DNA μέσα στα Τ-κύτταρα για να τους δώσει μια νέα μετάλλαξη - γνωστή ως CCR5 -δέλτα-32, έτσι ώστε ο ιός να μην μπορεί να εισχωρήσει μέσα στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί. Περίπου 10 δισεκατομμύρια κύτταρα στη συνέχεια εγχύθηκαν πάλι στους συμμετέχοντες, από τα οποία μόνο το 20% είχαν τροποποιηθεί με επιτυχία.
Όταν οι ασθενείς απείχαν από τη φαρμακευτική τους αγωγή για περίπου τέσσερις εβδομάδες, ο αριθμός των «απροστάτευτων» Τ-κυττάρων στο σώμα «έπεσε» δραματικά, ενώ τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα φάνηκε να προστατεύονται και να ανιχνεύονται στο αίμα για αρκετούς μήνες αργότερα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη σχεδιάστηκε για να ελέγξει την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα της μεθόδου, για να εφαρμοστεί και σε ανθρώπους, αλλά δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει φαρμακευτική αγωγή σε μακροπρόθεσμη βάση, ειδικά στα πρώτα στάδια της λοίμωξης.
http://www.news.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου