νεα κρητη totalfitness news

Πολλές φορές διερωτώνται μερικοί:  μα γιατί τόσες θυσίες για τα ακριτικά μας νησιά. Η απάντηση είναι διότι και τους το οφείλουμε και το αξίζουν.
Αυτό βεβαιώθηκε για μια φορά ακόμη τα φετινά Χριστούγεννα όταν ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, συνοδευόμενος από τον πιστό του συνεργάτη κ. Ανδρέα Παλαμάρη, που άφησε την οικογένειά του την ημέρα των Χριστουγέννων, βρέθηκαν για 28 ώρες στο νησί της Χίου για να εξυπηρετήσουν πνευματικά την εκεί ενοριακή μας κοινότητα.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Την παραμονή των Χριστουγέννων τελέστηκε η Ακολουθία της Αγρυπνίας των Χριστουγέννων και στη συνέχεια η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων. Ο ναός ήταν πλήρης από ενορίτες που έφθασαν αργά το βράδυ για να συμμετάσχουν στην προετοιμασία της εορτής των Χριστουγέννων με την Ακολουθία της Αγρυπνίας και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων.

Τα παιδιά της ενορίας με τη βοήθεια και του αγαπητού κ. Ανδρέα Παλαμάρη συμμετείχαν ενεργά στην όλη ιεροτελεστία, η οποία έγινε μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και έδωσε τη δυνατότητα να νιώσουν όλοι οι παρόντες την ομορφιά αυτής της  νύκτας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, με λόγια απλά και κατανοητά, μίλησε για τον τρόπο που οφείλουμε οι Χριστιανοί να βιώνουν και να γιορτάζουμε μέσα στον εκκοσμικευμένο σημερινό κόσμο. Και σήμερα, όπως ψάλλουμε τη νύκτα των Χριστουγέννων» ο λαός βαδίζει μέσα στο σκοτάδι. Αλλά αυτή τη νύκτα συναντά, αν θέλει το φως του κόσμου, το φως το αληθινό που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο.
Είναι το πέρασμα του λαού που βάδιζε και βαδίζει μέσα στη νυχτιά και στο σκοτάδι της νύκτας συναντά το φως το αληθινό που έρχεται να φωτίσει κάθε άνθρωπο καλής θέλησης και να τον μετατρέψει τον ίδιο σε φως για τον κόσμο.
Η αναπαράσταση στους ναούς της φάτνης του Ιησού, θα πρέπει να είναι ένα σύμβολο για την μετατροπή της καρδιάς μας σε φάτνη  για την εναπόθεση του Χριστού. Ο Χριστός δεν έρχεται στη γη ως περαστικός, αλλά ως μόνιμος κάτοικος. Έρχεται για να μείνει. Θέλει να παραμείνει στην καρδιά του ανθρώπου που θα τον φιλοξενήσει.

Τη συμπεριφορά του πανδοχέα που δεν τον δέχτηκε και δικαιολογήθηκε ότι δεν είχε τόπο στο πανδοχείο του, δεν πρέπει να την μιμηθεί κανένας άλλος άνθρωπος πάνω στη γη. Ο Κύριος ήλθε εδώ στη γη διότι θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν, αρκεί να το θέλουν και οι ίδιοι. επαναληφθεί από κανένα άνθρωπο πάνω στη γη.
Ο Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος και επισκέπτεται τους δικούς του, τα δημιουργήματά του. Όμως ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μας πληροφορεί πως: «ήλθε ανάμεσα στους δικούς τους και οι δικοί του δεν τον δέχτηκαν».

Ο άνθρωπος όμως  χωρίς το Θεό χάνει την ανθρωπιά του. Ο άνθρωπος χωρίς τον Χριστό δεν μπορεί να αγαπά, ο άνθρωπος χωρίς το Πανάγιο Πνεύμα δεν μπορεί να εννοήσει και να βιώσει το Λόγο του Θεού που «ήλθε και κατοίκησε ανάμεσά μας».

Ο άνθρωπος και σήμερα θέλει να πάρει τη θέση του Θεού. Όμως χωρίς το Θεό γράφει μία ιστορία αυτοκαταστροφής. Μόνο με τον Χριστό μπορεί να γράψει την ιστορία αγάπης. Την αγάπη εκείνη που για να είναι χριστιανική και επομένως σωτήρια πρέπει να τον κάθε άνθρωπο  ως εικόνα του Θεού και αντικείμενο της αγάπης του Θεού και της δικής του.

Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι οι παρόντες προσκλήθηκαν στους βοηθητικούς χώρους του Ναού για να γευθούν  ένα γλυκό κέρασμα των ημερών και να ανταλλάξουν τις ευχές τους για καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές. Η όλη  Ιεροτελεστία και η αδελφική δεξίωση ολοκληρώθηκαν γύρω στα μεσάνυκτα.
Η  αναπαράσταση της Φάτνης της Βηθλεέμ έγινε και φέτος από τον κ. Διαμαντή Μπριλή ο οποίος κάθε χρόνο καταφέρνει να την φτιάξει και πιο ελκυστική.

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Την ημέρα των Χριστουγέννων το πρωί στις 8 τελέστηκε και πάλι η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις 1ο το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος και ο  συνεργάτης του κ. Ανδρέας Παλαμάρης πήραν το πλοίο της γραμμής επιστρέφοντας στο νησί της Τήνου όπου και έφθασαν στις 12 τη νύκτα των της ίδιας ημέρας ευτυχείς και οι δύο που  συνέβαλαν για γευθούν τη χαρά της Γέννησης του Χριστού και οι ενορίτες του Καθεδρικού μας Ναού στη Χίο.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Μυτιλήνη με την παρουσία επίσης πολλών ενοριτών αλλά και φύλλων της ενορίας γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με την πνευματική και λειτουργική εξυπηρέτηση που εξασφάλισε ο εφημέριος Χίου και Μυτιλήνης π. Λέων Κισκίνης. Ο ίδιος μας μετέφερε τη χαρά και την ικανοποίησή του για όσα συνέβησαν τις άγιες αυτές ημέρες  και στη Μυτιλήνη.

ΣΑΜΟΣ

Την Ενορία της Σάμου την εξυπηρέτησε κατά τα φετινά Χριστούγεννα ο Ιερομόναχος  Καπουκίνος π.   Paolino Zilio, μέλος της κοινότητας των Πατέρων στην Άνω Σύρο και  βοηθός του εφημερίου Σάμου π. 
Ριχάρδου Ταρασκεβιτς. Ήταν μια πρώτη  εμπειρία στο ακριτικό αυτό νησί και ο ίδιος μας βεβαίωσε κατά την επιστροφή από τη Σάμο που συνταξιδεύαμε για τη Σύρο για τη χαρά και την όλη βοήθεια που πρόσφερε στους λίγους χειμωνιάτικους ενορίτες της Σάμου.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top