νεα κρητη totalfitness news

        3ο Tinos World Music Festival
 Αποτίμηση ενός θεματικού Φεστιβάλ-σταθμού για τα μουσικά δρώμενα της Τήνου και των Κυκλάδων γενικότερα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τρίτο Tinos World Music Festival, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (Παρασκευή 29 έως Κυριακή 31 Μαΐου). Συνολικά 16 σολίστες και δεξιοτέχνες από την Ελλάδα και την Τουρκία ήρθαν στο νησί μας και απέδωσαν φόρο τιμής στο λαούτο, στο οποίο ήταν αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ.

Το τριήμερο ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 29 Μαΐου ο δεξιοτέχνης του κρητικού λαούτου Γιώργης Μανωλάκης, ερμηνεύοντας τραγούδια και μελωδίες από την προσωπική του δισκογραφία, σαφώς επηρεασμένη από την αυθεντική παραδοσιακή κρητική μουσική. Τη σκυτάλη πήρε ο ουτίστας Αλέξανδρος Παπαδημητράκης, που μαζί με το κουαρτέτο του παρουσίασε νέες συνθέσεις και διασκευές, βασισμένες σε παραδοσιακές μουσικές φόρμες από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη θάλασσα. Τη δεύτερη βραδιά, το Kryftó trio ταξίδεψε το κοινό στην Ανατολική Μεσόγειο με όχημα τη λύρα με συμπαθητικές χορδές και τα λαούτα, ενώ στο δεύτερο μέρος ο Περικλής Παπαπετρόπουλος (σάζι), ο Cihan Turkoglu (σάζι, φωνή), ο Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα) και ο Κώστας Μερετάκης (κρουστά) αντάμωσαν σε ένα «Μουχαμπέτ», στο οποίο ξεδίπλωσαν σκοπούς και ιστορίες από την ελληνική και την τουρκική παράδοση. Την τελευταία μέρα, ένας από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες και δασκάλους του ταμπούρ παγκοσμίως, ο Murat Aydemir, μας μύησε στην λόγια κλασική οθωμανική μουσική, ενώ η αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε δυναμικά με το project Xylouris / White, που ένωσε δύο φαινομενικά αταίριαστους μουσικούς, τον Jim White, ιδρυτή του διεθνούς φήμης trio, Dirty Three, και τον Γιώργο Ξυλούρη, τον λαουτιέρη που έχουν αποκαλέσει «το μέλλον της Κρητικής μουσικής», σε ένα Cretan Punk, όπως το χαρακτηρίζει σε άρθρο του ο Δημήτρης Τρίκας. Βλ. και αναλυτικό άρθρο της Μαριάννας Παπάκη. Φωτογραφίες και βίντεο...

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν για μία ακόμα φορά εντυπωσιακή, καθώς το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού ήταν κατάμεστο καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, πολλοί επισκέπτες, Έλληνες δημοσιογράφοι και διοργανωτές φεστιβάλ παρακολούθησαν τις συναυλίες, η δε προβολή του Tinos World Music Festival και κατ’ επέκταση ολόκληρου του νησιού, μέσα από τοπικά, πανελλαδικά και διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας υπήρξε μεγάλη. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι μέσω των live streaming παρακολούθησαν το φεστιβάλ συνολικά 1.333 άτομα από 62 χώρες.
Οι διοργανωτές και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Μάρθα Μαυροειδή, ευχαρίστησαν το Ωνάσειο Ίδρυμα για τη χορηγία του και τους υποστηρικτές του τριημέρου και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους φίλους της Μουσικής του Κόσμου για τον Ιούνιο του 2016.

Το επόμενο μουσικό φεστιβάλ του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού είναι το JazzonTinos 2015, το Φεστιβάλ μουσικής Τζαζ που διοργανώνει στο μέγαρό του από το 2009. Η 7η έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί στις 28, 29 & 30 Αυγούστου, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top