νεα κρητη totalfitness news

ΘΕΜΑ: Γνωμοδότηση για την Έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου» του Δήμου Τήνου, της Π.Ε. Τήνου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου και έδωσε τον λόγο στον κ. Δήμαρχο, προκειμένου να εισηγηθεί το εν λόγω θέμα.

Αφού έλαβε τον λόγο ο κ. Δήμαρχος εισηγήθηκε τα εξής :
«Με το αριθ. Πρωτ. 12208/04-09-2014 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου διαβιβάστηκε για γνωμοδότηση σε Φορείς του Δημοσίου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και Μονάδα Κομποστοποίησης του Δήμου Τήνου».

Με το αριθ. Πρωτ. 100710/9118/22-09-14 έγγραφο του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη του θέματος. Όπως γνωρίζεται η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα τόσο για την Δημοτική Αρχή όσο και για τους δημότες της Τήνου. Κατά τη σύνταξη της μελέτης έγινε παρουσίαση στο κοινό και στο Δημοτικό Συμβούλιο των περιοχών αποκλεισμού, των υποψήφιων θέσεων, των κριτηρίων αξιολόγησης αυτών και ακολούθησε στάδιο όπου ιδιώτες και φορείς πρότειναν θέσεις προς αξιολόγηση. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η τοπική κοινωνία έχει ασχοληθεί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιοποίησαν απόψεις και τα διάφορα επιχειρήματα με πολλούς τρόπους γνωστοποιήθηκαν. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η μελέτη είναι προϊόν αντικειμενικής εργασίας με ουσιαστική επιστημονική προσέγγιση. Κατά την εκπόνησή της ελήφθησαν υπ' όψιν όλες οι ενστάσεις και όλα και τα επιχειρήματα, αρνητικά ή θετικά, για να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν αξιόπιστα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα μέτρα που προτείνονται για τον περιορισμό ή τη εξάλειψη τους.

Ξεκινώντας το τεχνικό μέρος της εισήγησής μου, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σήμερα το νησί μας δεματοποιεί και προσωρινά αποθηκεύει τα απορρίμματα προκειμένου να αποκαταστήσει του Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των ΧΑΔΑ είναι πολύ μεγάλη καθώς σε αυτούς δεν υπάρχουν ούτε τα υποτυπώδη μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας. Είναι επίσης γνωστό ότι η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ και εκτός των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον, προ των πυλών βρίσκεται και η επιβολή δυσβάσταχτων οικονομικών προστίμων για το Δήμο και τους δημότες.
Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να διαφωνήσει με την άποψη ότι ο εξορθολογισμός της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων του νησιού μας δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη και η θετική μας γνωμοδότηση σήμερα είναι η αρχή για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης των απαραίτητων έργων.

Στο σημείο αυτό θα σας παραθέσω ορισμένα τεχνικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα για τη φύση και το είδος των έργων:

Στη θέση «Κοσσίνι» της ΔΕ Εξωμβούργου και σε γήπεδο έκτασης 79 περίπου στρεμμάτων, θα κατασκευαστούν ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και Μονάδας Κομποστοποίησης.

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), θα δέχεται τα απόβλητα όλου του εξυπηρετούμενου πληθυσμού (κατοίκων και επισκεπτών) μετά από εκτεταμένα προγράμματα διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιολογικών αποβλήτων. Τα έργα θα συνοδεύονται και από τις απαραίτητες ασφαλτοστρώσεις και διαπλατύνσεις οδών για την εξυπηρέτησή του.

Ο Χ.Υ.Τ.Υ. έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει σε δύο φάσεις. Η λεκάνη της Α’ φάσης θα έχει έκταση περίπου 16 στρέμματα (χωρίς την περιμετρική ζώνη), χωρητικότητα περίπου 156.500m 3 και διάρκεια ζωής τουλάχιστον 25 έτη (2016-2040). Η λεκάνη της B’ φάσης θα έχει έκταση περίπου 5 στρέμματα (χωρίς την περιμετρική ζώνη), χωρητικότητα περίπου 76.500m 3 και διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 (2041-2050) έτη. Συνολικά, η χωρητικότητα της Α και Β φάσης θα ανέρχεται στα 233.000m 3 , ενώ η συνολική διάρκεια ζωής και των δύο φάσεων στα 35 έτη.

