νεα κρητη totalfitness news

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΤΑΣ, ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αγαπητοί Συμπατριώτες & Συμπατριώτισσες Φίλες & Φίλοι του Συλλόγου
Ευχόμαστε σε όλους ολόψυχα και εγκάρδια καλές γιορτές και μια νέα χρονιά, το 2015, ειρηνική και δημιουργική. Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας καταγράφουμε, συνοπτικά, τον απολογισμό δράσης και ενεργειών κατά το 2014, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό ενεργειών, που σας είχαμε αναφέρει στην περυσινή μας ανάλογη συνάντηση και την ενημέρωση του Ιουνίου 2014για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
     Η δραστηριότητα μας κατά τη χρονιά που πέρασε χρονολογικά και επιγραμματικά περιγράφεται κατωτέρω:
     1/1/2014. Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίττας και ανταλλαγή ευχών στην αίθουσα της ενορίας στην Καλλονή. Είχαν προηγηθεί τα Κάλαντα από μέλη του Δ. Σ. και μέλη του συλλόγου στα χωριά μας ενόψη της έλευσης της νέας χρονιάς.
     26/1/2014. Κοπή της Πρωτοχρονιάτικής πίττας και ανταλλαγή ευχών στην αίθουσα της ενορίας του Αγίου Ιωάννη στο Παλαιό Ψυχικό. Γενική συνέλευση, απολογισμός δράσης και προγραμματισμός δρστηριοτήτων για το 2014. Θεία Λειτουργία προηγήθηκε για τους κεκοιμημένους συγγενείς και φίλους των μελών του συλλόγου και των χωριών μας.
     10/3/2014. Συγκρότηση Δ. Σ. μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από παλαιά μέλη του Δ. Σ.και λίγα νέα μέλη του συλλόγου. Δυστυχώς το ενδιαφέρον των μελών για ενασχόληση με τα θέματα του συλλόγου είναι μηδαμινό και περιορίζεται σε σχολιασμό κατά βάση θετικό για τις όποιες προσπάθειές μας, αλλά και πολύ αρνητικό από πολύ μικρή μερίδα μελών.
     21/4/2014. Οργάνωση γιορτής Αγάπης στους Αγίους Αναργύρους (2η ημέρα του Πάσχα) με παϊδάκια, κρασί  κ.λ.π.
     2/8/2014. Μουσική βραδιά με τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Τήνου στο Θέατρο της Καλλονής. Τραγούδια του Νέου Κύματος και τίτλο «Άκρη δεν έχει ο ουρανός».
     13/8/2014. Διασκέδαση-γλέντι-χορός με ζωντανή μουσική στο Θέατρο της Καλλονής.
     18/8/2014. Εκδρομή-οδοιπορία-γνωριμία με την ιστορία του ευρύτερου χώρου των χωριών μας και καταληκτικό προορισμό τη Καμμένη Σπηλιά. Αη Γιώργης-Λιντάδος/Προφήτης Ηλίας-Τουρλί-Καμμένη Σπηλιά-Λατομεία Μαρμάρου και Άξαχα/Ψαρί Βουνί(καθίζηση)-Αφλαρέτι, Άγιος Παντελεήμονας. Tέλεση εσπερινού από τον π. Μάρκο Φώσκολο και παράθεση κεράσματος στον προαύλιο χώρο. Διάρκεια οδοιπορικού περί τις 4 ώρες. Ξεναγός μας ο Κώστας Δανούσης και εικονολήπτης ο Γιώργος Αλεξόπουλος.
     21/8/2014. Πέμπτη. Πολιτιστική εσπερίδα στο Κάτω Κλείσμα, με θέμα: « Το εξωκκλήσι της Αγίας Αναστασίας στα Ρέντια». Εκλεκτοί ομιλητές, π. Μάρκος Φώσκολος, Κώστας Δανούσης και π. Αντώνης Φόνσος. Η εκδήλωση  έγινε στον προαύλειο χώρο της ενοριακής αίθουσας στο Κάτω Κλείσμα,  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο του Κάτω Κλείσματος.
     30/11/2014. Ημερήσια εκδρομή από Τήνο στην Άνδρο με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου της Εκκλησίας στη Χώρα της Άνδρου και με συμμετοχή 51 εκδρομέων-προσκυνητών. Ήταν, πέραν των άλλων, και έμπρακτη συνδρομή στο νέο Εφημέριο της ποιμαντικής κοινότητας Καλλονής-Καρδιανής και Άνδρου π. Φραγκίσκο Βιδάλη.
     Ο Σύλλογος προσέφερε παραδοσιακά κεράσματα στους παρευρεθέντες στα πανηγύρια των πολιούχων των χωριών μας, του Σωτήρος (Καρκάδος) και Αγ. Ζαχαρία(Καλλονή), τσάι την παραμονή στην αίθουσα της ενορίας μετά τον εσπερινό και κέρασμα ανήμερα.
     Επίσης ο Σύλλογος προμήθευσε την Εκκλησία του Σωτήρος του Καρκάδου με χαλί-διάδρομο και μικρά χαλιά πέριξ της Αγίας Τράπεζας, όπως ανέθεσε και την κατασκευή πέτρινου τραπεζιού έξωθεν της εισόδου του κοιμητηρίου της Καλλονής.
     Ακόμη ο Σύλλογος συνέδραμε  οικονομικά το Δελτίο των Τηνιακών Μηνυμάτων με 100€ και το Σύλλογο στήριξης του Κέντρου Υγείας Τήνου «Νικόλαος Κόγκος» με 400€.
