νεα κρητη totalfitness news

Η θρησκεία είναι ο λόγος που οι περισσότεροι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί ταξιδεύουν στη Τήνο. Ξενοδοχεία και διαμερίσματα βρίσκονται στην βόρια ακτή της Τήνου.
Ο σύγχρονος ταξιδιώτης βρίσκει ένα παρθένο τοπίο ιδανικό για βάδισμα. Καλή βάση για τις διακοπές σας είναι τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα στην περιοχή των Κιονίων, Τήνου. Στη πόλη της Τήνου μια καλή επιλογή είναι τα κεντρικά παραδοσιακά ξενοδοχεία όπου έχετε κοντά εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες.

Η Τήνος αποτελεί τμήμα των Βορειοανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα (86 ναυτικά μίλια) νοτιοανατολικά από τον Πειραιά και 115 χιλιόμετρα (62 ναυτικά μίλια) από την Ραφήνα. Πρωτεύουσά της είναι η Χώρα, όπου διαμένουν περίπου 4000 μόνιμοι κάτοικοι.

Η Τήνος είναι το νησί της πνευματικής πίστης, των προσκυνήματος, του κάλλους και της τέχνης. Οι προσκυνητές πιστεύουν ότι η εικόνα της Παρθένου Μαρίας που βρίσκεται στην επιβλητική εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας έχει θεραπευτικές δυνάμεις. Συνεπώς, πολλοί την πλησιάζουν γονατιστοί.

Ωστόσο, η Τήνος είναι το σπίτι πολλών φημισμένων γλυπτών, ζωγράφων και ποιητών, οι οποίοι εμπνέονται από τα πανέμορφα χωριά του νησιού, καθώς και από τους γραφικούς περιστερώνες, τα παρεκκλήσια και τους ανεμόμυλους που περιβάλλονται από το μοναδικό τοπίο.

Όσοι επισκέπτονται την Τήνο, ξανάρχονται! Σε κάθε επίσκεψη, αποκομίζουν κάτι καινούριο. Τα λευκά σπιτάκια, οι καταπράσινες κοιλάδες, οι ξερολιθιές και οι παλιές εκκλησίες αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης.


Πολλά παλιά χωριά είναι καλά διατηρημένα. Ο Πύργος που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι κέντρο γλυπτικής του μαρμάρου. Στους δρόμους του χωριού υπάρχουν πολλά μαρμάρινα ένθετα (καράβια, κοχύλια, δελφίνια), ενώ το νεκροταφείο βρίθει από μαρμάρινα γλυπτά. Το 1955 ιδρύθηκε στο χωριό σχολή γλυπτικής.

Αυτό το ανεμοδαρμένο νησί πάλλεται από ιστορίες μαχών και αντίστασης.

Πιστεύεται ότι εδώ ζούσε ο Θεός των Ανέμων, Αίολος. Επίσης, στην Τήνο λατρευόταν ο Ποσειδώνας (υπάρχει ναός του στα Κιόνια) και ο Διόνυσος. Ο Ποσειδώνας, γνωστός στην Τήνο ως «μεγάλος ιατρός», προσέλκυε προσκυνητές που αποζητούσαν τον εξαγνισμό και την θεραπεία, οι οποίοι κατόπιν έσπευδαν για το ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο.

Εξαιτίας της Ενετοκρατίας, το Ελληνορθόδοξο στοιχείο συνυπήρχε αρμονικά με το Ρωμαιοκαθολικό. Παρότι η πλειονότητα των κατοίκων είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, υπάρχει μια κοινότητα Ρωμαιοκαθολικών, η οποία απαριθμεί αρκετά μέλη. Στα τέλη του 17ου αιώνα ιδρύθηκαν τρία μοναστήρια στην Τήνο, τα οποία υπάρχουν ακόμα: ένα Ιησουιτικό, ένα των Ουρσουλίνων και ένα των Φραγκισκανών μοναχών. Μαζί με την Μύκονο, την Άνδρο και τη Νάξο, η Τήνος αποτελεί αρχιεπισκοπή, της οποίας η έδρα βρίσκεται στον Ξιναρά.


