νεα κρητη totalfitness news

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, η Τήνος είναι γνωστή ως «το νησί της Μεγαλόχαρης» . Ωστόσο είναι και το νησί των καλλιτεχνών, των μύθων, των παραδόσεων και των ωραιότερων χωριών σε όλες τις Κυκλάδες!
Είναι το νησί που θα σας εκπλήξει ευχάριστα, αν όμως ξεφύγετε από την πολυκοσμία της Χώρας, και ανακαλύψετε όλο της το κρυμμένο μεγαλείο, τις παραλίες και τα ήσυχα ταβερνάκια στα ορεινά χωριά της.

Πέρα από τη θρησκευτική της παράδοση, η Τήνοςκρύβει μοναδικές φυσικές (βλέπε παραλίες), καλλιτεχνικές (βλέπε μαρμαροχώρια) και αρχιτεκτονικές (βλέπε περιστεριώνες) χάρες για όποιον θελήσει να περιηγηθεί στα 50 χωριουδάκια της. Στην Τήνο, θα πάτε με την οικογένειά σας, αλλά και με τους φίλους σας, καθώς το νησί προσφέρει τρόπους διασκέδασης για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα. Ανακαλύψτε λοιπόν μαζί μας τις ομορφιές της Τήνου!

Τήνος – Παραλίες

Η Τήνος φημίζεται για τις ωραίες παραλίες της που όμως πρέπει να επιλέγουμε ανάλογα με τις διαθέσεις των μελτεμιών! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που κάποιοι την αποκαλούν το νησί του Αιόλου!

Παχιά Άμμος Παχιά Άμμος Κατάλληλες επιλογές όταν φυσά βόρειος άνεμος, είναι οι νότιες παραλίες όπως οι κολπίσκοι του Αγίου Μάρκου και του Σταυρού. Αυτές οι δύο, είναι γραφικές και μικρές παραλιούλες που θα δικαιώσουν τους επισκέπτες που αγαπούν το ήρεμο μπάνιο σε καθαρά νερά. Μια άλλη επιλογή είναι ο Άγιος Φωκάς, η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη παραλία του νησιού, με πλούσια αμμουδιά και σκιά από αλμυρίκια. Εκεί θα βρείτε ό, τι χρειάζεστε, από εστιατόρια και καφετέριες, έως ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ. Κοντά στη Χώρα, και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από αυτή, βρίσκεται η κοσμοπολίτικη, οργανωμένη και απάνεμη παραλία Κιόνια, που προσφέρει θέα τη Σύρο, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στην Αγία Κυριακή έχει χώρο για όλους με αμμουδιά, ομπρέλες και ταβέρνες.

Στα βόρεια, για τις ημέρες που δεν έχει μελτέμι, η πανέμορφη παραλία της Σάντα Μαργαρίτα, με άμμο και πολύ ησυχία αποτελεί την ιδανική λύση. Ακολουθούν οι δύο παραλίες της Κολυμπήθρας, με άμμο και όμορφο φυσικό τοπίο. Στον Άγιο Σώστη απέναντι από τη Μύκονο, θα συναντήσετε ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον, ενώ υπάρχει και προβλήτα για μακροβούτια, για αυτούς του αγαπούν την περιπέτεια!

Συνεχίζουμε με τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Ρωμανό, που είναι πιο ήσυχες, με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Μια από τις πιο απομονωμένες και δυσπρόσιτες παραλίες είναι η Παχιά Άμμος, που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η ωραιότερη του νησιού, με καταπράσινα νερά και λευκή άμμο.

Τήνος – Διασκέδαση & φαγητό

Μπορεί η πρώτη εικόνα φτάνοντας στο λιμάνι να θυμίζει λίγο «εμποροπανήγυρη», αν όμως αναζητήσετε τα ενδότερά της, θα ανακαλύψετε πως η πόλη της Τήνου κρατά ακόμα τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Γι αυτό αφιερώστε λίγο χρόνο για μια απογευματινή βόλτα στην καρδιά της τηνιακής χώρας. Εκεί θα συναντήσετε σοκάκια, καμάρες, αρχοντικά σπίτια και παλιές εκκλησίες και θα έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε μια πληθώρα από γραφικά μαγαζάκια με καλόγουστα τουριστικά είδη και βέβαια ενδιαφέροντα εστιατόρια, ταβέρνες και μπαράκια με έντονη νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η Τήνος είναι ο κατάλληλος προορισμός και για εκείνους που αγαπούν τη φύση! Μπορείτε να περιηγηθείτε στα μονοπάτια του νησιού , που είναι χαρτογραφημένα και έχουν σήμανση.

Από αυτά σας προτείνουμε τις διαδρομές:

Από το χωριό Μαρλάς, το χωριό των μαρμαράδων και των ναυτικών, προς τους οικισμούς Κουμελάς και Μαλλί, όπου θα συναντήσετε το φημισμένο πετρώδες τοπίο της Τήνου.

Από το χωριό Μαμάδος προς τους Αγίους Θεοδώρους (Στενό της Άνδρου), όπου θα θαυμάσετε τη θέα προς τον πετρόχτιστο φάρο στο νησί Δύσβατο.

Από τη Στενή στους πρόποδες του βουνού Τσικνιά, στο χωριό Ποταμιά, που περιβάλλεται από πράσινο και τρεχούμενα νερά.

Εκτός όμως από την πόλη της Τήνου και τα μονοπάτια της, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πάμπολλα χωριουδάκια της. Γι αυτό μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το χωριό Βώλαξ, που φημίζεται για το ανεπανάληπτο πετρώδες τοπίο του, τον Πύργο, το μεγαλύτερο και πιο ζωντανό του νησιού με το σπίτι- μουσείο του γνωστού καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά και το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, το καταπράσινο χωριό Καρδιανή, στην έξω μεριά του νησιού και τέλος το χωριό Καλλονή, όπου και θα συναντήσετε μικρά καφενεία και ταβέρνες.

Είναι σίγουρο ότι ο επισκέπτης φεύγοντας από την Τήνο δεν θα ξεχάσει την μοναδική τοπική κουζίνα του νησιού με ντόπια προϊόντα που ανακαλούν στη μνήμη γεύσεις μιας άλλης, πιο «νόστιμης» εποχής. Αξίζει να δοκιμάσετε τα τηνιακά τυράκια, τη λούζα, τα λουκάνικα, την τηνιακή φουρτάλια, τους μαραθοκεφτέδες και τις λιαστές ντομάτες, το ντόπιο κοκκινιστό μοσχαράκι ,το κουνέλι στιφάδο στη γάστρα. Όμως και τους γλυκατζήδες η παραδοσιακή κουζίνα του νησιού δεν τους αφήνει παραπονεμένους! Δοκιμάστε λοιπόν απαραιτήτως τις τσιμπητές (γλυκά τυροπιττάκια)τα ψαράκια, το παραδοσιακό παστέλι σε λεμονόφυλλα, τις δίπλες και τα αμυγδαλωτά.

Επίσης, το νησί φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια του. Αναζητήστε τα όλα στις παραδοσιακές ταβερνούλες, κυρίως στην ενδοχώρα του νησιού και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Πύργος, Κάμπος, Πάνορμος και Καλλονή (ή Κελιά).

Τήνος – Αξιοθέατα & Μουσεία

Το νησί της Τήνου έχει μακρά παράδοση στην τέχνη, και φιλοξενεί αρκετά μουσεία και εκθέσεις. Σίγουρα, ο επισκέπτης που θέλει να γνωρίσει το νησί δεν θα παραμελήσει να επισκεφτεί το ναό της Μεγαλόχαρης, που παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Εξίσου σημαντική είναι και η Πινακοθήκη, που βρίσκεται μέσα στο ναό της Παναγίας και φιλοξενεί πληθώρα έργων Ελλήνων δημιουργών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται και αυτό στη Χώρα, θα σας εντυπωσιάσει με τη συλλογή από αρχαία ευρήματα της αρχαϊκής περιόδου. Στον Πύργο θα συναντήσετε το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, τη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και το «μουσειακό» νεκροταφείο του χωριού, ενώ στο Βώλαξ τους στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους, καθώς και τα μικρά εργαστήρια καλαθοπλαστικής. Στο Ξώμπουργο, θα εντυπωσιαστείτε από τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου.

Στην κοιλάδα του Ταραμπάδου, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την περιοχή με τους περίτεχνους Τηνιακούς Περιστερεώνες

Τήνος – Tips

Αξίζει να πάρετε ντόπια προϊόντα, όπως λούζες, ξυδιαστές αγγινάρες, λιαστές ντομάτες και να δοκιμάσετε ξιδιαστά πιτσούνια που μαζί με τα λουκάνικα, το τυράκι και το τσίπουρο του Φαλατάδου συμπληρώνουν το παραδοσιακό τηνιακό μενού.

Ο μήνας Αύγουστος παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση λόγω της γιορτής της Παναγίας. Προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας.

Ανακαλύψτε την ενδοχώρα του νησιού. Η Τήνος έχει πολλά παραδοσιακά χωριά με φιλόξενους κατοίκους και υπέροχη κουζίνα.

Κάντε μια στάση στο χωριό Πύργος και πιείτε ένα καφεδάκι κάτω από τον πλάτανο

Από το χωριό Βώλαξ, ακολουθήστε το μονοπάτι για το αξιαγάπητο χωριό της Αγάπης. Η διαδρομή είναι 3 χιλιόμετρα και θα σας πάρει περίπου 1,5 ώρα για να τη διανύσετε, όμως το φυσικό τοπίο θα δικαιώσει τον κόπο σας. Στο χωριό Αγάπη, θα δείτε και τις παλιές βρύσες με τρεχούμενα νερά!

Οι ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι οι νοτιοδυτικές, με ψιλή άμμο και γαλάζια νερά

Τα πανηγύρια της Τήνου αποτελούν μια αξέχαστη εμπειρία για όσους έχουν την τύχη να βρεθούν σε κάποιο. Πολλή μουσική από οργανοπαίχτες, κρασί και άφθονο φαγητό συντελούν σε ένα αξέχαστο παραδοσιακό γλέντι. Η γιορτή ξεκινά στον εκκλησιαστικό χώρο και συνήθως καταλήγει στην κεντρική πλατεία του χωριού, με το χορό του Συλλόγου. Εκεί θα αναμειχθείτε με τους ντόπιους, θα διασκεδάσετε και θα γνωρίσετε τι θα πει τηνιακό πανηγύρι!

Πιο μεγάλες είναι οι γιορτές:

Του Αγίου Πνεύματος, 16 Ιουνίου, στα χωριά Αγία Τριάδα, Καρδιανή, Φαλατάδος, Χατζηράδος
Των Αγίων Αναργύρων, 1 Ιουλίου, στα χωριά Αρνάδος, Μαρλάς, Πόρτο
Του Προφήτη Ηλία, στα χωριά Βακέτα και Χώρα,
Της Κοίμησης της Θεοτόκου,15 Αυγούστου, στη Χώρα της Τήνου και το Βρυσί
Της Κυρά Ξένης, 23 Αυγούστου, στο χωριό Πύργος

ΠΗΓΗ: http://www.point4travel.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top