νεα κρητη totalfitness news

Μέσα από τα μάτια ενός ατόμου με κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μία από τις ασθένειες που προκαλούν ατέρμονες συζητήσεις,
διχάζουν τους ψυχολόγους και ταλαιπωρούν ψυχικά τους ασθενείς. Ανεξάρτητα από εμπεριστατωμένες έρευνες, προσεκτικές μελέτες και ιατρικά συμπεράσματα, την απάντηση για το πώς είναι να ζει κανείς με κατάθλιψη, μπορούν να την δώσουν μόνο τα άτομα που νοσούν, μέσα από τη δική τους ματιά, ακριβώς έτσι όπως τη βιώνουν καθημερινά.
Πολλοί συμφωνούν πως η κατάθλιψη δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το να νιώθεις μονίμως, υπερβολικά λυπημένος. Πέρα από επιστημονικούς όρους, απόψεις εμπειρογνωμόνων και ιατρικά δεδομένα, η απάντηση που δίνει ένα άτομο που έχει μάθει να ζει με την κατάθλιψη, είναι ένα πολύ πιο ισχυρό τεκμήριο γύρω από την ασθένεια που δύσκολα ερμηνεύεται με σαφείς όρους. Πολλά από τα άτομα που νοσούν ωστόσο, από τη συγκεκριμένη νόσο, δύσκολα αποκαλύπτουν πώς νιώθουν μέσα τους. 

Από την άλλη, όσοι βρίσκονται γύρω τους, αδυνατούν να καταλάβουν τα ψυχικά κι όχι τόσο εμφανή συμπτώματα που παρουσιάζουν. Παρατηρούν απλώς, είτε από ανθρώπινη περιέργεια είτε από αληθινό ενδιαφέρον προς τον ασθενή. Ποια είναι η πραγματικότητα που κρύβεται στην ατομική ψυχολογία πίσω από ένα καταθλιπτικό άτομο;

Σύμφωνα με μία ομάδα ερευνητών, οι οποίοι παρατηρούν στο Journal of Clinical Psychology, “Γενικά, όσο πιο επώδυνα είναι τα σωματικά συμπτώματα, τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάθλιψη”. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, “Τα φυσικά συμπτώματα αποδεδειγμένα, παρατείνουν την καταθλιπτική διάθεση”. Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πιο έντονα τα σωματικά συμπτώματα στον γιατρό που επισκέπτονται, η διάγνωση της κατάθλιψης γίνεται όλο και μία πιο δύσκολη διαδικασία.
Σε μία προσπάθεια να κατανοηθεί η ασθένεια που οδηγεί σε συχνές παρανοήσεις και προκαλεί συχνά, μη διαχειρίσιμα συναισθήματα, η Huffington Post επέλεξε μία σειρά προσωπικών καταθέσεων από τα forum του Reddit, από άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν σιωπηλά την ισχυρή δύναμη με την οποία υψώνεται μπροστά τους, η κατάθλιψη. 
Μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν τι νιώθουν κάθε φορά, είναι, “Νιώθω σαν να πιέζει κάποιος προς τα κάτω το στήθος μου με μία στρατιωτική μπότα”, “Πάντα παρομοιάζω την κατάθλιψη με την προσπάθεια να τρέξω πάνω σε έναν λόφο γεμάτο λάσπη και ενώ βλέπω ότι κάνω πρόοδο, ανεβαίνοντας ένα τμήμα κάθε φορά, απλά στο τέλος γλιστράω πολύ εύκολα κάτω”. 
Και οι φράσεις συνεχίζονται, “Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που δεν ένιωθα παρά μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα”, “Η επιθυμία μου να σηκωθώ από τον καναπέ και να φτιάξω ένα σάντουιτς είναι παρόμοια με την αναρρίχηση στο Έβερεστ”. “Τις πιο δύσκολες στιγμές που έχω περάσει, θα μπορούσα να τις περιγράψω σαν μία φωτιά που καίει τα σωθικά μου, ενώ σταδιακά πνίγομαι. Είναι ένα καταλυτικό και επώδυνο συναίσθημα”. 
“Οι περισσότεροι από εσάς, λέτε ότι αισθάνεστε άσχημα, βαριά. Είμαι ο μόνος άνθρωπος που δεν αισθάνεται απολύτως τίποτα σε όλα; Σωματικά και ψυχολογικά ένα απόλυτο τίποτα. Απλά ένα κενό”. Η διάκριση ανάμεσα στα λόγια των ανθρώπων που νιώθουν υπερβολική λύπη πρέπει να γίνεται ορατή από τα λόγια εκείνων που βιώνουν τα αληθινά συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι λέξεις που προέρχονται από το στόμα του κάθε ασθενή, αποδεικνύουν με τον πιο αληθινό τρόπο πώς είναι να ξυπνάει κανείς καθημερινά, με την κατάθλιψη στο προσκέφαλό του. 

Πηγή pathfinder.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top