νεα κρητη totalfitness news

Αλυσιδωτές μειώσεις των επιτοκίων των δανείων προβλέπει η αγορά

Αλυσιδωτές μειώσεις των επιτοκίων των δανείων προβλέπει η αγορά

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές για την αναζήτηση κεφαλαίων μέσω ομολογιακού
δανεισμού αιφνιδίασε τους εγχώριους επενδυτές όχι μόνο για τη φύση του εγχειρήματος, αλλά κυρίως για το επιτόκιο 5%, που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό, τόσο για τράπεζες που βρίσκεται σε χώρα της Ευρωζώνης, όσο και για μεγάλες τράπεζες που βρίσκονται σε αναπτυγμένες αγορές. Ενδεικτικά οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες δανείζονταν πριν από την κρίση με επιτόκια της τάξης του 3%, οι ιταλικές με 3,5%-4%, οι ισπανικές με επιτόκια 3,75% όσο περίπου και οι ιρλανδικές. Εάν οι ανάγκες για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφωθούν στα επίπεδα των 3-5 δισ. ευρώ συνολικά, μία μείωση της τάξης του 0,5% στα επιτόκια σημαίνει όφελος της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που μπορούν να διανεμηθούν στην πραγματική οικονομία.
Η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς αποτέλεσε συντονισμένη κίνηση της διοίκησης της τράπεζας με επαφές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, με τις οποίες έπεισαν τους ξένους θεσμικούς ότι θα επενδύσουν σε έναν κυοφορούμενο κολοσσό που θα τους επιφέρει μετά την ανακεφαλαιοποίηση υψηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROE) ετησίως για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών.
Αλυσιδωτές μειώσεις των επιτοκίων των δανείων προβλέπει η αγορά
Οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά, μείωσαν το επιτόκιο από 5,5%-5,8% που υπολογιζόταν αρχικά στο 5%, γεγονός που σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, η μείωση αυτή μπορεί να ανοίξει τις πύλες για να βγουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις προς το εξωτερικό για χρηματοδότηση.
Tι ζητούν οι ξένοι
Αλυσιδωτές μειώσεις των επιτοκίων των δανείων προβλέπει η αγορά
Οι κινήσεις που έγιναν στην ελληνική οικονομία κρίθηκαν καλές μεν, αλλά όχι επαρκείς για τους ξένους τραπεζικούς ομίλους. Αξιολογώντας τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προχωρήσουν είτε σε ομολογιακές χρηματοδοτήσεις είτε για να μπουν ως θεματοφύλακες σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, οι ξένοι επενδυτές βάζουν ως σημείο αναφοράς την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας σε μικροοικονομικό επίπεδο για ένα ορίζοντα 3-5 ετών. Για τη λειτουργική κερδοφορία, η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η φθηνή χρηματοδότηση είναι δύο από τα εργαλεία ανάπτυξης.
Η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και ομολογιακών δανείων ουσιαστικά κάνει το χρήμα φθηνότερο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών θα υπάρξει «κύμα» αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού και μετατροπής των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μεσομακροπρόθεσμων με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.
Αλυσιδωτές μειώσεις των επιτοκίων των δανείων προβλέπει η αγορά
1. Τράπεζες
Ευελιξία στη ρύθμιση προβληματικών δανείων
Για τον τραπεζικό κλάδο, το χαμηλό επιτόκιο ομολογιακού δανείου που πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς ουσιαστικά σηματοδοτεί ευρύτερη αποκλιμάκωση των όρων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Η μείωση κατά 0,5% των επιτοκίων των ομολογιακών δανείων ή του διατραπεζικού δανεισμού θα σημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να γίνουν ιδιαίτερα ευέλικτες σε θέματα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's).
