νεα κρητη totalfitness news

Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να αρχίζει με λόγια συνηθισμένα όπως «Τήνος, το νησί των εναλλακτικών» ή με μία δόση υπερβολής σαν αυτή: «Σαφάρι στους ανέμους».
Όμως μεταξύ μας η Τήνος είναι το νησί που δεν δοκίμασε ποτέ τα κλισέ. Βλέπετε δεν χώρεσαν ποτέ μέσα της...

Είναι στα αλήθεια απλή. Κουβαλά στις επόμενες γενιές την σκυτάλη της παράδοσης και του πολιτισμού. 

Πλανιέται στους ανέμους και φιλοξενεί πάντοτε με αγάπη τους καλεσμένους της.

Για τους περισσότερους η Τήνος είναι συνώνυμο της θρησκευτικής πίστης. Στη Χώρα της βρίσκεται ο ναός της Παναγιάς της Τήνου, η οποία καλωσορίζει κάθε χρονιά χιλιάδες προσκυνητές. Τάματα, λαμπάδες και άνθρωποι να ανηφορίζουν προς την θαυματουργή Παναγία γονυπετείς για ένα θαύμα, το δικό τους... Περισσότερες από 1.000 εκκλησίες υπάρχουν στο νησί, ενώ δεν είναι λίγες οι καθολικές που έμειναν εκεί από την περίοδο της ενετοκρατίας.

Πατρίδα μεγάλων γλυπτών και σπουδαίων ζωγράφων περιμένει να εξερευνηθεί. Ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης, ο Σωχός, ο Γύζης, ο Γαΐτης γεννήθηκαν εδώ. Έχει άλλωστε τη δική της Σχολή Καλών Τεχνών στην οποία φοιτούν μαθητές από όλη την Ελλάδα. Περιστεριώνες και μισογκρεμισμένοι μύλοι σε κάθε της γωνιά και γκρεμό.

Η Τήνος μετρά περισσότερα από πενήντα χωριά. Κάθε ένα ξεχωριστά και ένας μικρός θησαυρός. Ασβεστωμένα σοκάκι σοκάκι με μία χούφτα ανθρώπους. O Πύργος με το σπίτι του Χαλεπά δώρο μπροστά σου. Το πιο ωραίο γαλακτομπούρεκο θα το βρεις στην πλατεία του χωριού κάτω από τον πλάτανο, δίπλα σε παιδικές φωνές. Στον Φαλατάδο με μία φρουτάλια στο πιάτο θα ακούς ιστορίες που έχουν να σου διηγηθούν οι παππούδες του χωριού. Στον όρμο τον Ιστερνίων εκεί δίπλα στη κύμα με γεύσεις από το Θαλασσάκι θα μεθύσεις ένα μεσημέρι και θα μάθεις να ακούς τον άνεμο. Στον Βώλακα ανάμεσα σε ογκόλιθους κάποιο απόγευμα ή ένα κυριακάτικο πρωινό στην Καρδιανή θα βγάλεις τα πάντα από το μυαλό σου, κρίση, φόρους, οικογένεια, φίλους... Στον Ταραμπάδο θα κρυφτείς στους περιστεριώνες ενώ από τον Κτικάδο θα χαζέψεις τη θάλασσα. Η Τήνος θέλει περπάτημα και μάτια ανοιχτά.

Ο χρόνος μετρά αλλιώς και στις παραλίες του νησιού. Αν και στην Τήνο φυσάει πολύ μην αποθαρρυνθείς οι ντόπιοι ξέρουν τα μυστικά του αέρα και θα σε καθοδηγήσουν σε απάνεμη παραλία. Δίπλα στη Χώρα βρίσκεται ο Άγιος Φωκάς με τα αρμυρίκια του ενώ από την άλλη πλευρά της είναι τα Κιόνια και ο Άγιος Μάρκος. Στον Άγιο Σώστη είναι πιο ωραία και πιο οικογενειακά. Στο Πόρτο οι παραλίες είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και κοντινά ταβερνάκια. Η Παχιά Άμμος αν και προσεγγίζεται δύσκολα με το αμάξι, αφού ο δρόμος είναι στενός και κατηφορικός, μοιάζει με μικρή θαλασσινή έρημο. Η Λυχναφτιά θα σε ξεγελάσει αφού τα νερά της μοιάζουν πράσινα.

Η γλυκιά Σάντα Μαργαρίτα δίπλα από το καθολικό εκκλησάκι απ' όπου πήρε και το όνομά της θα σε κερδίσει εάν προτιμάς την ησυχία. Η Λιβάδα στα βόρεια του νησιού με τους τεράστιους βράχους της ενδείκνυται μονάχα εάν δεν έχει αέρα αφού σηκώνει κύμα. Στην Κολυμπήθρα εάν πας έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο κολπίσκους. Από τη μία πλευρά ταβερνάκια και οργανωμένη αμμουδιά και δίπλα η παραλία για Surf με τύπου ομπρέλες από κορμούς δέντρων και σκίαστρο από καλάθια. Νότια και με θέα τη Σύρο η Απηγανιά. Στα Καλύβια θα δοκιμάσεις μία καλυβάδα ή αλλιώς το τηνιακό μοχίτο με ρακί το οποίο σερβίρεται σε καρπούζι ή πεπόνι.

Τα θαύματα ολοκληρώνονται με μία μπουκιά από τις γεύσεις του νησιού. Λούζα και τηνιακό τυράκι, φρουτάλια, κοπανιστή και σκορδάτο, θυμαρίσιο μέλι ξερά σύκα και ντόπια ρακί. Στο Λιόγερμα στα Δύο Χωριά, στη Δροσιά στον Κτικάδο για κατσικάκι και αγκινάρες και στο Κονάκι στο δρόμο προς το Πόρτο λίγο πριν βραδιάσει για να καταλάβεις τι σημαίνει τηνιακή φιλοξενία. Σταθερή αξία στη Χώρα της Τήνου, μεταξύ μας είναι οι μαγειρικές του Ευριπίδη με την ολόκληρη την οικογένεια να στριμώχνεται στην κουζίνα και να ανακατεύει αρώματα. Στο Ζεύκι παρέα με τη Μαρία να χορτάσεις καλωσορίσματα και λουκουμάδες στο κυριακάτικο παρέα με έναν ελληνικό καφέ.

Το βράδυ θα κοιμηθείς στον Cavo στον Άγιο Σώστη και ενώ θα κλείνεις τα μάτια θα ακούς το κύμα. Το πρωί θα γνωρίσεις τον Παράσχο ο οποίος εάν του κερδίσεις το ενδιαφέρον θα σε ξεναγήσει σε λόγια που μήτε είχες φανταστεί ενώ θα γελάς με την παιδική αθωότητα της γλυκιάς Κατερίνας και της μικρής Χριστίνας. Ακόμη μία ημέρα αρχίζει στην Τήνο και είναι μόλις η πρώτη ημέρα του Ιούλιου. Καλή διαμονή και καλή περιήγηση.

Αθ.Παπ.
ΠΗΓΗ: http://newpost.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top