Σε απόλυτο νομικό θρίαμβο, εξελίχθηκε η εκδίκαση σε -αστικό στάδιο- της υπόθεσης του «Sea Diamond». Ο σπουδαίος Θηραίος Νομικός κ. Στέλιος Παπανδρεόπουλος «κέντησε» κυριολεκτικά και με βάση την απόλυτη τεκμηρίωση, τις σοβαρές μαρτυρίες και τα αδιάσειστα ντοκουμέντα, έπεισε τους δικαστές να διατάξουν την πλοιοκτήτρια εταιρεία (αν και η υπόθεση αφορά πλέον τον αλληλασφαλιστικό οργανισμό που είχε ασφαλίσει το πλοίο και ο οποίος έχει ήδη καταβάλλει 55 εκατομμύρια δολάρια για την απώλεια του σκάφους) να προβούν:
Σε άμεση ανέλκυση του ναυαγίου
Στην καταβολή 8.000.000 ευρώ, στο Δήμο Θήρας για την ηθική βλάβη (δυσφήμηση, αρνητική δημοσιότητα) εξ’ αιτίας της βύθισης του σκάφους, της παραμονής του στο βυθό του κόλπου της Καλντέρας και της ενδεχόμενης ρύπανσης.
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, που προφανώς θα αποτελέσει ισχυρό δεδικασμένο στα νομικά θέματα που αφορούν στο ναυτιλιακό τομέα και πιστώνεται εξ’ ολοκλήρου στο διακεκριμένο Θηραίο νομικό κ. Στέλιο Παπανδρεόπουλο ο οποίος δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την πολυπληθέστατη νομική ομάδα των πλοιοκτητών, αλλά και τη δυσπιστία κάποιων «θερμόαιμων» και «ανυπόμονων» από την τοπική κοινωνία του νησιού.
Ο Εκδότης- Διευθυντής των «Θηραϊκών Νέων» και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Μανώλης Λιγνός (σ.σ. η δική του συμβολή και μαρτυρία, υπήρξε επίσης καθοριστική για το δικαστήριο), μας διαβίβασε μια σύνοψη της υπόθεσης, που αποτελεί πλέον κεκτημένο το ελληνικού δικαιοδοτικού συστήματος για θέματα ναυτιλίας και ναυαγίων.
Η ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
«Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά για την πλοιοκτήτρια και τις διαχειρίστριες εταιρείες του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND αλλά και των υπευθύνων φυσικών αυτουργών της πρόσκρουσης, βύθισης και μόλυνσης του όλου θαλασσίου και χερσαίου περιβάλλοντος. Η εκδοθείσα απόφαση πρώτον υποχρέωσε να προέλθουν στην άμεση ανέλκυση του ναυαγίου από τον θαλάσσιο χώρο στον οποίον βυθίστηκε, ως αποτελούντος περιβαλλοντική μολυσματική απειλή του Θαλασσίου Οικοσυστήματος της Καλντέρας, προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura και μνημείο φυσικού κάλλους ανήκοντος στην παγκοσμιότητα και δεύτερον υποχρέωσε να καταβάλουν το ποσό των Ευρώ Οκτώ Εκατομμυρίων (€ 8.000.000) στον ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ, εντόκως νομίμως από του χρόνου ασκήσεως της αγωγής μέχρις εξοφλήσεως, για την χρηματική ικανοποίηση της ηθικής του βλάβης.
Ο Δήμος Θήρας, ως ήδη έχει γίνει γνωστό, είχε ασκήσει δύο αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας και των διαχειριστριών εταιρειών του κρουαζιερόπλοιου, που συνεζητήθησαν στο ως άνω Δικαστήριο στις 2 Απριλίου 2013 και με τις οποίες ζητούσε την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου και αποζημίωση χρηματική, για ηθική βλάβη λόγω υποβάθμισης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος αφ’ ενός, αλλά και της δυσφήμισης ολόκληρου του νησιού παγκοσμίως από το γεγονός της ρυπάνσεως.
Σημαντική για την ευδοκίμηση των παραπάνω αγωγών ήταν η μαρτυρία υπέρ του Δήμου των διακεκριμένων, στον τομέα τους Θηραίων: Αρχιπλοιάρχων Δημητρίου Μηνδρινού και Λαζάρου Γαβαλά ως προς τον καταμερισμό των ευθυνών για το ναυάγιο και των γνωστών Θηραίων του γνωστού δημοσιογράφου Μανώλη Λιγνού και του επίσης γνωστού γιατρού Γιάννη Αργυρού ως προς το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης.
Η απόφαση αυτή δικαίωσε των αγώνα και τις μακρόχρονες προσπάθειες, από της επομένης του ναυαγίου, όλων όσων αγωνίσθηκαν, για την νομική θεμελίωση της κατηγορίας, προς τιμωρία των υπευθύνων του ναυαγίου, την χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, την ανέλκυση του ναυαγίου και απομάκρυνση αυτού από τον κόλπο της καλντέρας, ανέλκυση που είναι εφικτή κατά τους ειδικούς και αναγκαία.
Ως μας πληροφορεί ο νομικός χειριστής της όλης υπόθεσης, δικηγόρος κ. Στέλιος Παπανδρεόπουλος, οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση η οποία και θα συζητηθεί την 20η Νοεμβρίου 2014 στο Πολιτικό Ναυτικό Εφετείο Πειραιώς, ενώ από της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζεται στο Ποινικό Εφετείο Πειραιώς η εκδίκαση της έφεσης κατά της ποινικής, καταδικαστικής για τους κατηγορούμενους, απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Και ο αγώνας ο δικαστικός συνεχίζεται».
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου