νεα κρητη totalfitness news

Αλλάζει κατηγορία η οικονομία
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Αλυσιδωτές θα είναι οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της οικονομίας τους αμέσως επόμενους μήνες με κομβικό σημείο την, υψηλού συμβολισμού, επάνοδο της χώρας
στις διεθνείς αγορές, ανά πάσα στιγμή μετά τις 4 Απριλίου -που ίσως υπάρξει αναβάθμιση από τη Moody's- και πιθανόν το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου. Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με την τρόικα, περίπου εξήντα μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, δεν ήταν απλώς μια πράξη του γνωστού θρίλερ που επαναλαμβάνεται τακτικά μετά την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο. Πρακτικά για πρώτη φόρα σημειώθηκε ουσιαστική «νίκη» έναντι των πιστωτών, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα από το αναμενόμενο. Υπό προϋποθέσεις, δε, η συμφωνία μπορεί να σηματοδοτήσει έναρξη απεμπλοκής της χώρας από την επιβολή σκληρής λιτότητας και τα Μνημόνια, τουλάχιστον όπως τα γνωρίζουμε έως τώρα, αλλά και τη σταδιακή «επιστροφή» του πλήρους ελέγχου άσκησης οικονομικής πολιτικής στην Αθήνα.
Έτσι, εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή πολιτική κρίση, με πρώτο σταθμό την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή ή κάποιο εισαγόμενο οικονομικό σοκ, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες καθώς δημιουργείται πλέον ισχυρό μομέντουμ, που μπορεί να δράσει καταλυτικά στη δύσκολη επιχείρηση της ανάκαμψης. Ιδίως με δεδομένα ότι η ύφεση παρουσιάζει σαφή σημάδια επιβράδυνσης και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους αυξάνεται.
Αλλάζει κατηγορία η οικονομία
Κορωνίδα των εξελίξεων τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει η συμφωνία για τη νέα διευθέτηση του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας στη διετία 2015 ? 2016. Αποφάσεις που για τη λήψη τους θα απαιτηθούν σκληρές, πολυεπίπεδες, διαπραγματεύσεις και καθαρές πολιτικές γραμμές, αφού εκεί θα κριθούν μεγάλες ελαφρύνσεις στις ετήσιες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και το εάν η χώρα θα απεξαρτηθεί από τη λήψη νέων δανείων, χαλαρώνοντας την εποπτεία.
Το πρώτο κρας - τεστ αναμένεται να παιχθεί έως τα τέλη Μαρτίου με την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που κατατίθεται στη Βουλή την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή του κατεπείγοντος. Χθες κλιμάκιο αντιπροσώπων του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα έχει τρεις διακριτές ενότητες, μία για διαρθρωτικά, μία για τις τράπεζες και μια για τα φορολογικά, με στόχο να ψηφιστεί εγκαίρως με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 1ης Απριλίου. Με βάση τις ίδιες πηγές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση είναι ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή για ένα θέμα όπως το γάλα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος υπάρχει χρόνος για να βρεθεί η όποια λύση.
Εφόσον ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στο Eurogroup της 1ης Απριλίου αναμένεται να αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης δόσεων που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, με τις οποίες καλύπτεται δανειακά η Ελλάδα για τις μεγάλες λήξεις του Μαΐου.
Στις αρχές Μαΐου η Moody's ανακοινώνει την αξιολόγησή της και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για αναβάθμιση.
Από εκεί και μετά ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του πρώτο ομολόγου του Δημοσίου μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, ανά πάσα στιγμή.
Στις 23 Απριλίου η Eurostat πιστοποιεί το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προσέγγισε τα 3 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι την Ευρώπη προ των ευθυνών της για αποφάσεις για το χρέος.
Η κυβέρνηση επιδιώκει πριν από τις ευρωεκλογές να αποσπάσει ισχυρή δήλωση στήριξης και δέσμευσης για τήρηση των υπεσχημένων, από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ , με ορισμένες πληροφορίες να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο επίσκεψής της στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση, το πιθανότερο είναι στο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να θέσει επισήμως το αίτημα για ενεργοποίηση της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 και να ζητήσει νέες ελαφρύνσεις στο χρέος. Οι αποφάσεις αναμένονται μετά τις ευρωεκλογές, και μέσα στο καλοκαίρι. Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν ταυτόχρονα με τις αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό, ώστε να μη χρειαστεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απευθυνθούν δύο φορές στα κοινοβούλιά τους για την Ελλάδα. Θα έχει προηγηθεί νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, μετά τις ευρωεκλογές, τα συμπεράσματα της οποίας θα αποτελέσουν βάση των συζητήσεων για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό.
Ανοίγουν οι αγορές
Κομβικής σημασίας θα είναι η κατάρριψη από την πλευρά της Ελλάδας, του μεγάλου «οχυρού» των αγορών καθώς μια επιτυχημένη πρώτη, δοκιμαστική έκδοση του Δημοσίου μπορεί να δώσει το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, που συνιστά τον απώτερο στόχο του προγράμματος στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την αξιολόγηση από τη Moody's στις 4 Απριλίου, ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη ομολογιακή έκδοση του Δημοσίου, πιθανόν με πενταετές ομόλογο, αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ. Αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, με την τελική έγκριση να εναπόκειται στον ίδιο τον πρωθυπουργό, η νέα έκδοση δεν μπορεί να αποκλειστεί να γίνει ακόμη και πριν από το Πάσχα.
Εφόσον αποφασιστεί να γίνει η έκδοση πριν από τις ευρωεκλογές είναι πιθανόν το ανώτερο χρονικό όριο να είναι η 5η Μαΐου, καθώς τότε εκτιμάται πως η κυβέρνηση ίσως αποφασίσει να θέσει σε επίπεδο Eurogroup το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Από εκεί και μετά αφενός θα αυξηθεί η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών, αφετέρου θα ξεκινήσει σκληρός κύκλος εικασιών για το χρέος, με δεδομένο ότι πλέον μιλάμε για σοβαρές παραχωρήσεις από την Ευρωζώνη.
Ισως και δεύτερη έκδοση, φέτος
Σε κάθε περίπτωση ο ΟΔΔHΧ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, ενώ στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονται όλες οι εισηγήσεις. Την έκδοση θα αναλάβει κοινοπραξία αναδόχων, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον, αφού η ελληνική έκδοση θεωρείται στην αγορά, «η έκδοση της χρονιάς».
Το μεγάλο στοίχημα θα είναι το κόστος δανεισμού, με συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ένα επιτόκιο 5% - 5,9% θα θεωρηθεί επιτυχία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ανοικτό το ενδεχόμενο φέτος να υπάρξει τουλάχιστον ακόμη μια έκδοση, πιθανόν τριετούς ομολόγου, με απώτερο σχεδιασμό τη σταδιακή δημιουργία αποθέματος στα ιρλανδικά πρότυπα.
Αμετάβλητη, προς το παρόν η αξιολόγηση της S&P - Προσδοκίες αναβάθμισης φέτος
Σε σημείο ισορροπίας η ελληνική οικονομία
Αμετάβλητη στο «B-» με σταθερή προοπτική (outlook) διατήρησε η Standard & Poor's την αξιολόγηση της οικονομίας, παρέχοντας πάντως ψήφο εμπιστοσύνης αφού αποτιμά θετικά τις εξελίξεις στην οικονομία και δίνοντας στίγμα για πιθανή αναβάθμιση, εάν το ελληνικό ΑΕΠ «τρέξει» τελικά πιο γρήγορα από ό,τι εκτιμά. Η επόμενη αξιολόγησή της αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου. Αίσθηση προκαλεί ότι από την ανάλυση της S&P προκύπτει ότι χρηματοδοτικά η χώρα είναι καλυμμένη για το 2014, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία περί μη αναγκαιότητας νέου δανείου φέτος, η επισήμανση ότι αν και το πολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό, η κυβέρνηση -ανεξαρτήτως σύνθεσης- θα παραμείνει προσηλωμένη σε γενικές γραμμές στο τρέχον πλαίσιο πολιτικής αλλά και το ότι η δυναμική του χρέους, παρά το ότι αυτό παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Παράλληλα στέλνει σαφές μήνυμα ενόψει των συζητήσεων για το χρέος πως οποιαδήποτε κίνηση αναγκαστικής ανταλλαγής ομολόγων, των ιδιωτών, πολιτικό πεδίο, θα αποτελούσε αιτία υποβάθμισης.