Αλυσιδωτές μειώσεις των επιτοκίων των δανείων προβλέπει η αγορά
2. Τρόφιμα - Ποτά
Πιθανή η υποχώρηση των επιτοκίων κάτω από 10%
Στον κλάδο των τροφίμων τα μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης εντοπίζονται κυρίως στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις γαλακτοβιομηχανίες και στις κονσερβοποιίες. Οι κλάδοι αυτοί δανείζονται με διψήφια επιτόκια, τα οποία σταδιακά θα μειωθούν σε επίπεδα κάτω του 10%. Ιδιαίτερα για τις ιχθυοκαλλιέργειες, η άμεση μείωση του κόστους χρήματος θα βοηθήσει στη διευθέτηση των υποχρεώσεων των εταιρειών που πλέον «κτυπούν κόκκινο». Οι γαλακτοβιομηχανίες πλήττονται από τον εισαγόμενο ανταγωνισμό και ο δανεισμός τους διαμορφώνεται σε τριπλάσια επίπεδα απ' αυτόν που υπάρχει στη Δυτική Ευρώπη.
Αλυσιδωτές μειώσεις των επιτοκίων των δανείων προβλέπει η αγορά
3. Κατασκευές
Εκτίμηση για μείωση επιτοκίων 2-3 μονάδες
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι είχαν μπει τα τελευταία πέντε χρόνια σε μία περίοδο παρατεταμένης αύξησης του κόστους δανεισμού τους. Τον τελευταίο χρόνο οι όμιλοι έχουν οδηγηθεί σε φάση ανάκαμψης, καθώς αυξήθηκαν τα δημόσια έργα και κυρίως επέδειξαν σημαντικά εξωστρέφεια, αναλαμβάνοντας αναδοχές στο εξωτερικό. Εάν καταφέρουν οι τράπεζες να δανειστούν με μικρότερα επιτόκια, τότε ο βραχυπρόθεσμος-μεσοπρόθεσμος δανεισμός τους εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ευάγγελος Χαρατσής Διευθύνων σύμβουλος Revoil
Ευάγγελος Χαρατσής Διευθύνων σύμβουλος Revoil
4. Ενέργεια - Διυλιστήρια
Επιτόκια της τάξης του 6%-6,5%
Οι εταιρείες ενέργειας και τα διυλιστήρια δανείζονται (ομολογιακός δανεισμός) με επιτόκια της τάξης του 8%, σήμερα. Με δεδομένο ένα θετικό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς ένα ενάρετο κύκλο, τα επιτόκια δανεισμού για τους ενεργειακούς ομίλους εκτιμάται ότι θα κινηθούν και εκεί καθοδικά προς τα επίπεδα του 6%-6,5%. Βέβαια στους κλάδους αυτούς, το κόστος χρήματος το καθορίζουν όχι τόσο τα χρήματα όσο η πορεία των πρώτων υλών, η οποία όμως και αυτή επηρεάζεται εμμέσως από τον τραπεζικό δανεισμό.
Διονύσης Λευτάκης χρηματιστής
Διονύσης Λευτάκης χρηματιστής
5. Τουρισμός
Θα γίνουν εξυπηρετήσιμα τα μεγάλα δάνεια
Ο τουριστικός κλάδος δανειζόταν τα τελευταία 30 χρόνια με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα τα έσοδα της τουριστικής σεζόν των επιχειρήσεων του κλάδου να κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους για την εξυπηρέτηση αυτού του δανεισμού. Αν τα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού μειωθούν κατά 0,5%-1% με δεδομένη την αύξηση των εσόδων, τότε τα περισσότερα δάνεια στον κλάδο θα καταστούν εξυπηρετήσιμα.
Τι βλέπουν 4 στελέχη χρηματιστηριακών
Νίκος Χρυσοχοΐδης, «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ»
Αναζήτηση φθηνότερης ρευστότητας
Δημήτρης Τζάνας Tec Group
Δημήτρης Τζάνας Tec Group
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ», Νίκος Χρυσοχοΐδης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της μείωσης του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά σε δύο τομείς. Πρώτον, οι ίδιες οι τράπεζες θα αποκτήσουν αυξημένες δεξαμενές ρευστότητας και κυρίως σε φθηνότερες δεξαμενές ρευστότητας. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η διοχέτευση ρευστότητας και στην υπόλοιπη οικονομία. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις το κόστος κεφαλαίου θα αποκλιμακωθεί τόσο στα ομόλογα (yields) όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό θα αποτιμηθεί και στις τιμές των μετοχών, που εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε υψηλότερα επίπεδα».
