νεα κρητη totalfitness news

Η παραδοσιακή βασιλόπιτα
 Από όλα τα γιορτινά εδέσματα των εορτών οι πίτες είναι αυτές που έχουν την τιμητική τους στις Κυκλάδες. Γλυκιές ή αλμυρές, κρεατόπιτες ή κέικ οι βασιλόπιτες είχαν και εξακολουθούν να έχουν και αυτές τις διαφορές τους. 
Η πιο συνηθισμένη βασιλόπιτα στα νησιά μας ήταν η αλμυρή, με πολλά χειροποίητα φύλλα, με πλούσιο και κυματιστό φύλλο από πάνω για να ‘ναι τα καλά της χρονιάς όσα και τα κύματα της θάλασσας!
Οι γυναίκες της Κιμώλου στόλιζαν τις βασιλόπιτες με σχέδια που αναπαρίσταναν κλώσες με μικρά κλωσοπουλάκια ή ένα τσαμπί σταφύλι, που συμβολίζει την ευκαρπία της χρονιάς!
Στη Σέριφο λέγεται Βασίλης το χορταστικό φαγητό που μαγειρεύουν την Πρωτοχρονιά στο χωριό Παναγιά. Πρόκειται για ένα μείγμα από σιτάρι και ρεβίθια, μαζί με παστό χοιρινό και τη γλώσσα του χοίρου. Το σιτάρι συμβολίζει την ευκαρπία της χρονιάς και η γλώσσα ελπίζουν ότι θα τους προστατέψει από τη γλωσσοφαγιά! 
Έχουμε και τα γνωστά ψαράκια της Τήνου, που είναι γλυκές γεμιστές τηγανίτες οι οποίες προσφέρονται σε όλη την διάρκεια των γιορτών. 
Αυγοκαλάμαρα Ίου 
Στην Ίο τα αβγοκαλάμαρα στολίζουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και κερνιούνται στα κάλαντα, ενώ στη Τήνο στον Σμαρδάκιτο την πρωτοχρονιά οι νοικοκυρές κρύβουν το τυχερό νόμισμα μέσα σ ένα λουκουμά! 
Γλυκιά σεσκουλόπιτα Τήνου 
Σεσκουλόπιτα ή φεσκλόπιτα  λέγεται η γλυκιά πίτα των Χριστουγέννων στην Τήνο και Φωτόπιτες λέγονται στην Αμοργό οι φουσκωτές τηγανίτες που κερνάνε τα παιδιά όταν γυρνάνε από των αγιασμό των αγρών, την ημέρα των Φώτων!
 Αυτά τα λίγα για τις παραδοσιακές πίτες των Κυκλάδων, καθώς οι γιορτές συνεχίζουν και πλησιάζει η πρωτοχρονιά με τις γνωστές σε όλους μας βασιλόπιτες.
 Καλή χρονιά…

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top