νεα κρητη totalfitness news

Στο ΦΠΑ οι ελπίδες για συμφωνία με την τρόικα - Ποιες προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Η αδυναμία της κυβέρνησης να αναζητήσει λύσεις που θα ικανοποιούσαν την τρόικα στο ασφαλιστικό σκέλος γιατί οι τριγμοί ενδεχομένως να ήταν και μη διαχειρίσιμη, την οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να στραφεί πρωτίστως προς το ΦΠΑ.

Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τώρα που ο πληθωρισμός είναι αρνητικός το μέτρο θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία, ενώ θα συμβάλλει, έστω οριακά, στον περιορισμό του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.


Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, καθώς και την οικονομική απόδοσή τους που τώρα βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.


Το πρώτο προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο 6,5%, 13% και 23% από 5%, 9% και 16% που εφαρμόζεται. Από το μέτρο αυτό οι υπολογισμοί δείχνουν ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν 350 εκατομμύρια ευρώ.


Όμως, η πρόταση αυτή είναι υψηλού κινδύνου, αφού υπάρχει φόβος έντονης αντίδρασης (μέχρι και άρνησης ψήφου στη Βουλή έλεγαν χαρακτηριστικά) από βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται στις νησιωτικές περιφέρειες.


Το δεύτερο μέτρο το οποίο εκτιμάται θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτό είναι η γενική αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 23,5% μέτρο το οποίο θα πρόσθετε (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών) άλλα 350 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.


Το τρίτο είναι η αύξηση του συντελεστή 6,5% του ΦΠΑ ακόμα και στο 9,5% (αφορά σε φάρμακα, εφημερίδες, περιοδικά, διαμονή σε ξενοδοχεία). Το μέτρο αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να εισπράξει το Δημόσιο άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ.


To τέταρτο μέτρο είναι διοικητικοί και οργανωτικού χαρακτήρα και αφορά:

• Στη συγκρότηση ειδικού κέντρου με αρμοδιότητα τον εντοπισμό της απάτης στο ΦΠΑ και του συντονισμού των δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.
• Στη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου. 
• Στη σύσταση υπηρεσίας με σκοπό αποκλειστικό την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, ώστε γρήγορα να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.
• Στην εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις. Από την εκκαθάριση του μητρώου υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα διοικητικά βάρη και κόστη κατά 426 εκατ. ευρώ.

Σημείωση συντάκτη: Δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς γιατί αυτά τα προφανή δεν έγιναν ακόμα. Επρεπε να πιέσει η τρόικα για οργανωθούν σωστά και αποτελεσματικά οι εισπρακτικές υπηρεσίες; Ελεος πια!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top