     Ο Σύλλογος κυκλοφόρησε Ημερολόγιο για το 2015 στο οποίο καταγράφονται χρηστικές πληροφορίες, εορτές σημαντικές, αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος των 2 δογμάτων της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η θεματολογία αναφέρεται σε χαρακτηριστικά σημεία των χωριών μας: πλυσταριά, ξυνάρια, δημόσια κτήρια , χαρακτηριστικές εικόνες και χώρους εξυπηρέτησης. Απεικονίζονται σταθερά σημεία που δίνουν αφορμή στους παλαιότερους να θυμούνται-αναπολούν και στους νεώτερους να γνωρίσουν και να προσεγγίσουν καλύτερα τον τόπο μας.
     Στα 3 χρόνια στο Δ. Σ. του συλλόγου καταβάλλεται προσπάθεια η παρουσίας μας στα πολιτιστικά δρώμενα, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού μας να είναι εμφανής και ουσιαστική. Συμμετείχαμε στην κατεύθυνση αυτή στο φυλλάδιο των Συλλόγων με κείμενο καταγραφής του χώρου μας και προβολής των στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού καθώς και χρηστικών πληροφοριών για τα χωριά μας.
     Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις δύο εκδηλώσεις πολιτισμού που οργανώσαμε το καλοκαίρι, για τη γνωριμία, την προβολή και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του χώρου μας. Την οδοιπορία στη Καμμένη Σπηλιά και την εκδήλωση-αναφορά στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στα Ρέντια. Για το τελευταίο ας αναφέρουμε ενδεικτικά, ένα απόσπασμα από τα Τηνιακά Μηνύματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015 (αρ. φύλλου357, σελ.12&13).
«Αν προσπαθήσουμε να υποθέσουμε βάσιμα το σημείο όπου βρισκόταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Τήνου, όπου θα είχε την έδρα του ο επίσκοπος της Εκκλησίας του νησιού, πρέπει, μάλλον, να περιοριστούμε σε δύο σημεία: α)ή τη σημερινή Χώρα, β)ή την περιοχή των Κάτω Μερών (Ρέντια).» Ακόμη:  «β) Επιγραφές, ανάγλυφα και ίχνη σημαντικών ναών ή ναού έχουμε στα Κάτω Μέρη. Θα μπορούσε να υιοθετηθεί η άποψη ότι ο καθεδρικός ναός της Τήνου βρισκόταν εκεί όπου βρισκόταν συγκεντρωμένο το μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού.» Και επίσης: «Αντίθετα μάλιστα, το πλάτωμα στα Ρέντια, στις παρυφές του λιβαδιού, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σημείο αναφοράς των πιστών της πρώτης Εκκλησίας της Τήνου. Ο δίκλιτος ναός της Αγίας Αναστασίας που οικοδομήθηκε πολύ αργότερα πάνω στα θεμέλια μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής (βλ. Γ. Δημητροκάλλης)….. Η περιοχή δεν στερείται μαρτυριών για πρώιμη, μεσαία και ύστερη κατοίκηση κατά τη βυζαντινή περίοδο και αυτό είναι, εξάλλου, απολύτως φυσιολογικό, λαβαίνοντας υπόψη μας την προνομιούχα αγροτική θέση».
     Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας στην Τήνο, στη Καλλονή, θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2015 στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Ζαχαρία, μετά τη Θεία Λειτουργία στις 10.00π.μ.
     Σας περιμένουμε στη συνάντηση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίττας  στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2014 στις 11.15 π.μ. περίπου, στην αίθουσα της ενορίας του Αγίου Ιωάννου Βαπτιστή στο Ψυχικό Παπαναστασίου 11 Π.Ψυχικό τ.κ. 15452. Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία για τους κεκοιμημένους συγγενείς και φίλους μας στις 10.00π.μ. Στη γενική μας συνέλευση θα γίνει  απολογισμός δράσεων του 2013, οικονομικός απολογισμός και  προγραμματισμός για το 2014.
            ΄΄Χριστιανικά΄΄Χριστούγεννα και Δημιουργικό το 2014. Υγεία σε όλους και Καλές Γιορτές.
                                                 

                                                        Για το Δ. Σ.

                                                       Ο Πρόεδρος


                                                   Παντελής  Αρμάος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top