Τα δημοσιονομικά θέματα, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και η διοικητική μεταρρύθμιση βρίσκονται στο επίκεντρο των
διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με τους επικεφαλής της τρόικας.
Μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που ξεπέρασαν τις 12 ώρες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως «η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση. «Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες. Η συζήτηση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Τετάρτη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις προτάσεις της για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 και συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν στη βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, στην ενίσχυση των εσόδων από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και στην δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων δικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία. Από τα εν λόγω μέτρα η ελληνική πλευρά θεωρεί πως μπορούν να εξασφαλισθούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας μέρος του δημοσιονομικού κενού που βλέπει η τρόικα.
Πάντως, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα επικεντρώνοντας στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Άλλωστε για τα δύο αυτά θέματα τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις τους την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να το πράξουν και τη δεύτερη ημέρα των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ασφαλιστικό η τρόικα ζητεί παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ, που σχετίζονται με το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2017, την αύξηση από 4.500 σήμερα σε 6.500 από το 2015 των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για την λήψη της κατώτατης σύνταξης, την μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων, αλλά και τον περιορισμό της συνολικής δαπάνης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο και τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Μανώλη Μαματζάκη. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
To Euroworking Group
Κρίσιμο θεωρείται το Euroworking Group της Πέμπτης στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, καθώς θα κριθεί το τι θα ισχύσει για το ελληνική πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και τι θα γίνει με το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Κανονικά βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4 δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Πάντως, εάν πρόκειται να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αυτή θα απαιτήσει εγκρίσεις από κάποια Κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να δίνονται από την επόμενη εβδομάδα και το αργότερο έως τις 19 Δεκεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου