νεα κρητη totalfitness news

ΟΟΣΑ: Βλέπει ύφεση 0,3% το 2014 και επαναφορά στην ανάπτυξη το 2015ΟΟΣΑ: Βλέπει ύφεση 0,3% το 2014 και επαναφορά στην ανάπτυξη το 2015

Προτείνει κλιμακωτές παρεμβάσεις στην ΕΚΤ για την ευρωζώνη
Ύφεση 0,3% το 2014 και επαναφορά στην ανάπτυξη το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα. Ο Οργανισμός προειδοποιεί πως η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το ελληνικό ΑΕΠ θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια του 2014, κερδίζοντας επιπλέον δυναμική για το επόμενο έτος, καθώς η ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει πως η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 27,1% το 2014 και στο 26,7% το 2015. Ο Οργανισμός αναφέρει πως το ποσοστό ανεργίας θα αποκλιμακωθεί αργά, ενώ η σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι πιέσεις του προγράμματος προσαρμογής θα διατηρήσουν τις τιμές και τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, αν και ο ρυθμός της μείωσης τους θα μετριαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως ο αποπληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,1% εφέτος και στο 1% το 2015. Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει πως απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση για να μειωθεί το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, αλλά τονίζει πως θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να συμβάλουν στην πορεία εξυγίανσης.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 θεωρεί πως θα μειωθεί στο 2,5% και θα υποχωρήσει στο 1,4% το 2015.

«Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, για παράδειγμα μέσω της επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και χαμηλότερων επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, μπορεί να είναι αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Υπογραμμίζει ακόμη πως η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται επίσης από την καλύτερη πρόσβαση σε πιστώσεις και υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής των σχεδίων για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών. Τέλος, αναφέρει πως η μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό θα προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά πως η μέση ανάπτυξη στα κράτη μέση του θα ανέλθει στο 2,2% εφέτος και στο 2,6% το 2015, για τον πληθωρισμό εκτιμά πως θα αυξηθεί σε μέσα επίπεδα από το 1,6% το 2014 στο 1,9% το 2015, για την ανεργία εκτιμά πως θα αποκλιμακωθεί από το 7,5% εφέτος στο 7,2% το επόμενο έτος, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μέσα επίπεδα αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 3,9% εφέτος στο 3,2% το 2015.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος (έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6%) και 3,9% το 2015. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για τις ΗΠΑ το 2014 (έναντι αρχικής εκτίμησης 2,9%), ενώ η Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,2% (αρχική πρόβλεψη 1%).
ΟΟΣΑ: Προτείνει κλιμακωτές παρεμβάσεις για χαμηλό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη
Την ανάγκη να υπάρξουν κλιμακωτές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υπογραμμίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει από το 1,3% το 2013, στο 0,7% το 2014 και θα ανέλθει στο 1,1% το 2015. Αν και δεν προβλέπει αποπληθωρισμό ωστόσο απευθύνει «συστάσεις» στην ΕΚΤ για αντιμετώπιση πιθανού αποπληθωριστικού κινδύνου.

Όπως τονίζει στην έκθεσή του, ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός και η μεγάλη «οικονομική οκνηρία» θα συνεχιστούν για αρκετά τρίμηνα και ως εκ τούτου το βασικό επιτόκιο του ευρώ χρειάζεται να μειωθεί στο μηδέν και πιθανότατα να απαιτηθεί το καταθετικό επιτόκιο να υποχωρεί σε οριακά αρνητικό επίπεδο και να διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015.

Αλλά ο ΟΟΣΑ προχωρά και ένα βήμα παραπέρα ξεκαθαρίζοντας πως ενδέχεται να χρειαστούν και μη συμβατικά μέτρα για την τόνωση των τιμών ειδικά εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει σαφή σημάδια επιστροφής στον στόχο της ΕΚΤ ή εάν υπάρξει το σενάριο του αποπληθωρισμού κερδίσει έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ως πιθανές επιλογές πολιτικής τον τερματισμό της πολιτικής αποστείρωσης της ΕΚΤ, ένα νέο γύρο φθηνών δανείων (LTRO), αλλά και την απευθείας αγορά κρατικών ή εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή ειδικών προγραμμάτων για να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα.
http://www.tovima.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top