νεα κρητη totalfitness news

Κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, με επιβολή όμως τριών υποχρεωτικών τελών για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), σε μία προσπάθεια συντήρησης μιας
οπισθοδρομικής νοοτροπίας, αντί της προοπτικής εκσυγχρονισμού και ενδυνάμωσης του ρόλου των Επιμελητηρίων.

Οι νέες ρυθμίσεις για τα Επιμελητήρια, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, έρχονται ως υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, έχοντας ως κύριο στοιχείο την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των μελών των Επιμελητηρίων.

Σε ένα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον, με άμεσα πληγείσες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αναμενόταν να απαιτηθεί από τον επιμελητηριακό κόσμο να μην υπάρξει αντικατάσταση ενός χαρατσιού από άλλο, αλλά αντιθέτως να δοθεί η ώθηση ανάπτυξης δράσεων και τακτικών που θα συσπειρώσουν τους επιχειρηματίες γύρω από τον θεσμό.
Καθώς ως προοπτική τίθεται η ανάκαμψη των επιχειρήσεων, πρώτιστο μέλημα των διοικήσεων των Επιμελητηρίων θα έπρεπε να αποτελεί η λειτουργική τους δραστηριοποίηση, με ανταποδοτικές δράσεις, που θα ωθήσουν τους επιχειρηματίες σε διάθεση ενδυνάμωσης του φορέα, αντί να επιζητούν επιπλέον υποχρεωτικές καταβολές τελών.

Αυτό δρα έναντι της λογικής της ελεύθερης αγοράς, με τους κανόνες της οποίας λειτουργούν, αποδεικνύοντας ότι αρέσκονται και ικανοποιούνται με μεθόδους που ακολουθούνται στους δημόσιους φορείς.

Η νέα υποχρεωτικότητα που επιβάλλεται ως αντικατάσταση μίας παλαιότερης, υποβαθμίζει τον επιμελητηριακό θεσμό, που θα μπορούσε να αποδώσει όφελος, μέσω σύγχρονων εξωστρεφών δράσεων προς τις επιχειρήσεις, προκαλώντας τες με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουν τις τάξεις του και μέσω αυτής της ενίσχυσης να τους αποφέρουν τους αναγκαίους πόρους συντήρησης.

Στις ήδη βεβαρημένες οικονομικά επιχειρήσεις, η παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών εκ μέρους των επιμελητηρίων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πόλο έλξης των επιχειρήσεων στους κόλπους τους και να τονώσει την συμμετοχική τους παρουσία, με πιο ενεργό και ουσιαστικά συνδρομητικό ρόλο.

Αντί αυτών γίνεται εμφανής η πρόθεση των επιμελητηρίων να δρουν ως φορείς διαχείρισης του οβολού των ιδιωτών, αλλά και εκμετάλλευσης κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, για λειτουργίες των οποίων τίθεται εν αμφιβόλων η αποδοτικότητα τους.
Πάντως οι νέες αυτές ρυθμίσεις φαίνεται να αποτελούν τις οικονομικές λύσεις που θα εξασφάλιζαν την βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτου και του προέδρου του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ, Κ. Μίχαλου.

Οι νομοθετικές προβλέψεις
Με ζητούμενο την διασφάλιση της βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την επιβολή τελών, με ανταποδοτική υπηρεσία την τήρηση του ΓΕΜΗ.

Η αντικατάσταση της υποχρεωτικής εισφοράς γίνεται μέσω της επιβολής τέλους αρχικής καταχώρισης (εγγραφής) και τήρησης μερίδας στο ΓΕΜΗ, τέλος τήρησης μερίδας και τέλη για τη χορήγηση στοιχείων (αντίγραφα, πιστοποιητικά κ.ά) μέσω της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ με υποχρεωτική ηλεκτρονική αίτηση.

Με την καταβολή του τέλους εγγραφής στο ΓΕΜΗ του κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, αυτοδικαίως θεωρούνται μέλη του Επιμελητήριου, όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις, ενώ το σύνολο των δαπανών τους θα υπόκεινται σε κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης μεταβάλλεται ο τρόπος διενέργειας σύναψης και εκτέλεσης των συμβάσεων προμηθειών αγαθών, υπηρεσιών και ανάθεσης εκτέλεσης εργασιών των Επιμελητηρίων, και αντί του ενιαίου κανονισμού των κατά τόπους Επιμελητηρίων θα διενεργούνται βάσει των διατάξεων που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις, όπως ορίζονται στον νόμο 4281/2014.
Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις νέες διατάξεις περί Επιμελητηρίων αφορά στη δαπάνη από την ανάληψη του κόστους προσαρμογής του ΓΕΜΗ στο σύστημα διασύνδεσης μητρώων, το ύψος της οποίας όμως δεν καθορίζεται.

Πέραν αυτών και προς εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων τους παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών εταιρειών, οι οποίες θα παρέχουν εκπαίδευση και επιμόρφωση τόσο προς τα μέλη των Επιμελητηρίων όσο και προς τρίτους, χορηγώντας πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και μέσω της απαιτούμενης πιστοποίησης θα χορηγούνται άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλουν προς την πολιτεία εισηγήσεις συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα, για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών ή γενικά για την εθνική οικονομία, όπως και να συμμετέχουν σε επιτροπές και όργανα σχεδιασμού έργων υποδομής και να μεριμνούν, με κάθε μέσο, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της μεταποίησης, του τομέα υπηρεσιών με έμφαση τις εξαγωγές και γενικά για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας.

Επίσης εκπονούν μελέτες για τα μέλη τους σε συγκεκριμένες γεωγραφικές αγορές, στις οποίες αυτά πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εκδίδουν δε κατά τακτά χρονικά διαστήματα κλαδικές μελέτες, ανάλογα με τον ειδικότερο προσανατολισμό του κάθε Επιμελητηρίου και σε συντονιστική συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες, επιτρέπεται στα Επιμελητήρια να προβούν στις κατά περίπτωση απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αναλάβουν, μόνα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, τη διαχείριση βιομηχανικών και ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, μόνιμων εκθέσεων και εκθετηρίων χώρων, σταθμών, λιμένων, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν κατ' εξουσιοδότηση και κάθε άλλο έργο συναφές με τον σκοπό τους, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top