νεα κρητη totalfitness news

Από το 2011, η 5η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ,ως  ‘’Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού ‘’

Η λέξη ‘’ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ’’ προέρχεται από το ρήμα ‘’εθέλω’’ που σημαίνει θέλω πολύ ,και είναι η ανιδιοτελής προσφορά-παροχή υπηρεσιών για κοινωφελείς σκοπούς χωρίς ανταμοιβή, για τις προσφερόμενες υπηρεσίες  σε συνάνθρωπο ή σε κοινωνικό σύνολο χωρίς προσωπική προβολή . Ο εθελοντής λειτουργεί με ελεύθερη βούληση είτε από μόνος του είτε συμμετέχοντας σε  ομάδες .
Ο εθελοντισμός υπήρχε από την αρχαιότητα σαν ο θεσμός της’’ χορηγίας’’ .Ειδικά στην Αθηναϊκή Δημοκρατία είχε θεσπιστεί η δραστηριοποίηση και η προσφορά κάθε πολίτη στον οικονομικό ,κοινωνικό και πνευματικό τομέα .Ολοι οι πολίτες προσέφεραν εργασία προς όφελος της κοινωνίας .
Στην εποχή της Τουρκοκρατίας εθελοντές  ιερείς και  μορφωμένοι Ελληνες μέσα απ τα ‘’Κρυφά σχολειά’’ κράτησαν τον Ελληνισμό όρθιο και μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς έχουμε τη δική μας γλώσσα ,θρησκεία και εθνική συνείδηση .Σήμερα βέβαια οι νεοταξίτες  τα ονομάζουν ‘’μύθο’’ ότι δεν υπήρξαν ποτέ .
Στους πολέμους εθελοντικές ομάδες δραστηριοποιήθηκαν και με κίνδυνο της ζωής των μελών τους, βοήθησαν τον λαό μας και τους μαχόμενους υπερασπιστές της πατρίδας μας . Ο Eλληνικός Ερυθρός Σταυρός ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στη χώρα μας, προσέφερε τα μέγιστα την εποχή εκείνη αλλά και σήμερα σε αναγκεμένους ανθρώπους .
Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολλές εθελοντικές οργανώσεις που σκοπό έχουν την προσφορά όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον που και αυτό πάσχει .
Πολλές φορές ,για να μην πω στις περισσότερες ,ειδικά στην εποχή μας, η κρατική μέριμνα είναι ελλιπής και σε αρκετές περιπτώσεις  ανύπαρκτη .Τα πάντα διαλύονται . Οι εθελοντικές ομάδες είναι αυτές που αναπληρώνουν το κράτος σε κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα .
Ο εθελοντισμός πολλές φορές γίνεται συνώνυμος με την φιλανθρωπία γιατί από την στιγμή που αποφασίζεις να γίνεις εθελοντής θα πρέπει να προσφέρεις αγάπη ,κατανόηση ,ενδιαφέρον, αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο ή για ότι άλλο κοινωνικό σκοπό  πρέπει να στηρίξεις . Ο Μεγάλος Εθελοντής ,ο Χριστός αλλά και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας , μας έχουν δείξει με το παράδειγμα τους ,το δρόμο ,θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για την σωτηρία των συνανθρώπων τους. 
Ο Εθελοντισμός φέρνει τους ανθρώπους πιό κοντά, ζεσταίνει τις σχέσεις τους και δίνει περιεχόμενο στη ζωή του εθελοντή. Οι τομείς προσφοράς είναι πολλοί και ανάλογα με τις ανάγκες του τόπου που ζείς .
Φυσικά ο εθελοντής θα πρέπει να λαμβάνει ενημέρωση και καθοδήγηση για να μπορέσει σωστά να προσφέρει τις υπηρεσίες του, από ειδήμονες .   Θα πρέπει να είναι συνεπής και να συμμετέχει ενεργά σ αυτό που προσφέρει και το κίνητρό του θα πρέπει να είναι ο αλτρουϊσμός ,το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς σ αυτούς που έχουν την ανάγκη του. To ‘’ΕΓΏ’’ παύει να ισχύει και στη ζωή του μπαίνει το ‘’ΕΜΕΙΣ’’.  Η αμοιβή του εθελοντή είναι το αίσθημα της ολοκλήρωσης που νιώθει σαν άνθρωπος, η γνωριμία και η συναναστροφή του με άλλους ανθρώπους ,οι νέες γνώσεις που λαμβάνει καθώς και η συνεργασία που έχει με τους άλλους εθελοντές.
Μην φοβηθείτε να γίνετε εθελοντές σε συλλόγους σε οργανισμούς αλλά και μόνοι σας .Η ζωή μας έχει γίνει μοναχική .Οι άνθρωποι τις πιο πολλές φορές μας απογοητεύουν ,όμως είμαστε πλασμένοι κοιννωνικά όντα και στην εποχή μας ,οι ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων έχουν πολλαπλασιαστεί ,το ψέμα και ο δόλος, μας έχουν κυριεύσει και ο καθένας ψάχνει σαν τον Διογένη ‘’ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ   ‘’’  που θα ακουμπήσει πάνω του για να ξεκουραστεί !!!!
«Τουτ’  εστί το ζήν , μη σε αυτώ ζην μόνω»  δηλαδή «Η ζωή είναι να μη ζείς μόνο για τον εαυτό σου ‘’ όπως μας λέει ο  αρχαίος Ελληνας συγγραφέας Μένανδρος . Συμφωνείτε ?.....

Γαρυφαλλιά Πλυτά

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top