νεα κρητη totalfitness news

Ο περιστεριώνας αποτελούσε αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο και αντικείμενο πράξεων μεταβίβασης. Έτσι τον βρίσκουμε σε προικοσύμφωνα, σε διαθήκες, σε δωρεές. Εκτός από ιδιώτες, παπάδες, εκκλησίες και μοναστήρια είχαν περιστεριώνες, που συνηθέστερα περιέρχονταν στην κατοχή του με δωρεές.
Πέρα από την καθαρά χρηστική τους αξίας,οι περιστεριώνες περιβάλλονταν και από μια κοινωνική αξία, που αναδέικνυε τον κάτοχό τους. Η κατοχή αλλά και το περίτεχνο ενός περιστεριώνα, ήταν θέμα κοινωνικής προβολής, υποκαθιστώντας ή συμπληρώνοντας άλλα παραδοσιακά πρόσφορα αντικείμενα.
Οι περιστεριώνες χτίζονται στα «σκεπά» και «για να πιάσουν πρέπει να έχουν καλή πετασιά» λένε οι Τηνιακοί,υπονοώντας μέρη προστατευμένα από τους ανέμους και με ανοιχτό χώρο εμπρός, για να ξανοίγονται τα περιστέρια στις πλαγιές των λόφων… ( «Οι περιστεριώνες της Τήνου» Δ. Βαλλιάνου-Δ. Βώκου/ εκδόσεις Φιλιππότη).

Χαρακτηριστικό του τηνιακού χωριού είναι οι καμάρες. Σχηματίζουν στοές και προφυλάσσουν από τη βροχή και τον άνεμο ενώ το καλοκαίρι προσφέρουν την σκιά τους. Επάνω από τις καμάρες είναι σπίτια τα οποία επί επιδρομών των πειρατών διευκόλυναν τους κατοίκους να διαφεύγουν από πάνω, περνώντας από δώμα σε δώμα. Χαρακτηριστικό των καμαρών είναι το «ταβάνι»τους- πάτωμα σπιτιού, το οποίο αποτελείται από πλάκες και τράβες.


          

             

         

        

     

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top