Ευάγγελος Χαρατσής, Διευθύνων σύμβουλος Revoil
Μείωση country risk οδηγεί σε μείωση επιτοκίων
O κ. Ευάγγελος Χαρατσής, διευθύνων σύμβουλος της BETA ΑΧΕΠΕΥ συσχετίζει τη μείωση του κόστους χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες με τη σαφέστατη μείωση του country risk. «Η ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς με χαμηλότερο επιτόκιο απ' ό,τι περίμενε η αγορά αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα λόγω της εξάλειψης του country risk. Η κίνηση αυτή σταδιακά θα περάσει και στους υπόλοιπους κλάδους. Εταιρείες που δανείζονταν με επιτόκια της τάξης του 9%-10% σταδιακά θα υποχωρήσουν στο 6%».
Διονύσης Λευτάκης, χρηματιστής
Ενδιαφέρον από ξένους για επενδύσεις
O χρηματιστής Διονύσης Λευτάκης, μιλώντας στην «Η», αναφέρει ότι περιμένει σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων του τραπεζικού δανεισμού και αύξηση της διοχετευόμενης ρευστότητας στην αγορά. «Μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος (με εξαίρεση την ακυβερνησία) και μετά την επιτυχημένη -κατά τα φαινόμενα- ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμάμε ότι θα υπάρξει παρατεταμένη ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο που θα εστιάζεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Από τις εξελίξεις αυτές, θα ευνοηθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
Δημήτρης Τζάνας, Tec Group
Θετικές εξελίξεις εάν δεν υπάρξει πολιτικό θέμα
Ο κ. Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Επενδύσεων της Tec Group, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μετακυλισθεί το φθηνότερο χρήμα στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον και εάν δεν υπάρξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, θα εκδηλωθεί η θέληση και από τις τράπεζες για να δοθεί περισσότερο και φθηνότερο χρήμα στην πραγματική οικονομία. Αυτό βέβαια είναι το καλύτερο και το πλέον αισιόδοξο σενάριο. Στην αντίθετη περίπτωση, ίσως θα υπάρξει διαφορετική εξέλιξη. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις δικαιολογούν αισιοδοξία.
Ομόλογα - μετοχές
Συμφέρουν οι χρηματοοικονομικές επενδύσεις
Ιδιαίτερα συμφέρουσες θα κάνει τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις η μείωση του κόστους χρήματος. Η έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές ουσιαστικά πριμοδοτεί και την ανάκαμψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Πλέον ο πήχυς για την πορεία της τιμής του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έχει ανέβει πάνω από τα επίπεδα των 81 λεπτών/ευρώ δηλαδή περίπου 5%-8% υψηλότερα από εκεί που είναι σήμερα.
Αυτό με τη σειρά του θα σημάνει σημαντικά κεφαλαιακά έσοδα για τις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για ένα θετικό ανατροφοδοτούμενο σενάριο. Αντίστοιχα θετικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι μετοχές των τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών ομίλων, οι οποίες θα απεικονίζουν καλύτερα την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Γενικότερα, η μείωση του κόστους χρήματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα λειτουργήσει ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης.
Πρόσφατα μία μικρή «επενδυτική μπουτίκ», όπως η γαλλική Οcto Finances, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η τρόικα έκανε πίσω σε ορισμένες από τις πιο αυστηρές αξιώσεις της και επομένως η συμφωνία επετεύχθη χωρίς νέο «ψαλίδι» στις δαπάνες και με το «οκ» των δανειστών για διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Το στοίχημα
Όπως τονίζεται επίσης, η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα και μάλιστα αυτό θα γίνει με ευνοϊκούς όρους. Οι δανειστές έχουν αντιληφθεί πως αν οι όροι με τους οποίους η Αθήνα δανείζεται δεν είναι ευνοϊκοί, τότε το χρέος δεν θα αποπληρωθεί ποτέ. «Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη. Παραμένει στην Ευρωζώνη και εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά της», σχολιάζει η Octo Finances. Η παρέμβαση όμως της FED με το ενδεχόμενο ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων δημιούργησε νεες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αμφισβητήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους, τότε η μείωση του κόστους χρήματος θα καθυστερήσει για πάνω από ένα εξάμηνο.

http://www.imerisia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top