Ειδικότερα, η ο Χ.Υ.Τ.Υ. περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά στοιχεία:
  • Τη Λεκάνη του χώρου ταφής υπολειμμάτων
  • Τα έργα Στεγάνωσης του ενεργού χώρου απόθεσης
  • Τα έργα Αντιπλημμυρικής προστασίας
  • Τα έργα συλλογής και επεξεργασίας στραγγισμάτων
  • Τα έργα διαχείρισης βιοαερίου
  • Τα Έργα Υποδομής (πύλη εισόδου, χώρος αναμονής απορριμματοφόρων, γεφυροπλάστιγγα, κτίριο διοίκησης, έργα πρασίνου κλπ)
  • Την κατασκευή δανειοθαλάμων εδαφικού υλικού κοντά στο χώρο διάθεσης του Χ.Υ.Τ.Υ., για τις ανάγκες της χωματοκάλυψης, καθώς και αντιπυρικής ζώνης περιφερειακά του χώρου διάθεσης.
  • Τη δημιουργία ζώνης δενδροφύτευσης εντός του χώρου της αντιπυρικής ζώνης για την προκάλυψη του χώρου
  • Το δίκτυο ύδρευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης.
  • Την εξωτερική οδοποιία πρόσβασης στο χώρο
  • Την εσωτερική οδοποιία του Χ.Υ.Τ.Υ.
  • Την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης του Χ.Υ.Τ.Υ. για τον έλεγχο της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του, τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του όσο και κατά τη φάση ανάπλασης και αποκατάστασής του.
  • Τα έργα αποκατάστασης του Χ.Υ.Τ.Υ.


Η Μονάδα Κομποστοποίησης θα επεξεργάζεται βιολογικά απόβλητα (οργανικά) μετά από διαλογή στην πηγή με δυναμικότητα 600 τόνους αποβλήτων. Το σύστημα διαλογής στην πηγή οργανικών αποβλήτων θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα προγράμματα διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών που προβλέπεται να ξεκινήσουν στο νησί (υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και του Δήμου Τήνου) και λοιπών ρευμάτων αποβλήτων. Αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά υλικά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό. Για τη μονάδα και τις επιμέρους εγκαταστάσεις αυτής απαιτούνται συνολικά περίπου 1.800m 2 και θα εγκατασταθεί στο ίδιο γήπεδο με το Χ.Υ.Τ.Υ. Τήνου.

Για την πρόσβαση στα προτεινόμενα έργα απαιτείται βελτίωση - ασφαλτόστρωση τμήματος της υφιστάμενης οδού πρόσβασης συνολικού μήκους 2.790m η οποία περιλαμβάνει:

Ασφαλτόστρωση τμήματος χωμάτινης οδού μήκους 840m
Διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση τμήματος υφιστάμενης οδού μήκους 1.950m

Για την επιλογή της θέσης των έργων πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ 5 συνολικά θέσεων («Κοσσίνι», «Κοράκου Φωλιά», «Αλφαρέτι», «Τηγάνια» και «Βίγλα») με την μέθοδο της πολυκριτηριακής ανάλυσης λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Η περιοχή «Κοσσίνι» βρίσκεται εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου NATURA με την ειδική ονομασία «Βορειοανατολική Τήνος και νησίδες» και κωδικό GR4220031. Με αυτό ως δεδομένο και σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4014/2011, για το έργο εκπονήθηκε και εγκρίθηκε Ειδική Οικολογική αξιολόγηση η οποία εγκρίθηκε από την αδειοδοτούσα αρχή και κατατέθηκε σε όλους τους Φορείς γνωμοδότησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του υπό μελέτη έργου είναι μικρής κλίμακας και η υλοποίησή του δεν δύναται να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα και συνεκτικότητα της ΖΕΠ «Βορειανατολική Τήνος και Νησίδες και ως εκ τούτου τους σκοπούς διατήρησής της. Επομένως γίνεται σαφές ότι το εν λόγω έργο δύναται να χωροθετηθεί εντός της ΖΕΠ

