νεα κρητη totalfitness news

Ο Φαλατάδος είναι κτισμένος αμφιθεατρικά, στο οροπέδιο της Λιβαδερής, απέναντι από το Κεχροβούνι και ανατολικά του Τσικνιά. 

Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, η δημιουργία του οποίου χρονολογείται γύρω στο 1400.
Ο οικισμός περιβάλλεται από μία ιδιαίτερα εύφορη έκταση με οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, μποστάνια, πλατάνια, μουριές, ιτιές κ.ο.κ. ενώ έχει και πολλά νερά.

Παλαιότερα, μαζί με τη γειτονική Στενή, αποτελούσαν το κέντρο της περιοχής όπου άνθιζε η εκτροφή του μεταξοσκώληκα και η επεξεργασία δερμάτων. Σήμερα, οι ντόπιοι ασχολούνται ιδιαίτερα με τη γεωργία και είναι καλοί τεχνίτες της πέτρας. 

Η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Τριάδας, με τον τρούλο των 18 μέτρων, το νεοκλασικού ρυθμού άμβωνα και τις εικόνες του 17ου αιώνα, κοσμεί τον οικισμό. Επίσης, στολίδια θεωρούνται ο μαρμάρινος ναός του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου με τη βοτσαλωτή αυλή η οποία κατασκευάστηκε το 1902 και το μνημείο προς τιμή των εργατών του χωριού που βρήκαν τη Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκκλησάκια της Αγίας Παρασκευής, της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, τα οποία είναι διακοσμημένα με παλιές εικόνες, αλλά και το ιστορικό εξωκλήσι της Θεοσκέπαστης που βρίσκεται έξω από το χωριό και είναι κτισμένο μέσα σε έναν κυρτό βράχο.

Στα αξιοθέατα του Φαλατάδου συγκαταλέγονται η πανέμορφη κυκλαδική πλατεία της Μεγαλόχαρης και ένα ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο. Επίσης λειτουργούν πολλά παραδοσιακά πατητήρια και «ρακεζιά».

Ο οικισμός, που έχει σχεδόν ενσωματωθεί με τα δύο γειτονικά χωριουδάκια Βλασάδο και Καθλικάδο, διαθέτει τουριστική υποδομή με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαράκι και εκθεσιακό χώρο.


Φωτογραφίες: www.tinos.gr & www.tinosecret.gr


 


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top