ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
Ερχεται η «περιβαλλοντική Διαύγεια» για τα μεγάλα έργα
Σαν ένα αποφασιστικό βήμα για τον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σχετικά με την «εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων».
Ο κ. Μανιάτης μιλώντας για τη νέα διαδικασία της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης έκανε λόγο για ένα πλαίσιο που αλλάζει το επενδυτικό τοπίο της χώρας, καθώς, όπως είπε, επιτυγχάνεται σημαντική διευκόλυνση των επενδύσεων, επιτάχυνση των διαδικασιών, δημόσια λογοδοσία, διαφάνεια, μείωση γραφειοκρατίας, καθώς επίσης και η εντατικοποίηση των ελέγχων.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, εντός Δεκεμβρίου αναμένεται το μητρώο αξιολογητών και ελεγκτών περιβάλλοντος, κάτι που πρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση φαινόμενων διαφθοράς, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, στην αρχή του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η «περιβαλλοντική διαύγεια» με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου και της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής ταυτότητας του έργου, στην οποία θα καταχωρούνται όλες οι περιβαλλοντικές πληροφορίες ενός έργου, καθώς επίσης και τα διαχρονικά αποτελέσματα των ελέγχων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσω της απλούστευσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων η χώρα εξοικονομεί 85 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος, εκ των οποίων 35 εκατομμύρια στον δημόσιο τομέα. «Δημιουργήσαμε το πιο σύγχρονο περιβαλλοντικό αδειοδοτικό εργαλείο στην Ευρώπη», κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για την είσοδο της χώρας σε μία «νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης που επενδύει στην τεχνολογία, τη διαφάνεια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», όπως είπε.
Εξάλλου, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου επισήμανε ότι «η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα αποτελούσε βασικό εμπόδιο για οποιαδήποτε αναπτυξιακή δραστηριότητα». Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου, τονίζοντας ιδιαίτερα τη διάσταση της διαφάνειας και διαβεβαίωσε για την αρωγή του ΥΠΕΚΑ στα ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Σύμφωνα με τις συνέπειες των ρυθμίσεων στην ανταγωνιστικότητα, με βάση έκθεση του ΣΕΒ, μέσω των ηλεκτρονικών διαδικασιών παρατηρήθηκε η 88,4% μείωση των περιβαλλοντικών μελετών, 50% μείωση των απαιτούμενων χρόνων σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο, μείωση κόστους ευκαιρίας κατά 20%, αλλά και σημαντική μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η Μαρίνα Σπυριδάκη εμπειρογνώμονας τομέα υποδομών και επιχειρηματικού περιβάλλοντος του ΣΕΒ παρουσιάζοντας την έκθεση, επισήμανε ότι ο χρόνος παραμένει αυξημένος σε σχέση με το προβλεπόμενο πλαίσιο, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και καθυστερήσεων, ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειακών διοικήσεων.
Τέλος, η Ρεβέκκα Μπατμάνογλου, προϊσταμένη διεύθυνσης προστασίας βιοποικιλότητας εδάφους και διαχείρισης στερεών αποβλήτων ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι μέσω των ηλεκτρονικών διαδικασιών, υποδεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των μελετών, επιτεύχθηκε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου αλλά και σημαντική συντόμευση των απαιτούμενων χρόνων, καθώς μέχρι πρότινος, όπως ανέφερε, η χώρα είχε ετησίως τους περισσότερους φακέλους μελετών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στην ΕΕ, ενώ οι χρόνοι κυμαίνονταν από 11-27 μήνες ύστερα από πληθώρα γνωμοδοτήσεων και υπογραφών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου