νεα κρητη totalfitness news

 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Νήσου Τήνου, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, κατά την οποία ομίλησε ο κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου δρ.Θεολογίας - Εκπαιδευτικός με θέμα: «Γονείς και παιδιά στα δύσκολα: Η  μάχη με την ελπίδα».
Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο  κ. Δωρόθεο για την ευλογία και την στήριξη της Σχολής Γονέων της ιεράς νήσου Τήνου, τη Διοίκηση του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού υπό την ευγενική χορηγία του οποίου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων, τον ομιλητή κ. Παπαθανασίου και την οργανώτρια κα Μπαξεβάνη.

Βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή
            Ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι πτυχιούχος Νομικής και διδάκτωρ Θεολογίας. Από το 1992, μετά από επαγγελματική θητεία στο χώρο της νομικής, εργάζεται στην εκπαίδευση. Είναι θεολόγος καθηγητής στο Λύκειο Ζεφυρίου Δυτικής Αττικής, διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι αρχισυντάκτης του θεολογικού περιοδικού "Σύναξη". Επί οκταετία (ακαδημαϊκά έτη 2000-2008) δίδαξε με απόσπαση στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή & Ανωτάτη Εκκληστιαστική Ακαδημία Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τον διάλογο του Χριστιανισμού με τη σύγχρονη εποχή, για την κοινωνική παρέμβαση σε καιρούς παγκοσμιοποίησης και για τους κινδύνους της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Μεταξύ των έργων του είναι τα βιβλία:
- "Οι "Νόμοι των Ομηριτών": Ιεραποστολική προσέγγιση και ιστορική-νομική συμβολή" (διδακτορική διατριβή, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα 1994),
- "Ανεστιότητα και παραπεμπτικότητα: Κριτικές προσεγγίσεις στα θεολογικά δρώμενα" (εκδ. Αρμός, Αθήνα 1998),
- "Ο Θεός μου ο αλλοδαπός" (εκδ. Ακρίτας 2007),
- "Ορθόδοξη θεολογία και κοινωνική δικαιοσύνη" (εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2002),
- "Με την ψυχή στα Πόδια: Από το μνήμα το κενό στους δρόμους του κόσμου" (εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2007),
- "Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται: Η ιεραποστολή ως ελπίδα και ως εφιάλτης" (εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2008).
            Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελένη Ταμαρέση και τον γιο τους Αλέξανδρο - Αρέθα.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
«Γονείς και παιδιά στα δύσκολα: Η μάχη με την ελπίδα»
Ανάλογα με τις προθέσεις καθενός, η ελπίδα μπορεί να έχει είτε θετικό είτε αρνητικό αντικείμενο. Μπορεί, λ.χ., κάποιος να τρέφει ελπίδες για το καλό ή το κακό του διπλανού του. Όσο δυσάρεστο κι αν ακούγεται αυτό, είναι μια καθημερινή αλήθεια. Συνεπώς, η στάση γονέων και παιδιών απέναντι στην ελπίδα και στην απελπισία εδράζεται στο είδος της σχέσης που υπάρχει μεταξύ τους. Το τι προσδοκούμε και ποιες απελπισίες μας πολιορκούν, όλα αποκτούν νόημα από μια σχέση αγάπης.
Η αγάπη θεωρείται δεδομένη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μπορεί ως αγάπη να εμφανίζεται ένας διογκωμένος εγωισμός, έτοιμος ακόμη και για θυσίες, προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία του πάνω στον άλλον. Το να αφήσουμε χώρο στον άλλον (και να μην τον απορροφήσουμε στην αγκαλιά μας) είναι καίριο ζητούμενο, το οποίο χρωματίζει και το είδος των ελπίδων που έχουμε.
Η ελπίδα είναι κάτι ανυπόταχτο, και συχνά μοιάζει παραλογισμός. Είναι, ωστόσο, μια συγκλονιστική κινητήρια δύναμη του ανθρώπου, διότι τον ανοίγει στο μέλλον, τον στρέφει αποφασιστικά σε αυτό που δεν υπάρχει εδώ και τώρα. Κινητοποιεί σπουδαίες δυνάμεις του, όπως η πράξη (που αλλάζει τον κόσμο) και η εμπιστοσύνη (η οποία είναι και το πρωταρχικό νόημα της πίστης). Σημαντικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν είναι: οι ανοιχτοί ορίζοντες που δίνει στην ελπίδα η χριστιανική πίστη, η αναμέτρηση αυτής της πίστης με το πραγματικά παράλογο του πόνου, και η διάκριση, τι αξίζει να είναι αντικείμενο της ελπίδας μας και ποια είναι η καλή απελπισία, δηλαδή το να μην έχω την ελπίδα μου σε ψεύτικα δεκανίκια.




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top