1. H S&P εκτιμά πως η οικονομία επιστρέφει σε σημείο ισορροπίας εντοπίζοντας σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ενώ χαιρετίζει τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.
2. Αναμένει οριακή ύφεση 0,3% φέτος και ανάπτυξη 1,9% το 2015, δεν βλέπει επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ εώς το 2017, αλλά 2% έως το 2017, ενώ θεωρεί πως ίσως και το σύνολο των 11,5 δισ. ευρώ των διαθεσίμων του ΤΧΣ θα απαιτηθούν για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.
3. Η δυναμική του χρέους και το προφίλ αποπληρωμής του έχει βελτιωθεί σημαντικά, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα, αν και το χρέος θα αυξηθεί έως το 167% το 2017. Το συνολικό χρέος της οικονομίας, δημόσιο και ιδιωτικό, ανέρχεται στο 400% του ΑΕΠ το 2014.
4. Φέτος υπολογίζει στα 45 δισ. ευρώ τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας. Εκτιμά πως πέραν των 22 δισ. ευρώ από τα δάνεια της τρόικας και της μετακύλισης περίπου 15 δισ. εντόκων γραμματίων, η χώρα μπορεί να έχει στη διάθεσή της φέτος περίπου 9 δισ. ευρώ. Γεγονός που δείχνει πως τουλάχιστον φέτος η χώρα μπορεί να αντέξει χωρίς νέο δάνειο. Τα 9 δισ. μπορεί να προέλθουν:
  • 3 δισ. από αποκρατικοποιήσεις.
  • 2,5 δισ. από πληρωμές ομολόγων που είχαν εκδοθεί για τη στήριξη των τραπεζών και από ομόλογα του ΕΤΕΑΝ.
  • 3 δισ. από νέες ομολογιακές εκδόσεις του Δημοσίου.
  • Διαθέσιμα έως 3,5 δισ. - Αυξημένες εκδόσεις εντόκων.
Κοινωνικό μέρισμα
Ανακοινώσεις για διανομή
Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις για το μοντέλο χορήγησης 475 εκατ. ευρώ σε περίπου 940.000 πολίτες, στη βάση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για την αναδιανομή του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Τη Δευτέρα αναμένεται νέα σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο για το θέμα. Στόχος παραμένει το εφάπαξ αυτό επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους, που εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ των 400 και 500 ευρώ, το κατώτερο, έως τα 1.000 ευρώ το ανώτερο, να διατεθεί ίσως και στις 9 Μαΐου, αφού τότε θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ και 64.065 ένστολοι.
Το επίδομα των οικονομικά ασθενέστερων θα διανεμηθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους, σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Το πιθανότερο είναι να υιοθετηθεί μεικτό σύστημα που θα στηρίζεται στο μοντέλο για τα οικογενειακά επιδόματα και στο στατιστικό κατώφλι της φτώχειας. Το επίδομα θα καταβληθεί ανά νοικοκυριό και το εύρος των εισοδημάτων στα σενάρια που εξετάζονται κυμαίνεται μεταξύ 7.000 ? 10.000 ευρώ.

http://www.imerisia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top