Σε αυτό συνηγορεί και το με αρ. πρωτ. 41027/1863-27.10.2014 έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με το οποίο γνωμοδοτεί θετικά για το έργο με την προϋπόθεση ότι πριν από την έναρξη της κατασκευής του θα συνταχθεί και θα εγκριθεί σχέδιο διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής.

Στο Σχέδιο Διαχείρισης που ο Δήμος θα πρέπει να εκπονήσει θα προσδιορίζονται, στο πλαίσιο των γενικότερων όρων και προϋποθέσεων, που τίθενται στα νομοθετήματα κήρυξης, οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες για την εφαρμογή των έργων, δράσεων και μέτρων που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των κατά περίπτωση προστατευόμενων ειδών.

Ήδη βέβαια η ΜΠΕ έχει προβλέψει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των εν δυνάμει περιβαλλοντικών επιπτώσεων :

I. στο φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα, πανίδα) και ειδικότερα στην ορνιθοπανίδα της περιοχής
II. στους υδατικούς πόρους
III. στην ατμόσφαιρα
IV. στο έδαφος και υπέδαφος
V. στο τοπίο

ενώ λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τον έλεγχο του θορύβου από τις δραστηριότητες της εγκατάστασης. Βάσει λοιπόν των παραπάνω στοιχείων σήμερα έχουμε να αναμένουμε έναν πλούσιο, σωστό διάλογο ανταποκρινόμενο στο ύψος ενός Δημοτικού Συμβουλίου που θέλει να παίξει ρόλο καθοριστικό στο μέλλον του τόπου.

Η Τήνος κλείνει τις χωματερές, δημιουργεί σύγχρονες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, ανακυκλώνει και κομποστοποιεί τα απόβλητά της. Αυτοί είναι κυρίαρχοι όροι για την ανάπτυξη και τη ζωή του νησιού μας.

Αν και η τελική αδειοδότηση δίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εν τούτοις η δική μας άποψη πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και ακριβοδίκαιη. H αναγκαιότητα κατασκευής ΧΥΤΥ στο νησί μας είναι τέτοιας υψίστης σημασίας τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από οικονομικής άποψης που δεν επιτρέπονται καν δεύτερες ή εναλλακτικές σκέψεις, διότι είμαστε σε αδιέξοδο χωρίς ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής. Για αυτό, ως Δήμαρχος Τήνου επιβάλλεται και υποχρεούμαι να εισηγηθώ θετικά για την κατασκευή του έργου ως προτείνεται από την μελέτη».

Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στην Εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Αγάπης, επισημαίνοντας ότι αυτή συμμετάσχει στη συνεδρίαση και περαιτέρω στη λήψη απόφασης, καθώς συζητείται θέμα που αφορά την αντίστοιχη Τοπική Κοινότητα. Η ως άνω εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: Αν και η διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι καίριο θέμα για το νησί μας, εν τούτοις, είναι παράδοξο να απολογούμαι για αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής που προόριζε το Κοσσίνι για αποδέκτη του Χ.Υ.Τ.Υ, υπό τη πλήρη ανοχή των εκπροσώπων του χωρίου μας στα τότε δημοτικά συμβούλια. Τόνισε δε ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Κοσσίνι γιατί αυτή είναι και η επιθυμία των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Αγάπης.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων καθώς επίσης και στους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Περαιτέρω, ο λόγος δόθηκε στον ιδιώτη (πολιτικό μηχανικό - εκπρόσωπο της σύμπραξης των μελετητών του προκείμενου έργου) κ. Δαμιανό Μπούρκα, τον οποίο κάλεσε στη συνεδρίαση ο κ. Πρόεδρος, προκειμένου να συμβάλλει με την τοποθέτηση του στην καλύτερη διαμόρφωση της απόφασης.



Επίσης, ο κ. Πρόεδρος κάλεσε τους παρισταμένους δημότες της Τοπικής Κοινότητας Αγάπης να τοποθετηθούν, όπως και έγινε, προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί με τις τοποθετήσεις τους στην καλύτερη διαμόρφωση της απόφασης. Εν συνεχεία, ο λόγος δόθηκε και στον κ. Νικόλαο Μαραγκό, πληρεξούσιο δικηγόρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αγαπιανών Τήνου, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις – απόψεις του ανωτέρω σωματείου, καταθέτοντας σχετικό έγγραφο υπόμνημα ένα υπόμνημα, το οποίο εν περιλήψη έχει ως εξής: 1) Η Μ.Π.Ε. είναι εσφαλμένη ως προς την απόσταση της θέσης ΚΟΣΣΙΝΙ (και των λοιπών υποψήφιων θέσεων χωροθέτησης του ΧΥΤΥ) από τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και από αρχαιολογικούς χώρους / μνημεία ενώ αναφέρει ότι η θέση ΚΟΣΣΙΝΙ είναι ορατή από θέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, από δρόμους και μάλλον και από οικισμούς και συνεπώς η Μ.Π.Ε. σφάλει και ως προς το κριτήριο ΟΠΤΙ- ΚΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ . Επίσης , αναφέρει ότι και η θέση ΚΟΡΑΚΟΥ ΦΩΛΙΑ έχει διαθεσιμότητα υλικού επικάλυψης., 2) Η θέση ΚΟΣΣΙΝΙ είναι η μόνη θέση εντός δικτύου ΝΑΤURA και συνεπώς έπρεπε γι αυτό το λόγο να είναι η τελευταία εναλ- λακτική, 3) Τόνισε ότι σύμφωνα με το 4107/1863 έγγραφο του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του ΥΠΕΚΑ ο συντελεστής βαρύτητας των περιβαλλοντικών κριτηρίων στη ΜΠΕ είναι βαθμονομημένος πολύ χαμηλά ήτοι μόνο 10% αντί του συνήθους (30%) ενώ η ΜΠΕ είναι ελλιπής και ως προς την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση σχετικά με τις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, 4) Ότι η γνωμοδότηση του Δήμου Τήνου είναι εκπρόθεσμη, 5) και εν κατακλείδι

διαμαρτύρεται για καθυστερημένη ενημέρωση από το δήμο και για εσφαλμένη ΜΠΕ μη βασισμένη σε αντικειμενική αξιολόγηση αντικειμενικών κριτηρίων και καλούν τους δημοτικούς συμβούλους να γνωμοδοτήσουν αρνητικά επί της μελέτης . Τέλος δηλώνουν πως κινούμενοι από την αγάπη για τον τόπο τους θα ασκήσουν παρεμβάσεις επιφυλασσόμενοι να προσφύγουν και στα διοικητικά δικαστήρια.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. 





Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω και δη την εισήγηση του Δημάρχου, την οικεία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τις οικείες θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων αρχών-υπηρεσιών και ιδίως του Υ.Π.Ε.Κ.Α., τη γνώμη της Εκπροσώπου της Τ.Κ. Αγάπης, τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και των ιδιωτών, τις σχετικές διατάξεις και την σύμφωνη γνώμη του κ. Δημάρχου,

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία

Γνωμοδοτεί θετικά για την Έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου» του Δήμου Τήνου, της Π.Ε. Τήνου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου».

Μειοψήφησε η Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Αγάπης κ. Μαρία Δελατόλα για τους λόγους που ανέφερε ανωτέρω.

