Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων με έκταση 194,59 τ.χλμ., έχει 8.574 κατοίκους και κρύβει αμέτρητες ομορφιές που σας προκαλούν να τις ανακαλύψετε!
Ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, που βασίζει κυρίως την οικονομία του στη γεωργία, τη ναυτιλία, την αλιεία και τον τουρισμό. Η Τήνος δύναται να εξάγει μοναδικά προϊόντα παραγωγής της, το περίφημο πράσινο μάρμαρο, λαχανικά, όπως αγκινάρες και πατάτες, γαλακτοκομικά, θυμαρίσιο μέλι και το ροζακί σταφύλι.
Η Τήνος του χτες
Σύμφωνα με το μύθο που θεωρείται και ο επικρατέστερος, το νησί πήρε το όνομά του από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού κατά τα προϊστορικά χρόνια. Στην αρχαιότητα η Τήνος αναφέρεται, από τον Αριστοφάνη ως Σκορδοφόρος από τον Καλλίμαχο ως Αγαθούσα, από τον Αριστοτέλη ως Υδρούσα και από τον ∆ηµοσθένη και τον Αισχίνη ως Ερούσα. Εξαιτίας των δυνατών βοριάδων που πνέουν στο νησί, η Τήνος έχει χαρακτηριστεί ως το «νησί των ανέμων». Πρόκειται για ένα νησί με αξιοζήλευτη ιστορία, που ανέδειξε καλλιτέχνες της ζωγραφικής και της γλυπτικής παγκοσμίου φήμης, που με τη σειρά τους παρουσίασαν την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Με το νόμο Καποδίστρια το νησί χωρίστηκε σε δύο δήμους, τον δήμο Τήνου και Εξωμβούργου και την κοινότητα Πανόρμου. Η Χώρα είναι μια νησιωτική πολιτεία η οποία αναπτύχθηκε σημαντικά μετά την εύρεση της εικόνας της Παναγιάς. Εκεί κατοικεί το 50 με 60% του συνολικού πληθυσμού. Η εικόνα της Παναγιάς συνδέεται άρρηκτα με την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού. Χειμώνα -καλοκαίρι πλήθος κόσμου καταφθάνει στο νησί με σκοπό να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα και να εκπληρώσει το τάμα του.
Η Εκκλησία της Παναγίας
Η φήμη και η ομορφιά της Τήνου δεν ξεκινάει ούτε τελειώνει στην εκκλησία της Παναγιάς. Το νησί με την πανέμορφη αρχιτεκτονική διαθέτει υπέροχες παραλίες. Η παραλία Κιόνια, μια στενή αλλά μακριά αμμουδιά μόλις λίγα λεπτά από τη Χώρα, ο Άγιος Φωκάς, η πιο οργανωμένη ίσως παραλία της Τήνου, μια τεράστια αμμουδιά με αλμυρίκια που προσφέρουν δροσιά απλόχερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μοναδικές παραλίες, όπως ο Σταυρός, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Σώστης, η παραλία Σκυλαντάρ και η παραλία της Αγίας Κυριακής.
Κιόνια
Επίσης, η παραλία Λιβάδα, είναι από τις πιο απομονωμένες του νησιού, μια ζωγραφιά της φύσης που δημιουργούν οι περίεργοι σχηματισμοί των βράχων. Ο κατάλογος με τις παραλίες που ξεχωρίζουν δεν τελειώνει, η παραλία του Αγίου Ρωμανού, η Παχιά Άμμος, με το ιδιαίτερο πράσινο χρώμα, ο Άγιος Πέτρος, το Μαλί, ο Πάνορμος – το παλιό λιμάνι της Τήνου με τις όμορφες ακρογιαλιές.
Λιβάδα
Για το τέλος έμεινε η παραλία Κολυμπήθρα, που διαθέτει δύο παραλίες και την προτιμά ιδιαίτερα η νεολαία που διασκεδάζει στα Beach Bars. Στην μεγάλη Κολυμπήθρα λειτουργεί και Surf Club. Σε αρκετές από τις πεντακάθαρες παραλίες του νησιού, με τα καταγάλανα νερά ο επισκέπτης θα χαλαρώσει, θα γευτεί τα ιδιαίτερα, παραδοσιακά φαγητά στα ταβερνάκια που υπάρχουν, ενώ θα απολαύσει τον καφέ του, την ώρα που το νησιώτικο αεράκι θα δροσίζει το πρόσωπό του.
Κολυμπήθρα
Ουζερί, παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, µπαράκια, ζαχαροπλαστεία, παραδοσιακά καφενεδάκια υπάρχουν σε κάθε γωνιά του νησιού έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε είδους επισκέπτη. Επιπλέον, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι θα σας δώσουν την δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα την ιστορία του νησιού. Ταυτόχρονα, θα έχετε την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθείτε τα δύο μοναστήρια που δεσπόζουν στο νησί, αυτό της «Κυρίας των Αγγέλων» και το μοναστήρι της «Ιεράς καρδιάς του Ιησού».
Ένα μπορεί να πει με σιγουριά κανείς, το πλεονέκτημα της Τήνου είναι οι καλόκαρδοι κάτοικοί της που έχουν διατηρήσει τη γραφικότητα του νησιού , σεβόμενοι την ιστορία του. Η Τήνος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα γειτονικά νησιά και βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση των ταξιδιωτών που θέλουν να επισκεφτούν τις Κυκλάδες. Άπειρες οι επιλογές τόσο στη χώρα όσο και στα υπόλοιπα γραφικά χωριά, καθιστούν το νησί μια όαση που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια διαφορετική πραγματικότητα.
Πως θα πάτε:
Στην Τήνο μπορείτε να μεταβείτε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας. Ένα Κυκλαδίτικο νησί στο οποίο αξίζει να βρεθείτε.
ΠΗΓΗ newlifestyle.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου