Η Τήνος είναι κάτι σαν την Λούρδη των ορθοδόξων. Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο
χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το νησί και την εκκλησία της Παναγίας για προσκύνημα και με την ελπίδα ενός θαύματος. Το νησί έχει επίσης πολλούς Καθολικούς.
χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το νησί και την εκκλησία της Παναγίας για προσκύνημα και με την ελπίδα ενός θαύματος. Το νησί έχει επίσης πολλούς Καθολικούς.
Με το σχετικά πράσινο, ορεινό τοπίο, όπου μικροσκοπικά παρεκκλήσια είναι διάσπαρτα παντού, η Τήνος είναι ένα πολύ όμορφο νησί. Υπάρχουν πολλά χωριά, και για να την γυρίσετε, ένα αυτοκίνητο σίγουρα αξίζει τον κόπο. Είναι ένα νησί που το πιάνει αρκετά ο άνεμος και η θάλασσα συχνά είναι φουρτουνιασμένη γύρω από την Τήνο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο θεός των ανέμων ζούσε εδώ.
Οι άνθρωποι της Τήνου ζουν παραδοσιακά από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το πράσινο μάρμαρο της Τήνου που έχει σημασία για την οικονομία του νησιού από την αρχαιότητα. Αυτό το μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του Λούβρου στο Παρίσι και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, καθώς και στην Αθήνα του 19ου αιώνα
Ιστορία :
Δεν υπάρχουν μεγάλες αρχαιολογικές αποδείξεις, αλλά γενικά πιστεύεται ότι ή Τήνος κατοικήθηκε κατά την 2η χιλιετία π.χ., ίσως με αποίκους από τη Μικρά Ασία. Οι Ίωνες ήρθαν εδώ το 10ο αιώνα π.χ.. Σύμφωνα με την μυθολογία το νησί αρχικά λεγόταν Οφιούσα, λόγω των πολλών φιδιών. Ο Ποσειδώνας έδιωξε όλα τα φίδια και ως εκ τούτου ήταν προστάτης θεός για τους ντόπιους. Κατά τον 5ο αιώνα π.χ., η Τήνος πολέμησε με τους Αθηναίους κατά των Περσών, και έγινε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Αργότερα εισέβαλαν οι Μακεδόνες, και κατόπιν οι Ρωμαίοι τον 2ο αιώνα π.Χ..
Μαζί με τη Δήλο, θεωρήθηκε από τα ιερότερα νησιά, και οι αρχαίοι Έλληνες έρχονταν εδώ για τη λατρεία του Ποσειδώνα, της Αμφιτρίτης και της Δήμητρας, και έπιναν το θαυματουργό νερό από την Τήνο για θεραπευτικούς λόγους. Ακριβώς όπως και τα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου, η Τήνος είχε συνεχώς επιθέσεις από πειρατές, και σαν συνέπεια, ο λαός πήγε στα βουνά για προστασία. Το νησί έγινε μέρος του Ενετικού Δουκάτου τον 13ο αιώνα, με τη Νάξο ως κέντρο. Οι Τούρκοι κατέκτησαν το νησί αργά, το 1715. Οι άνθρωποι από τα γύρω νησιά αναζήτησαν καταφύγιο εδώ, διότι έμεινε Ενετική για αρκετό καιρό, ακόμη και μετά την τουρκική εισβολή, αφού λίγοι Τούρκοι πράγματι έμειναν εδώ.
Δεδομένου ότι η Τήνος ήταν σχετικά αυτόνομη, η οικονομία άνθισε το 18ο αιώνα, και μερικές φορές αποκαλείται "Μικρό Παρίσι", δεδομένου ότι ήταν ένας κοσμοπολίτικος τόπος με τους ανθρώπους που ζούσαν εδώ από όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η Τήνος αγωνίστηκε σκληρά εναντίον των Τούρκων κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας που ξέσπασε το 1821. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους και το νησί είχε πλημμυρίσει με καταφύγια, Η χειρότερη στιγμή για την Τήνο ήταν κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το νησί ήταν απομονωμένο και πολλοί πέθαναν από την πείνα. Το 1940 το ελληνικό πολεμικό πλοίο Έλλη τορπιλίστηκε ύπουλα από το ιταλικό υποβρύχιο Δελφίνο που ελλιμενιζόταν στον Ιταλικό ναύσταθμο της Λέρου στο Λακκί. Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η Ελλάδα τιμά τους νεκρούς ναύτες και αξιωματικούς του Έλλη με κατάθεση στεφανιών στη θαλάσσια περιοχή που βυθίστηκε το πλοίο.
Αξιοθέατα: Το πιο κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Τήνου είναι η βασιλική της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Χτίστηκε όταν μια καλόγρια είχε ονειρευτεί μια εικόνα της Παναγίας το 1823. Πράγματι όταν έσκαψαν το σημείο που είχε ονειρευτή η καλογριά βρήκαν την εικόνα καθώς και ένα πηγάδι με πολύ καθαρό νερό. Η εκκλησία βρίσκεται στο λόφο της Χώρας, με σκαλιά που οδηγούν σε αυτή. Κατά την αρχαιότητα, σε αυτό το σημείο υπήρχε ένας ναός του Διονύσου.
