νεα κρητη totalfitness news

Ο Αρνάδος είναι ένα γραφικό χωριό της Τήνου κτισμένο στην ανατολική πλευρά του όρους
«Κεχροβούνι», λίγα μέτρα από το Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας, σε υψόμετρο
450 μέτρων και είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο νησί.

Καθώς ο επισκέπτης περιδιαβαίνει τα στενά σοκάκια του, θα θαυμάσει πρώτα από όλα τις μεσαιωνικές καμάρες του, που κάνουν τον Αρνάδο να θυμίζει ένα απόρθητο κάστρο. Η παράδοση του χωριού, αναφέρει ότι οι καμάρες αυτές κτίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι χριστιανοί κάτοικοι του χωριού να μπορούν να ξεφύγουν από τους κατακτητές, που κατά καιρούς έκαναν επιδρομές στην Τήνο.

Στην πλατεία του χωριού κυριαρχεί ο μεγαλόπρεπος ναός της Αναλήψεως του Κυρίου, κτισμένος στα 1908. Ακριβώς από κάτω ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων με παλιά σκεύη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Λίγα μέτρα πιο πέρα το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται, αφού ο επισκέπτης επισκέπτεται το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού όπου μπορεί να δει διάφορα εργαλεία που τους περασμένους αιώνες οι χωριανοί χρησιμοποιούσαν για να δουλέψουν. Παλιά οικιακά σκεύη, παλιές φωτογραφίες κ.α. κάνουν τον επισκέπτη να χάνεται στο χρόνο. Σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων που ζούσαν στον Αρνάδο τα παλιά χρόνια, μπορεί να δει κανείς στην μόνιμη έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα του Συλλόγου.

Συνεχίζοντας το περπάτημα στο χωριό, ένα στενό σοκάκι κρυμμένο κάτω από καμάρες και σπίτια, οδηγεί τον επισκέπτη στο «Παναϊδάκι». Ένα μικρό, χαμηλό και γραφικό εκκλησάκι που σύμφωνα με την παράδοση λειτουργούσε σαν «Κρυφό Σχολειό» με την Πλατυτέρα που δεσπόζει σε αυτό, να προστατεύει το χωριό από επιδρομές που δέχονταν.

Στην ανατολική άκρη του χωριού, ο επισκέπτης, αφού πρώτα σβήσει τη δίψα του από το γάργαρο και παγωμένο νερό που απλόχερα δίνει σε χωριανούς και επισκέπτες το Μέσα Πηγάδι, θα μπορέσει να κάτσει κάτω από την καταπράσινη λεύκα και από εκεί να δει όλες τις νότιες Κυκλάδες. Δήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και αν ο καιρός το επιτρέψει και άλλα κυκλαδονήσια θα ξεχυθούν κάτω από τα πόδια του επισκέπτη κάνοντας τις στιγμές μοναδικές και ξεχωριστές.

Το ταξίδι τελειώνει στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρνάδου. Το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο, φιλοξενεί όλο το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προσφέροντας στους περαστικούς και όχι μόνο, ένα διαφορετικό είδος διασκέδασης.

Κείμενο : www.arnados.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top