νεα κρητη totalfitness news



Το πανέμορφο νησί της Παναγίας, με τα γραφικά χωριά του, τις υπέροχες παραλίες, τα αμέτρητα ξωκλήσια σκαρφαλωμένα στους λόφους και τους παντού διάσπαρτους περιστεριώνες. Η Τήνος κάθε χρόνο αποτελεί ορμητήριο πολλών πιστών και τουριστών. Διάσημη για τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, η Τήνος πλημμυρίζει κυριολεκτικά κάθε Δεκαπενταύγουστο από κόσμο. Παρόλ' αυτά το νησί παραμένει ένας άγνωστος παράδεισος που περιμένει τον επισκέπτη να τον εξερευνήσει. Η ομορφιά του κυκλαδίτικου τοπίου σε συνδυασμό με την απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη φιλοξενία των κατοίκων καθιστούν την Τήνο έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό.
Τα πέτρινα τόξα που αποκαλούνται βόλτα και οι μαρμάρινοι φεγγίτες πάνω από τα παράθυρα και τις πόρτες, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Χτισμένοι κυρίως σε πλαγιές και ρεματιές,για να έχουν καλό πέταγμα τα περιστέρια βρίσκονται χτισμένοι οι ξακουστοί περιστεριώνες της Τήνου. Κτίσματα που φτάνουν τα οχτώ μέτρα και έχουν στο επάνω μέρος τους τριγωνικές και πολυγωνικές κόχες με πλούσιο εξωτερικό διάκοσμο. Η Τήνος είναι πατρίδα πολλών αξιόλογων εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εδώ γεννήθηκαν ο Νικόλαος Γύζης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Γιαννούλης Χαλεπάς και ο Δημήτριος Φιλιππότης.
Η Χώρα αποτελεί και το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Εκτός από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, την προσοχή του επισκέπτη θα κεντρίσουν τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά και τα φρεσκοβαμμένα σπίτια με τις αυλές τους.
Το παιχνίδισμα ανάμεσα στο πράσινο της φύσης και το λευκό μάρμαρο που κυριαρχεί στον Πύργο θα σας εντυπωσιάσει. Ιδανικό για ήρεμες διακοπές είναι και το γραφικό ψαροχώρι Πάνορμος. Εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και πολλά τρεχούμενα νερά θα συναντήσετε στην Καρδιανή, ενώ στο χωριό Βώλαξ αξίζει να παρατηρήσετε την ιδιομορφία των ηφαιστειακών πετρωμάτων.
Κυκλάδες
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας στη χώρα με τη Θαυματουργή Εικόνα. Δίπλα στο Ναό υπάρχει το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, η Πινακοθήκαη και η Θεομητορική Έκθεση.
Οι περιστεριώνες στον Ταραμπάδο. Στο χωριό αυτό βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα αυτά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Στο Εξώμβουργο, σε ένα γρανιτένιο όγκο ύψους 40 μέτρων, οι Βενετοί έχτισαν το 1207 το Ισχυρότερο Κάστρο των Κυκλάδων. Κοντά στο Κάστρο βρίσκονται μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ανάμεσα σε άλλα εκθέματα, θα δείτε το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι που χρονολογείται στα τέλη του 2ου και τις αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα.
Στα Λουτρά θα βρείτε το πολλαπλών ρόλων μοναστήρι των Ουρσουλίνων.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Κιονίων με τα Ιερά του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης αξίζει επίσης μια επίσκεψη.
Στον Πύργο μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά που έχει μετατραπεί σε Μουσείο. Ακόμη, στο χωριό μπορείτε να πάτε στα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής για να θαυμάσετε από κοντά την τέχνη αυτή.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  
Όπως είναι φυσικό τις εκδηλώσεις του νησιού μονοπωλεί ο εορτασμός της Χάρης της Παναγίας. Τόσο στις 25 Μαρτίου, αλλά κυρίως στις 15 Αυγούστου γίνονται οι λαμπρότερες εκδηλώσεις προς τιμήν της Μεγαλόχαρης. Το Δεκαπενταύγουστο τιμώνται παράλληλα και τα θύματα του 'Ελληπου τορπιλίστηκε ανήμερα της Κοιμήσεως, στο λιμάνι της Τήνου από Ιταλικές δυνάμεις.

Πάρτε το Δισάκι σας και καλό ταξίδι!
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Προς την Τήνο: Η απόσταση από τον Πειραιά ως την Τήνο είναι 82 ναυτικά μίλια, ενώ από Ραφήνα είναι 60. Υπάρχει και η δυνατότητα μετάβασης από τη Ραφήνα στην Τήνο με ταχύπλοο. Η διάρκεια του ταξιδιού σε αυτήν την περίπτωση είναι περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά.
Στην Τήνο: Οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ υπάρχουν και αρκετά ΤΑΞΙ.
Δρομολόγια Πλοίων 

Κυκλάδες

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κέντρο Υγείας: 2283022210, 2283023781-4
Φαρμακεία: 2283023888, 2283022272, 2283022213
Αστυνομικό Τμήμα: 2283022255
Λιμεναρχείο: 2283022348
Δήμος Τήνου: 2283022234

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρέπει να δοκιμάσετε: Τηγανητή Λιαστή Ντομάτα, Αγγινάρες, Λούζα Λιαστή (αλλαντικό), Φυρταλιές (ομελέτες διαφόρων ειδών), ντόπια τυριά (κοπανιστή και μυζήθρα), αμυγδαλωτά και λουκουμάδες.
Τι να ψωνίσετε: Τυριά και αμυγδαλωτά. 
Ψάρεμα: Αρκετό.
Κολύμπι: Η Τήνος διαθέτει πλήθος όμορφων ακρογιαλιών. Ο ?γιος Φωκάς, ο ?γιος Σώστης, ο ?ι-Γιάννης ο Πόρτος, η Παχιά 'Αμμος και τα Λυχναρτιά είναι κάποιες από αυτές. Επίσης αξιόλογες παραλίες είναι εκείνες της Κολυμπήθρας και της Λιβάδας, ενώ πολύ κοντά στη Χώρα βρίσκεται η βοτσαλένια ακτή στον κόλπο του Αγίου Μάρκου.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top