Επίσης μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι α) κ. Ιωάννης Ζαλώνης ο οποίος υποστήριξε ότι :«Δεν είμαι της λογικής τα σκουπίδια μακριά από το «Κοσσίνι» και όπου θέλει ας είναι. Πιστεύω ότι ο Χ.Υ.Τ.Υ. είναι απαραίτητος για την Τήνο και πρέπει άμεσα να γίνει. Διαμαρτύρομαι όμως για την καθυστερημένη και την εκτός προθεσμίας ενημέρωση των κατοίκων όπως ορίζει ο νομοθέτης. Θεωρώ επίσης εκπρόθεσμο το Δημοτικό Συμβούλιο με την σημερινή απόφασή του. Πιστεύω ακράδαντα ότι η μελέτη συντάχθηκε με σκοπό να προκρίνει την θέση «Κοσσίνι», δεδομένων των προφανών σφαλμάτων της μελέτης και της μη αντικειμενικής βαθμολόγησης των κριτηρίων. Σύμφωνα και με την γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ - Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος (Αρ. Πρωτ. 41027/1863/27.10.2014) στην παρ. 4 αναφέρεται ότι απαιτείται η ανάλυση και βαθμολόγηση μιας σειράς κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και των περιβαλλοντικών και ο συντελεστής βαρύτητας είναι δε κατά την γνώμη τους βαθμονομημένος πολύ χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα κριτήρια. Επίσης, αναφέρει ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση της μελέτης που εξετάζει τις επιπτώσεις του έργου στην Ορνιθοπανίδα είναι ελλιπής γιατί δεν περιλαμβάνει ικανό αριθμό παρατηρήσεων. Η χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. θα έπρεπε να έχει ερευνηθεί και εξετασθεί στον υπέρτατο βαθμό και η προτεινόμενη περιοχή να προκύψει μετά τον αποκλεισμό των λοιπών εναλλακτικών λύσεων. Εν τούτοις, όχι απλά αποκλείστηκε άλλη πλέον ενδεδειγμένη κατά τη γνώμη μου εναλλακτική λύση, αλλά παραδόξως θεωρήθηκε ως ενδεδειγμένη η περιοχή «Κοσσίνι», η οποία μάλιστα βρίσκεται εντός προστατευόμενης ζώνης NATURA. Για όλους τους ανωτέρω λόγους καταψηφίζω την πρόταση του προεδρείου και συντάσσομαι με την άποψη του Συλλόγου Απανταχού Αγαπιανών.

και β) η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Μαρούλα Αλβέρτη - Κουσουνάδη η οποία υποστήριξε ότι : «Η αναγκαιότητα δημιουργίας και λειτουργίας ΧΥΤΥ στο νησί είναι αδιαμφισβήτητη. Ως προς την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου “Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου” έχουμε ενστάσεις. Χωρίς να είμαστε υποστηρικτές της δεύτερης μελετημένης και βαθμολογημένης θέσης “Κοράκου Φωλιά”, μελετώντας την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είμαστε πεπεισμένοι ότι υπήρξε εύνοια της περιοχής “Κοσσίνι” για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζουμε. 1. Η περιοχή “Κοσσίνι” βρίσκεται σε ζώνη Natura. Όπως όμως φαίνεται στον χάρτη αποκλεισμού υπάρχουν στο νησί και περιοχές “άσπρες”. Δεν έγινε σαφές αν οι περιοχές αυτές έχουν μελετηθεί επαρκώς. 2. Ο μελετητής απορρίπτει την θέση “Κοράκου Φωλιά” αναδεικνύοντας την θέση “Κοσσίνι” στηριζόμενος στο επιχείρημα ότι σε απόσταση 350-500m έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η απόσταση είναι 550m, μεγαλύτερη των 500m που ορίζει ο νόμος ως επιτρεπτή απόσταση μνημείου από ΧΥΤΥ. Όμως και γύρω από τη θέση “Κοσσίνι” υπάρχουν Βυζαντινά μνημεία όπως ο Προφήτης Ηλίας και η Παναγία στην Κακιά Σκάλα τα οποία έχουν οπτική επαφή με το άνω μέρος της εγκατάστασης στο “Κοσσίνι”. 3. Η βαθμολόγηση στο σημείο Β1Β που αφορά στην απόσταση από ευαίσθητα οικοσυστήματα και ΤΙΦΚ είναι αδικαιολόγητα υψηλή αν και η περιοχή “Κοσσίνι” απέχει μόλις 600m από το ΤΙΦΚ των γρανιτών. 4. Λόγω του ανάγλυφου του νησιού, η θέση “Κοσσίνι” είναι ορατή από πολλές περιοχές της Τήνου όπως, από τον παραδοσιακό οικισμό της “Αετοφωλιάς” και κατά μήκος της επαρχιακής οδού Πύργου – Καλλονής καθώς επίσης και από τις τουριστικού ενδιαφέροντος θέσεις “Προφήτης Ηλείας” και “Παναγία Κακιά Σκάλα” που εκτός των άλλων αποτελούν σημαντικά προσκυνήματα για τον τοπικό πληθυσμό. Αντιθέτως, η βαθμολόγηση με 1 της θέσης “Κοράκου Φωλιά” αποτελεί υπερβολή κατά την άποψή μας διότι είναι ορατή μόνο από έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό (“Κουμελάς”) λίγων παραθεριστικών οικημάτων χωρίς μόνιμους κατοίκους όπως φαίνεται από την απογραφή του 2011. 5. Στο κριτήριο Γ6 ο μελετητής δίνει την ίδια βαθμολογία σε όλες τις θέσεις (7) που αναφέρεται σε χορτολειβαδική έκταση αγνοώντας κυριολεκτικά το γεγονός ότι στη θέση “Κοσσίνι” βρίσκονται αμπέλια και καλλιεργούμενα χωράφια. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η διαδεδομένη ύπαρξη αναβαθμίδων και άλλων ανθρωπογενών στοιχείων 6 σχετικών με γεωργικές χρήσεις και πρακτικές στην περιοχή “Κοσσίνι”. 6. Η βαθμολογία για τη θέση “Κοράκου Φωλιά” στο κριτήριο Δ4 (Διαθεσιμότητα υλικών επικάλυψης) είναι αδικαιολόγητα χαμηλή διότι στην περιοχή έχει γίνει μια διαπλάτυνση χωματόδρομου της τάξης των 20m x 1,5km περίπου, όπου το υλικό της τεράστιας αυτής εκσκαφής βρίσκεται επιτόπου, αδιάθετο, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν υλικό επικάλυψης στον ΧΥΤΥ. 7. Έχουμε να παρατηρήσουμε ότι συχνά στο κείμενο της μελέτης η συντομογραφία ΧΥΤΥ αναφέρεται εκ παραδρομής ως ΧΥΤΑ, δείγμα και αυτό της γενικότερης σύγχυσης γύρω από το τι ακριβώς πρόκειται να αδειοδοτηθεί και να κατασκευαστεί.


8. Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις του τμήματος διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ οι οποίες κάθε άλλο παρά θετικές ήταν για την συγκεκριμένη μελέτη. Επιπλέον το ΥΠΕΚΑ γνωμοδοτεί μεν θετικά με την προϋπόθεση όμως ότι πριν την έναρξη των εργασιών να συνταχθεί και να εγκριθεί σχέδιο διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. 9. Το πιο σημαντικό όλων ίσως είναι ότι για περιβαλλοντικά θέματα ο συντελεστής βαρύτητας σε αντίστοιχες μελέτες είναι συνήθως 25-30% όμως ο μελετητής της συγκεκριμένης μελέτης τον ορίζει σε 10% και αυτό αλλάζει όλη την αξιολόγηση. Για τους λόγους αυτούς ψηφίζουμε αρνητικά. Τονίζουμε δε ότι αν βεβαιωθούμε ότι όντως η συγκεκριμένη περιοχή είναι η μοναδική και η καταλληλότερη θα συμφωνήσουμε διότι προτεραιότητά μας είναι να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ ώστε να διαχειρίζονται τα σκουπίδια στο νησί με τον καλύτερο τρόπο».


*Φωτο αρχείου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top