νεα κρητη totalfitness news

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Τήνος, το λευκό, σαν περιστέρι, νησίΤης ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Για μένα, η Τήνος ήταν μια ωραία έκπληξη. Δεν ήταν το πρώτο νησί στη λίστα των επιλογών μου σε ό,τι αφορά τις διακοπές.
Η μεγάλη απόσταση, το κόστος της μεταφοράς, οι δυσκολίες στην πρόσβαση παραλιών όταν δεν κατέχεις αυτοκίνητο και η επιλεκτική διαφήμιση για τον θρησκευτικό τουρισμό, ήταν οι κύριοι λόγοι που με ώθησαν να μην την επισκεφτώ παρά μία φορά στη ζωή μου.
Οι δελεαστικές προτάσεις γαστρονομίας (αγκινάρα τουρσί και πίτα, λιαστή ντομάτα τηγανισμένη σε νοστιμότατο κουρκούτι, μαύρη ταραμοσαλάτα, τυρί Lorenzo) είναι πολύ μακριά από το τυποποιημένο και μεταλλαγμένο φαΐ. Το «νησί της τέχνης και της ομορφιάς» είναι διάσπαρτο με αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Έχει σπάνια πετρώματα (το πράσινο και λευκό μάρμαρο, ο σχιστόλιθος και ο γρανίτης) και ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, το οποίο ευνοεί και διεγείρει το καλλιτεχνικό συναίσθημα. Γι' αυτό άλλωστε «γέννησε» πλήθος καλλιτεχνών που διέπρεψαν τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στις υπόλοιπες τέχνες. (Γ. Χαλεπάς, ∆. Φιλιππότης Γ. Βιδάλης και ο Λ. Σώχος). Απόρησα γιατί η εκμετάλλευση του μαρμάρου αποτελεί μονοπώλιο, αφού υπάρχει μόνο ένας έμπορος που το πουλάει σε όλο το νησί. Είναι από τα λίγα νησιά με αρμονική συμβίωση καθολικών (23 ενορίες, Μονή των Ιησουιτών, Μονή των Ουρσουλίνων) και ορθόδοξων χριστιανών.
Σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων κυριαρχεί το λευκό, αλλά εδώ έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά. Επειδή συνδυάζεται άψογα με το πράσινο και με το γκρι των βουνοκορφών, συμπληρώνουν την άγρια ομορφιά της Τήνου. Όταν φτάσαμε στον Βόλακα με τους τεράστιους όγκους σαν αυγά κάποιου προϊστορικούς δεινόσαυρου, δίπλα στους παραδοσιακούς καλαθοπλέκτες, διαπίστωσα και τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν οι ντόπιοι για την ποίηση. Σε ξύλινες παμπάλαιες πόρτες ήταν καθαρογραμμένα ποιήματα του Καβάφη και του Ρίτσου. Μερικά χωριά έχουν ονόματα που υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Αγάπη, Λουτρά, Καλλονή). Το όνομα Κέχρος έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα επειδή σαν αγροτικός γιατρός στα βουνά της Ροδόπης ανέβαινα συχνά στα πομακοχώρια για να προσφέρω της ιατρικές μου γνώσεις σε αυτά τα δύσκολα, ως πρόσβαση χωριά.
Τα λευκά περιστέρια κατοικούν εδώ και αιώνες στο νησί και οι κάτοικοι χτίσανε τα ειδικά σπίτια, τους περιστερώνες. Ανέκαθεν υπήρχε αγάπη για τα περιστέρια. Από τα αρχαία χρόνια ώς τον χριστιανισμό, με το Άγιο Πνεύμα. Ο λαός τα έχει συνδέσει με την ειρήνη, την αγάπη, τη θαλπωρή, γι' αυτό άλλωστε έχουν γραφτεί ποιήματα, τραγούδια προς τιμήν τους, αλλά τα συναντάς και σε παραδοσιακά ανάγλυφα, κεντήματα ή ζωγραφιές. Αναρωτήθηκα αν οι Τηνιακοί ξέρουν τη μεγάλη θρεπτική αξία των περιττωμάτων των περιστεριών (το γκουάνο μείγμα αποσυντεθειμένων περιττωμάτων και πτωμάτων θαλάσσιων πουλιών). Το μείγμα αλάτων ασβεστίου, μαγνησίου και αμμωνίου με διάφορα οξέα κυρίως φωσφορικό, καθώς και χλωριούχων και θειικών αλάτων αποτέλεσε αιτία πολέμου ανάμεσα στη Βολιβία και το Περού που τελικά κερδήθηκε από το Περού.
Φεύγοντας, αποχαιρέτησα τα λευκά, λουσμένα στον ήλιο σπίτια του νησιού που δέσποζαν πάνω από μια αναπάντεχα ζαφειρένια μεσογειακή θάλασσα. Ελπίζω αυτοί που θα επισκεφτούν την Τήνο μετά το προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη να μην παραλείψουν να επισκεφτούν και άλλα μέρη του νησιού για να προσκυνήσουν την πραγματική ομορφιά αυτού του νησιού.

Πηγή www.avgi.gr Πηγή φωτο google.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top