Η Τήνος έχει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων. Έχει παραλίες οργανωμένες και ερημικές, τεράστιες και πολύ μικρές, ικανοποιώντας όλα τα γούστα. Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται στη νότια ακτογραμμή. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και τις βόρειες παραλίες Κολυμπήθρα και Πανόρμος.

Το νησί έχει πολλά μονοπάτια που προσκαλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει το νησί περιπατητικά. Αυτό το δίκτυο δημιουργήθηκε διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση, αν και πολλά μονοπάτια απειλούνται με εξαφάνιση. Υπάρχουν οργανωμένες πεζοπορίες σε αυτό το δίκτυο.

Η Τήνος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά την Άνδρο και τη Νάξο. Έχει έκταση περίπου 196 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η ακτογραμμή του έχει μήκος 105 χιλιόμετρα. Τα πλησιέστερα νησιά είναι η Άνδρος στα βορειοδυτικά, και η Μύκονος στα νοτιοανατολικά. Η Τήνος απέχει από την Άνδρο μόλις 1,5 χιλιόμετρα. Από την Μύκονο απέχει 8 χιλιόμετρα.

Ο Τσικνίας βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του νησιού και είναι υψηλότερο όρος της Τήνου (725 μέτρα). Το κανάλι που χωρίζει την Τήνο από την Μύκονο, φέρει το όνομά του.

Παρότι η παροχή νερού στην Τήνο είναι καλή σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, οι ισχυροί άνεμοι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην βλάστηση. Ωστόσο, το νησί έχει αρκετές εύφορες κοιλάδες στο δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα του. Η περιοχή του Βόλακα έχει πολύ γρανίτη. Το μάρμαρο λαμβάνεται από την Πάνορμο. Το πράσινο μάρμαρο του νησιού είναι μοναδικό, και έχει χρησιμοποιηθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά και στο Λούβρο.

Τα βασικά γεωργικά προϊόντα είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα σύκα, το κρασί, και πολλά λαχανικά. Η «λούζα» είναι ένα αλλαντικό που παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας, ρίγανη και θυμάρι. Η Τήνος έχει αρκετά τοπικά είδη τυριών.

Το κλίμα είναι Μεσογειακό. Ο χειμώνας είναι δριμύς και το καλοκαίρι μακρύ και ζεστό. Οι ισχυροί άνεμοι (κυρίως Βόρειοι) μειώνουν την υγρασία και κατεβάζουν την θερμοκρασία.

Το νησί έχει πάνω από 600 περιστερώνες, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με μοναδικά γλυπτά. Οι παλαιότεροι χτίστηκαν κατά την διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, όταν η Τήνος βρισκόταν στην κυριαρχία των Ενετών. Κάθε περιστερώνας αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Οι περιστερώνες μοιάζουν περισσότερο με πύργους, και είναι ακόμα λειτουργικοί, παρέχοντας σπίτι σε πολλά περιστέρια. Είναι ορθογώνιοι και έχουν ύψος 5 μέτρων. Στο άνω τμήμα, τα οποία επιτρέπουν την διέλευση των πτηνών, αλλά εμποδίζουν την είσοδο σε μεγαλύτερα πουλιά. Αυτές οι είσοδοι ευοδώνουν και την κυκλοφορία του αέρα. Κάθε περιστερώνας μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 100 ζευγάρια. Επίσης, παρέχει προστασία από τον άνεμο και τα άγρια ζώα. Τα περιττώματα των περιστεριών αποτελούν εξαιρετικό λίπασμα, ενώ το κρέας τους θεωρείται κορυφαίος μεζές.

Η Τήνος έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, τα απομονωμένα χωριά, η κοσμοβριθής Χώρα, οι πεζοπορίες στα παλιά μονοπάτια, η χαλάρωση σε μια από τις πανέμορφες παραλίες, οι αγορές των μοναδικών τοπικών προϊόντων - η Τήνος καλύπτει όλες τις ανάγκες του ταξιδιώτη!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top