Ένας από τους πιο συνήθεις λόγους για προσκύνημα εδώ είναι η γονιμότητα. Όταν μια γυναίκα επισκέπτεται το νησί για το λόγο αυτό, κάνει υπόσχεση στην Παναγία ότι θα δώσει το όνομα Της στο παιδί της εάν θα μείνει έγκυος. Όταν το παιδί μεγαλώσει, θα το φέρουν στην Τήνο στην Παναγία. Ως εκ τούτου, υπάρχουν εκατοντάδες Μαρίες, Δέσποινες και Παναγιώτηδες σε όλη τη χώρα, όχι τόσο γιατί οι παππούδες οι η γιαγιάδες τους ονομάζονταν έτσι, αλλά επειδή τους έχουν τάξη στην Παναγία της Τήνου.
Δραστηριότητες: Η Τήνος είναι το ιδανικό νησί για να το εξερευνήσετε μόνοι σας. Τα πολλά χωριά, 750 εκκλησίες και ο δραματικός χαρακτήρας της καθιστά την Τήνο ένα από τα πιο ενδιαφέρουσα νησιά στην Ελλάδα .Στη Χώρα υπάρχει επίσης ένα αρχαιολογικό μουσείο που αξίζει να επισκεφτείτε. Το προσκύνημα φυσικά, δεν είναι ο μόνος λόγος για την επίσκεψη στο νησί. Η Τήνος είναι ένα όμορφο νησί, με πολλά χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε. Για παράδειγμα τα χωριά Μουντάτος, Κτηκάδος, Χατζηράδος, Καρδιανή, ο Βόλακας με τα μεγάλα βράχια, ο Κάμπος, η Στενή και ο Πύργος, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο και ίσως ομορφότερο χωριό. Στον Πύργο μπορείτε να επισκεφθείτε το εργαστήριο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, καθώς και το μουσείο των καλλιτεχνών από την Τήνο. Το σπήλαιο του Γαστριονα έξω από τα Κιόνια είναι αρκετά συναρπαστικό, με επιγραφή που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Εδώ, υπάρχουν επίσης αρχαία ερείπια ενός ναού του Διόνυσου και ρωμαϊκά λουτρά.
Στο βουνό Εξόβουργο υπήρχε ένα βενετικό κάστρο που ανατινάχτηκε από τους Τούρκους το 1715. Η Ιησουίτες ζούσαν εδώ, και υπάρχει μια καθολική, καθώς επίσης και μια Ορθόδοξη εκκλησία εδώ. Το γυναικείο μοναστήρι Κεχροβούνι σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και εικάζεται ότι χτίστηκε από τρεις αδελφές που το ονειρεύτηκαν. Εδώ ζούσε η αδελφή Πελαγία, εκείνη που ονειρεύτηκε την εικόνα της Ευαγγελίστριας. Υπάρχει επίσης ένα μικρό μουσείο εδώ.
Παραλίες :Οι πιο δημοφιλείς παραλίες της Τήνου είναι πιθανότατα του Αγίου Φωκά και γύρω από το Πόρτο. Γύρω από τα Κιόνια θα βρείτε κάποιες παραλίες, ενώ υπάρχουν και πολλοί όρμοι στην ανατολική ακτή.
Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Ακριβώς, όπως και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, η νυχτερινή ζωή στην Τήνο έχει αρκετά πράγματα να προσφέρει. Τα περισσότερα μέρη βρίσκονται στην Χώρα, αλλά μην περιμένετε άγρια πάρτι. Η Τήνος είναι πρώτα και κύρια ένα νησί για τους Έλληνες παραθεριστές που έχουν μια πολύ πιο χαλαρή στάση απέναντι στο ποτό οπότε η νυχτερινή ζωή είναι αρκετά ήρεμη.
Φαγητό και Εστιατόρια Η τοπική σπεσιαλιτέ στην Τήνο είναι ένα είδος ομελέτας με αλλαντικά και τυριά. Υπάρχουν επίσης πολλά είδη γλυκών και αμυγδαλωτά. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες στο νησί. Τα περισσότερα φαγάδικα θα τα βρείτε στη Χώρα, αλλά υπάρχουν και πολλά εστιατόρια και ψαροταβέρνες στις παραλίες και στα χωριά.
Ψώνια και αγορές :Μπορείτε να αγοράσετε διάφορα θρησκευτικά αντικείμενα όπως εικόνες, εσταυρωμένους, κομποσκοίνια και κεριά. Για περισσότερα ψώνια, στο χωριό Βόλακα μπορείτε να βρείτε χειροποίητα καλάθια και στον Πύργο μπορείτε να βρείτε διάφορα αναμνηστικά φτιαγμένα από το τοπικό μάρμαρο
Συγκοινωνίες: Υπάρχει ένα αρκετά εκτεταμένο τοπικό δίκτυο λεωφορείων, αλλά μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο και μοτοποδήλατο, πράγμα που συνιστάται ανεπιφύλακτα, εάν πραγματικά θέλετε να εξερευνήσετε το νησί. Υπάρχουν επίσης αρκετά ταξί.
Πως θα πάτε στην Τήνο δρομολόγια : Η Τήνος έχει καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά καθώς και από Ραφήνα. Σχεδόν όλα τα πλοία που πάνε για Κυκλάδες όπως για Άνδρο, Σύρο, Μύκονο περνάνε από Τήνο.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου