νεα κρητη totalfitness news

Έχουμε Δικαίωμα στην Τήνο. Γράφει η Ιωάννα Τσιτσώνη απο το αιγιοπελαγίτικο νησί
"Έχουμε Δικαίωμα"… στην Τήνο… 
Γράφει η Ιωάννα Τσιτσώνη

3 Δεκεμβρίου, μία ημέρα απλή όπως οι άλλες. Πλησιάζουν οι γιορτές, οι πόλεις διακοσμούνται με όμορφα στολίδια και η ατμόσφαιρα είναι χαρμόσυνη και γιορτινή. Μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Aids και με διαφορά μόλις δύο ημερών εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Πολλοί μπορεί να το γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι αφιερώνουν χρόνο και διάθεση σε άτομα που μας χρειάζονται. Αφορμώμενοι από το γεγονός αυτό αφιερώνουμε το παρόν άρθρο στο σωματείο «Έχουμε Δικαίωμα», όπως εναλλακτικά ονομάζεται η ομάδα των «Ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και των γονέων, κηδεμόνων, επιμελητών, συμπαραστατών και φίλων αυτών»  που εδρεύει στο όμορφο νησί της Τήνου και αριθμεί περί τα 100 μέλη, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται χάρη στην ειλικρινή αυτοδιάθεση προσφοράς των κατοίκων του νησιού. Ο φιλόξενος πρόεδρος του σωματείου κος Γρηγόρης Κανακάρης μας άνοιξε το σπίτι του και μας μίλησε ανοιχτά για την ιδέα και τις δράσεις του «Έχουμε Δικαίωμα»:
«Το σωματείο έχει ανοιχτή την αγκαλιά του καθημερινώς για όσους θα ήθελαν να προσφέρουν εθελοντικό έργο. Η «Δημιουργική Ομάδα», όπως αυτοαποκαλούνται τα μέλη που την απαρτίζουν, δίνουν ραντεβού κάθε Δευτέρα 18.00-20.00 στην έδρα τους και επιδίδονται σε κατασκευές και παιχνίδια υπό τον συντονισμό της κας Μαρίας Λούβαρη. Η προσπάθεια είναι αέναη και το σωματείο επανδρώνεται από επιστημονικό προσωπικό προερχόμενο από διάφορους κλάδους όπως είναι ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και διατροφολόγοι που παρέχουν δωρεάν συμβουλές στα μέλη. Το Εργαστήρι Κατασκευών, όπου στεγάζεται το σωματείο αποτελεί μία ευεγενική χορηγία του Δήμου Τήνου. Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από τα μέλη».
Ο δραστήριος πρόεδρος σε αυτά τα 4 χρόνια λειτουργίας του σωματείου απαριθμεί πλήθος δραστηριοτήτων που συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση, ενίσχυση, στήριξη και βελτίωση των ευάλωτων ομάδων του νησιού. Όντας ο ίδιος άτομο με κινητικά προβλήματα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας ξεχωριστά τη σημασία του ρατσισμού, του αποκλεισμού και των στερεοτύπων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατη μεγάλη δράση που υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του Συλλόγου Γυναικών και την οργάνωση «ΚΑΡΙΤΑΣ» Τήνου, οι οποίοι χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου τη λογοθεραπεία απόρων και ανασφάλιστων μελών του σωματείου για 6 μήνες. Επιπλέον, στις 6/10/2014 συναντήθηκε με τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου κατόπιν πρόσκλησης του Διευθυντού κου Δημητρίου Βαλάκα για τον εορτασμό της Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και Διαφορετικότητας με θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι Διαφορετικοί όλοι Ίσοι». Κατόπιν της προβολής σχετικού βίντεο ο κος Κανακάρης απάντησε πρόθυμα σε όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις των περίεργων μαθητών.
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για μια θεσμοθετημένη παγκοσμίως ημέρα- μία όχι και τόσο ευρέως διαδεδομένη γιορτή, αλλά τόσο σημαντική για τη διάδοση της χρήσης του Λευκού Μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν τα άτομα αυτά στην καθημερινή μετακίνησή τους. Το Σωματείο έδωσε δυναμικό παρόν και τα μέλη του ΔΣ επισκέφτηκαν τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης όλων των δημοτικών του νησιού σε μια προσπάθεια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησής τους. Μικροί και μεγάλοι ενεπλάκησαν σε διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες που ενισχύουν την κατανόηση και την ανεκτικότητα απέναντι σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως η ιδέα ανήκει στην Άννα-Μαρία Φώσκολου, μέλος του σωματείου, η οποία αντιμετωπίζοντας η ίδια προβλήματα όρασης ενέπλεξε με τον πιο δραστήριο τρόπο τους μαθητές.
Για όσους θα ήθελαν να στηρίξουν τις προσπάθειες του σωματείου ή απλώς να ενημερώνονται για τις δράσεις της δημιουργικής ομάδας δεν έχουν παρά να αναζητήσουν στο facebook τον κάτωθι λογαριασμό και να ενταχθούν δωρεάν στο πλήρωμα της Ομάδας του «Έχουμε Δικαίωμα»:
Εμείς με τη σειρά μας δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή τύχη και καλή συνέχεια στις προσπάθειες των δραστήριων μελών του. Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή μέρα δεν θα αποτελέσει «μία ημέρα περισυλλογής ευθυνών και αναγκών, ημέρα που θα ακουστούν και πάλι μηνύματα υποσχέσεων, συμπαράστασης και κοινωνικής ευαισθησίας. Και έρχεται η επόμενη ημέρα. Και όλα ξεχνιούνται. Και αρχίζει η καθημερινή ρουτίνα και ο δύσκολος καθημερινός αγώνας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Κανακάρης. Αφιερώστε χρόνο σε όσους σας το ζητούν, γιατί όλοι «ΈΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ».


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top