Συνέντευξη του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γ. Φλεβάρη
Την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει περιεχόμενο ο όρος “νησιωτικότητα” υπογραμμίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και
Φυσικών Πόρων, Γιάννης Φλεβάρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία που δύναται να διαδραματίσει το Αιγαίο συνολικά για τη χώρα, καθιστώντας την έναν “δυνατό παίκτη” στο χώρο της Μεσογείου λόγω των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της.
Την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει περιεχόμενο ο όρος “νησιωτικότητα” υπογραμμίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και
Φυσικών Πόρων, Γιάννης Φλεβάρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία που δύναται να διαδραματίσει το Αιγαίο συνολικά για τη χώρα, καθιστώντας την έναν “δυνατό παίκτη” στο χώρο της Μεσογείου λόγω των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της.
Ο κ. Φλεβάρης υποστηρίζοντας πως το Αιγαίο αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό πεδίο στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα ενέργειας κι ανανεώσιμων πηγών, καθιστώντας σαφή τη θέση του και για το ζήτημα των αιολικών πάρκων που έχει απασχολήσει και απασχολεί έντονα, το νησιώτικο χώρο.
“Πράξη γενναιότητας να είσαι νησιώτης”
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μετά τους πρώτους μήνες της θητείας του, ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων, πως στόχος του είναι να συμβάλει σε μία “δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση” προς όφελος των νησιών που έχει κληθεί να υπηρετήσει. “Έχω επίγνωση της έννοιας της νησιωτικότητας, μία έννοια που την περάσαμε στο Σύνταγμά μας, αλλά παραμένει στη χώρα μας έως σήμερα γράμμα κενό. Η νησιωτικότητα έχει περιεχόμενο και αυτό το περιεχόμενο πρέπει να το περάσουμε με αυτοδιοικητική πρακτική και πολιτική και στην κεντρική εξουσία, στο Αθηνοκεντρικό κράτος και σε όλους όσους δεν γνωρίζουν ότι η μετακίνηση, η επικοινωνία, η υγεία, η εκπαίδευση, η καθημερινότητα σε ένα νησί είναι διαφορετική απ΄ ό,τι είναι στην υπόλοιπη χώρα” ανέφερε, εξηγώντας πως, “σήμερα αποτελεί πράξη γενναιότητας να είναι κανείς νησιώτης και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά”. Ως εκ τούτου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, “σαν μία από τις μεγαλύτερες Αυτοδιοικήσεις στη χώρα προσπαθεί μέσα από τις αποφάσεις και τις ενέργειές της να ενισχύει τη νησιωτικότητα”.
Ήλιος και αέρας, η δύναμη του Αιγαίου
Αναφορικά με το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τα αιολικά πάρκα έχει χυθεί πολύ μελάνι τα τελευταία χρόνια και δη τους τελευταίους μήνες, με τις τοπικές κοινωνίες στο νησιώτικο χώρο να εκφράζουν τις αντιρρήσεις, τους φόβους ακόμη και την κάθετη διαφωνία τους, σε ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα επηρεάζει το περιβάλλον του κάθε τόπου. Ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε, “Ο Απόλλων και ο Αίολος στην ελληνική αρχαιότητα υπήρξαν Θεοί, αλλά εξακολουθούν έως σήμερα να υπάρχουν με μία ταυτόσημη έννοια, αυτή της καθαρής κι ανανεώσιμης ενέργειας. Η απεριόριστη δυνατότητα ανάπτυξης κι αξιοποίησής της, που τόσο απλόχερα έχει χαρίσει η φύση στον τόπο μας, στο Αιγαίο, πρέπει να αποτελέσει έναν τομέα δράσης όπου η χώρα μας θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Το Αιγαίο είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό πεδίο στη Μεσόγειο κι από τα μεγαλύτερα του κόσμου με πολύπλευρη ενεργειακή δυναμική κι ορυκτό πλούτο. Αυτό που σήμερα αναζητούμε στη γη κρυμμένο, με τη μορφή υδρογονανθράκων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, υπάρχει δίπλα μας πεντακάθαρο κι απεριόριστο. Είναι ο ήλιος και ο αέρας. Οι ΑΠΕ που μεταφράζονται σε άπειρα βαρέλια αργού πετρελαίου κι αστείρευτη πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα”.
Κατά συνέπεια, τόνισε πως, απαιτείται “συνεχής προσπάθεια κι ένα τεχνικό και τεχνολογικό άλμα, για τη δημιουργία υποδομών για να μπορέσουμε στα χρόνια που έρχονται να “ξεκλειδώσουμε” με το κλειδί της διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, ώστε να μπορέσει η ενέργεια που θα παραχθεί στα νησιά, να διαχυθεί εμπορικά και λειτουργικά παντού, ενισχύοντας την εθνική οικονομία”.
“Κρίσιμο θέμα η σωστή χωροθέτηση”
Αναλύοντας τη θέση του ακόμη περισσότερο και με φόντο την ανησυχία πολλών τοπικών κοινωνιών και δη στις Κυκλάδες, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, τόνισε πως, στη συγκεκριμένη υπόθεση, “κρίσιμο θέμα αποτελεί η χωροθέτηση των ΑΠΕ”. Υποστήριξε δε, πως αν προωθηθεί, πρέπει να γίνει με τρόπο που “δεν θίγεται η αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική, οικιστική και τουριστική εικόνα των νησιών μας” συμπληρώνοντας πως, “τα μεγαλύτερα νησιά προσφέρονται περισσότερο γιατί έχουν χώρο κι έκταση που μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό “παίκτη” παγκοσμίως”. Αυτό το πεδίο που υπάρχει, εκτιμά πως είναι ένας “μεγάλος στόχος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση” κόντρα στην “εσωστρέφεια και τη μικροπολιτική”.
Επικεντρώνοντας την προσοχή του στο βασικό θέμα με αφορμή και τη στήριξη της Περιφέρειας στους Δήμους των Κυκλάδων με ένδικα μέσα, προκειμένου να ακυρωθεί απόφαση του ΥΠΕΚΑ για τα αιολικά πάρκα σε Άνδρο, Τήνο, Νάξο και Πάρο, ο κ. Φλεβάρης, σημείωσε, ότι “η Περιφέρεια βρίσκεται ως αρωγός της προσπάθειας στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων”, επισημαίνοντας πως, “Βασικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η έλλειψη οργάνωσης και σωστής χωροθέτησης”.
“Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που τείνει να προστατεύσει την ομορφιά του τόπου μας” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ωστόσο πως, “Δεν μπορούν να ισοπεδωθούν όλα μονόπλευρα” καθώς “Δεν υπάρχει μία όψη του νομίσματος”. Ολοκληρώνοντας το θέμα, κατέληξε μάλιστα πως, “Η ενέργεια πρέπει να δομηθεί και να αναπτυχθεί σωστά. Όχι με τρόπο πρόχειρο κι επικίνδυνο”.
Τεράστιο βήμα η διασύνδεση του νησιώτικου χώρου με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας
Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Φλεβάρης εστίασε την αναφορά του και στο θέμα της διασύνδεσης του νησιώτικου χώρου με το ηπειρωτικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του έργου. “Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός που η νέα Περιφερειακή Αρχή τον έχει θέσει εκ προοιμίου σε επίπεδο έτους, διετίας αλλά και σε μεγαλύτερο ορίζοντα. Η τεράστια προσπάθεια στον τομέα της ενέργειας είναι η διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες σε πρώτο βαθμό. Είναι σπουδαίο και απαιτείται η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για να μπορέσουμε να έχουμε στα νησιά μας, το αυτονόητο για τη χώρα, ηλεκτρική ενέργεια” σημείωσε, κάνοντας μία λιτή αναδρομή στα ζητήματα των νησιών σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων. “Πώς θα λειτουργήσει ο Τουρισμός όταν προ έτους στη Θήρα για παράδειγμα, είχαμε black out;” ανέφερε, εξηγώντας πως, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποστηρίζει στην ουσία τους, όσα βοηθούν τον νησιώτικο χώρο να προοδεύει και να αποκτά τη δυναμική που του αρμόζει.
Αιγαίο: Γέφυρα της Ελλάδας στον κόσμο
Κληθείς να παραθέσει ένα σχόλιο αναφορικά με τη γεωπολιτική σημασία των νησιών του Αιγαίου και κατά συνέπεια, των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Φλεβάρης υποστήριξε κατηγορηματικά ότι αποτελούν “το παρελθόν και το μέλλον μας”, λέγοντας πως, “Αν έπρεπε να απαντήσω με μία λέξη μόνο στην ερώτηση αυτή, θα έλεγα πολιτισμός. Κοιτίδα του ελληνικού έθνους, πηγή ελληνικής και οικουμενικής φιλοσοφίας, γη σοφών και γέφυρα της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τον κόσμο. Αν θα έλεγα μία ευχή για το μέλλον, θα απαντούσα ΑΟΖ. Εδώ γεννιέται και ζητά την ολοκλήρωση η γεωστρατηγική και η γεωπολιτική μας. Τοπικά και χρονικά. Με όραμα την επέκταση ζωτικού εθνικού χώρου, με μία δυναμική για την οικονομία μας, έξω και πέρα από τα ασφυκτικά στενά όρια του ελλαδικού κράτους. Όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην ιστορική διαδρομή από συγκυρίες, λάθη, διχόνοιες, ξένα συμφέροντα και παιχνίδια Θεών κι ανθρώπων. Αιγαίο είναι το Καστελόριζο, η Κέα, οι Κυκλάδες, η Δωδεκάνησος στο σύνολό τους, κάθε βράχος που βρίσκεται στο πέλαγος, όπου των Ελλήνων οι κοινότητες αιώνες τώρα, γράφουν ιστορία”.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου